Η Ελλάδα επιμένει να ζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η Ελλάδα επιμένει να ζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η Ελλάδα κρατά επιτακτικά στο τραπέζι το χαρτί των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και θα ρίξει στο “διπλωματικό παιχνίδι” εφόσον η Άγκυρα επιμείνει στις μονομερείς ενέργειες μετά τη συμφωνία για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών.

Στο υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζουν πως η πίεση που ασκήθηκε στην Τουρκία αποδίδει, γεγονός που φαίνεται από τις κινήσεις αποκλιμάκωσης στις οποίες προχωρά η γειτονική χώρα.  

Η κυβέρνηση μελετά και αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα, ούσα αποφασισμένη να διατηρήσει την πίεση στο ευρωπαϊκό επίπεδο, επιδιώκοντας να υπάρχει ένας κατάλογος επιλογών όπου θα περιγράφονται οι κυρώσεις που θα λάβει η Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας, στην περίπτωση που θυμηθεί και πάλι τον κακό της εαυτό.  “Οι επιλογές πρέπει να είναι έτοιμες και να βρίσκονται στο τραπέζι σε περίπτωση που χρειαστούν” σχολιάζουν στο Politic κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Αυτό, φυσικά, δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας αποτελούν θετικό βήμα που δικαιώνει τη στάση που κράτησε η ελληνική πλευρά.

Όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού “είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και δείχνει ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο απέδωσε”.

Για πολλούς, μάλιστα, η επάνοδος της Τουρκίας στις διερευνητικές αποτελεί επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας.

Το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών

Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται σε νέα αφετηρία, το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών θα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στα θετικά για την Ελλάδα είναι ότι προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές από καλύτερο σημείο αφετηρίας αφού έχει αναγνωριστεί από όλους ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και έχει υπογράψει τις διεθνώς νόμιμες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Οι συμφωνίες αυτές επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, γεγονός που επιτρέπει στην Ελλάδα να διαθέτει στη φαρέτρα της θετικά διπλωματικά κεκτημένα.

Άλλο διερευνητικές επαφές, άλλο διαπραγματεύσεις

Εκείνο που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για συνομιλίες των δύο πλευρών για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν συγκλίσεις που θα επέτρεπαν στο μέλλον διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο. Ουσιαστικά, αποτελούν το προδιαλογικό φόρουμ όπου καταγράφονται θέσεις και προθέσεις των δύο πλευρών.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στις διερευνητικές επαφές δεν υπάρχουν συμφωνημένα πρακτικά ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το περιεχόμενό τους και οι θέσεις της κάθε πλευράς στη διάρκεια των επαφών δεν δεσμεύουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο τις μελλοντικές θέσεις της μίας ή της άλλης πλευράς ενώπιον ενός διεθνούς δικαστηρίου ή δικαιοδοτικού οργάνου. Άρα είναι μια διαδικασία με ανοιχτό τέλος και χωρίς χρονικό περιορισμό στη διάρκειά τους.

Loading

Play