«H κυβέρνηση εξαπάτησε τον Ιβάν Σαββίδη»

Ρεπορτάζ: Μαρία Βλάχου

Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης για τις πρόσφατες δυσάρεστες εξελίξεις στο θέμα λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ εξαπέλυσε μέσω του Politik.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης.

«Η κυβέρνηση εξαπάτησε τον Ιβάν Σαββίδη και τους εργαζόμενους» δήλωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για ρύθμιση χρεών, η οποία, όπως αποδείχτηκε, δεν αφορούσε τη ΣΕΚΑΠ καθώς δεν έχει αναδρομική ισχύ.

«Για τη συγκεκριμένη τροπολογία έγινε σκοτωμός στη βουλή και το αποτέλεσμα ήταν να στοχοποιηθεί άδικα η εταιρία. Τι κατάφερε δηλαδή η κυβέρνηση;» διερωτάται ο κ. Μπεμπεκίδης.

Θυμίζουμε πως τον Απρίλιο του 2017 η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής, είχε φέρει τροπολογία με την οποία διαγράφονταν τεράστια ποσά από λαθρεμπόριο στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τροπολογία «πέρασε» με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε αναδρομική ισχύ. Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε ώστε το διοικητικό εφετείο Κομοτηνής να κρίνει στις 18 Δεκεμβρίου του 2017 ότι η ΣΕΚΑΠ θα πρέπει να πληρώσει άμεσα το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ που αφορούσε τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές που σημειώθηκαν το 2009, πριν εξαγοραστεί δηλαδή η καπνοβιομηχανία από τον Ιβάν Σαββίδη.

Λίγες μέρες αργότερα το τελωνείο Ξάνθης αποφάσισε να «μπλοκάρει» τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά. Σε έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε χθες, αποφασίστηκε η παύση πληρωμών υπό προϋποθέσεις.

Όπως είναι λογικό, οι δυσμενείς εξελίξεις προβληματίζουν έντονα τους εργαζόμενους, τους εκπροσώπους φορέων, καθώς και την τοπική κοινωνία της Ξάνθης, δεδομένου ότι πιθανό «λουκέτο» θα οδηγήσει στην ανεργία 170 εργαζόμενους. «Η ανεργία στην περιοχή αγγίζει το 45%. Για εμάς είναι πολυτέλεια να χαθεί έστω και μια θέση εργασίας, όχι 170. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη σημερινή μέρα, κατά την οποία αναμένεται με αγωνία η απόφαση του εφετείου Κομοτηνής στην αίτηση αναστολής της ΣΕΚΑΠ για το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ.

«Οι εργαζόμενοι θα είμαστε σήμερα στο Εφετείο. Ευελπιστούμε να γίνει δεκτή η αίτηση της εταιρείας να “παγώσει” η ποινή μέχρι να βρεθεί τελική λύση» σημειώνει στο politik.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και Υπαλλήλων της ΣΕΚΑΠ Δημήτρης Σαμαράς.

«Ελπίζουμε το δικαστήριο να δώσει μία παράταση και η εταιρεία να μην προχωρήσει σε αναγκαστική πτώχευση λόγω του προστίμου», τονίζει και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων της ΣΕΚΑΠ Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης.

Να συνεχίσει τη λειτουργία της η εταιρία, η οποία στηρίζει την τοπική οικονομία τα τελευταία πενήντα χρόνια ζητά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέργιος Μωραΐτης. «Η ΣΕΚΑΠ ήταν χρεωμένη και καταποντισμένη, ήρθε ο Ιβάν Σαββίδης, την διέσωσε, πλήρωσε όλα τα χρέη της και έρχεται η απόφαση του εφετείου Κομοτηνής και ενώ η διοίκηση από το 2009 έχει δικαιωθεί πανηγυρικά, χρεώνεται η εταιρία με 38.200.00 ευρώ», εξηγεί.

Έντονη ανησυχία για το μέλλον της καπνοβιομηχανίας εκφράζει και ο δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος: «Είναι άδικο να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση που πληρώνει κανονικά τους φόρους της, τις ασφαλιστικές της εισφορές. Είναι μια από τις ελάχιστες επιχειρήσεις που έχουν απομείνει στην περιοχή», τονίζει με νόημα.

Ερωτηθείς από το politik.gr για το θέμα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε  ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει το κλείσιμο της επιχείρησης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, και μας προέτρεψε να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου πριν προδικάσουμε τις τελικές εξελίξεις.