ΓτΚ: «Πολίτες που παίρνουν το νόμο στα χέρια τους»

ΓτΚ: «Πολίτες που παίρνουν το νόμο στα χέρια τους»

Στις επιθέσεις που έχουν δεχθεί το τελευταίο διάστημα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δρουν κυρίως στα νησιά, αναφέρθηκε εκτενώς η γενική διευθύντρια των «Γιατρών του Κόσμου», Ευγενία Θάνου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 99,4» και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο».

Συγκεκριμένα η κ. Θάνου σημείωσε ότι υπάρχει πλέον κόσμος στα νησιά που έχει πάρει το νόμο στα χέρια του, ενώ καταδίκασε τις επιθέσεις που έχουν γίνει εναντίον μελών ΜΚΟ στα νησιά. Επίσης αναφέρθηκε στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, καθώς επίσης και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο.

Στο πρώτο σχόλιο για το μεταναστευτικό – προσφυγικό η κ. Θάνου τόνισε ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα αρκετά σοβαρό και φλέγον ειδικότερα αυτή την περίοδο που διανύουμε. Βλέπουμε όλοι μας τι γίνεται στον Έβρο σε μια ιδιαίτερη περιοχή, βλέπουμε τι συμβαίνει παράλληλα και στα νησιά. Μετά από κάποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης, άνθρωποι που ζουν στα νησιά, εξεγέρθηκαν διότι αυτό που συμβαίνει εκεί, διαρκεί πολλά χρόνια χωρίς να υπάρχει κάποια σημαντική βελτίωση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει φόβος για τη δημιουργία κάποιων νέων κέντρων που θα φέρουν περισσότερους πρόσφυγες. Ο κόσμος λοιπόν δεν έχει πια εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες γιατί κατ’ επανάληψη έχει ξεγελαστεί από υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων που έχουν περάσει».

Για τις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα εναντίον μελών των ΜΚΟ η γενική διευθύντρια των «Γιατρών του Κόσμου» σημείωσε πως «αυτό συνέβη έπειτα από τοποθετήσεις της κυβέρνησης που ανέφεραν ότι οι ΜΚΟ παίρνουν πολλά λεφτά ή ότι δεν ξέρουμε τι κάνουν, ποιες είναι κτλ. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι είναι πολύ εύκολο να μεταφερθούν οι ευθύνες, όταν εμείς οι ίδιοι θέλουμε να τις αποποιηθούμε. Πράγματι, αυτή τη στιγμή σημειώνονται επιθέσεις κατά μελών των ΜΚΟ, ωστόσο η δική μας οργάνωση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της καθώς φέτος κλείνει 30 χρόνια δράσης στην Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουν το έργο μας, τους ανθρώπους που εργάζονται σε εμάς και τους γιατρούς. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζει κανείς τις οργανώσεις που έχουν έρθει από το εξωτερικό.

Διότι υπάρχουν πράγματι οργανώσεις και αλληλέγγυοι που έχουν έρθει και δραστηριοποιούνται στα νησιά είτε ομαδικά είτε οργανωμένα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ζήτημα και να σημειώνονται οι επιθέσεις. Θέλω όμως να πω το εξής: Όσο και να είμαστε θυμωμένοι με τις οργανώσεις, οι οργανώσεις αυτή τη στιγμή, η κοινωνία των πολιτών έχει προσφέρει πολλά. Και συνεχίζει να προσφέρει. Πράγματα τα οποία δεν μπορούσε να κάνει το κράτος. Εμείς συμπληρωματικό ρόλο έχουμε, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κράτος. Είμαστε εκεί για να συμπληρώνουμε και να βοηθάμε εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Οπότε αυτό που γίνεται με τις επιθέσεις, ανεξέλεγκτα πια, σε ανθρώπους που έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό και προσπαθούν να βοηθήσουν στα νησιά, είναι απαράδεκτο.

Σταματούν κάνουν ελέγχους στα αυτοκίνητα και ρωτούν. Τι είσαι εσύ; Είσαι Έλληνας; Είσαι ξένος; Δώσε μου το διαβατήριό σου, απέδειξε μου ότι έχεις κάνει εγγραφή. Αυτό δεν έχει κανείς το δικαίωμα να το κάνει, εκτός από την αστυνομία και από το κράτος. Εγώ που είμαι πολίτης, δεν έχω δικαίωμα να σταματάω αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου. Αυτό λοιπόν το δικαίωμα έχει δοθεί στους πολίτες ή κάποιοι το έχουν πάρει αυθαίρετα. Όχι όλοι. Κάποιες μικρές μερίδες. Αλλά υπάρχουν κι έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους. Και ξέρετε πως όταν συμβαίνει αυτό, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για την κοινωνία. Για παράδειγμα το πρωί, η δική μας η παιδίατρος που ξεκίνησε να πάει στη δουλειά της, τη σταμάτησαν δύο φορές να την ελέγξουν για να δουν αν είναι Ελληνίδα, αν είναι ξένη. Εγώ έχω πει ότι ενώ στην αρχή μας βοηθούσαν, σήμερα αναρωτιέμαι μα γιατί γίνεται όλο αυτό; Ακούμε τόσες κατηγορίες πια που λέμε τι γίνεται; Μήπως κάνουμε κάτι λάθος; Μήπως δεν έχω βοηθήσει;»

Μιλώντας για το πως εξηγεί η ίδια την «μετάλλαξη» του κλίματος κυρίως στα νησιά, η κ. Ευγενία Θάνου σημείωσε ότι «πράγματι στην αρχή υπήρχαν προτάσεις για βραβεύσεις για την βοήθεια που προσφέραμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Και από τη μια στιγμή στην άλλη έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο. Δυστυχώς επήλθε κούραση. Εγώ δεν δίνω άδικο στους ντόπιους, απλά μπορούμε να διαδηλώνουμε ειρηνικά, χωρίς να επιτίθεται ο ένας στον άλλον».

Για το αν έπαιξαν ρόλο τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας με την άφιξη και τα επεισόδια ανάμεσα σε κατοίκους και δυνάμεις των ΜΑΤ είπε: «Για μένα έπαιξε σημαντικό ρόλο και ήταν και κάτι που δε χρειαζόταν. Όλο αυτό δημιούργησε μια παραπάνω ένταση και εξελίχθηκε εντελώς αρνητικά. Οι λύσεις δεν δίνονται με τα ΜΑΤ. Αυτό το είδαμε και σαν αποτέλεσμα. Διότι αν μπορούσε να δοθεί λύση δεν θα είχαν φύγει άρον – άρον από τα νησιά. Και μάλιστα κάποιοι άνθρωποι που ήταν κλεισμένοι μέσα στα καβούκια τους και δεν τολμούσαν να βγουν, να φωνάξουν και να σπάσουν του δόθηκε η ευκαιρία να βγουν και να βγάλουν τον πραγματικό τους εαυτό».

Τέλος για το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο συμπλήρωσε ότι «το πρόβλημα προέρχεται από τον Ερντογάν που παίζει ένα περίεργο παιχνίδι στις πλάτες των προσφύγων. Το σχέδιό του ήταν να τους φέρει δωρεάν στα σύνορα, τους άφησε εκεί και μετέθεσε το πρόβλημα στην Ελλάδα. Μετά από η χώρα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι φέρεται απάνθρωπα στους πρόσφυγες. Θα ήταν και άδικο άλλωστε, διότι η Ελλάδα πάντοτε είχε μια στάση φιλόξενη. Όπως και να έχει το θέμα είναι πολιτικό και δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Το παρακολουθούμε, καταδικάζουμε γεγονότα, όπως για παράδειγμα αυτό που ακούστηκε για πυροβολισμούς ή βία από την πλευρά των συνοριοφυλάκων, αλλά από την άλλη δεν γίνεται να ανοίξουν τα σύνορα από την στιγμή που δεν υπάρχουν οι υποδομές αλλά και οι συμφωνίες με την ΕΕ».

Ολόκληρη η συνέντευξη της γενικής διευθύντριας των “Γιατρών του Κόσμου” στον Flash 99,4

Loading