Η FRONTEX πιάνει δουλειά στον Έβρο και το Αιγαίο

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Από τη θεωρία στην πράξη περνά η Ευρώπη για όσα συμβαίνουν στα σύνορα με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, αφού η Frontex πιάνει δουλειά στον Έβρο και το Αιγαίο.

Η ενεργοποίησή της συμμαχικής δύναμης στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι οι Βρυξέλλες έλαβαν το μήνυμα πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε., με τη δύναμή της να ενισχύεται με επιπλέον 100 συνοριοφύλακες έως την Τετάρτη 11 Μαρτίου.

Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα επιχειρούν 500 ευρωπαίοι συνοριοφύλακες στο πλαίσιο της επιχείρησης “Ποσειδώνας” που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο, ενώ ανάλογη ενίσχυση θα υπάρξει και στον Έβρο.

Παράλληλα η Αθήνα ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που ήδη επιτελούν το καθήκον τους στον Έβρο και σήμερα αριθμούν περί τα 1000 άτομα που μετακινήθηκαν από Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, ενώ προχωρά στην επέκταση του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο οποίος με τις παρεμβάσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη θα φτάσει συνολικό μήκος 40 χιλιομέτρων. Όσο αφορά στο Αιγαίο, η αναβάθμιση των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση σημαίνει ότι θα προστεθούν επιπλέον πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού στα ήδη 68 που περιπολούν στο Αιγαίο.

Η καθοριστική συνεισφορά Μέρκελ – Μακρόν

Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν κομβική τη διπλωματική συνεισφορά της Άγκελα Μέρκελ και του Εμμανουέλ Μακρόν στην απόφαση των Βρυξελλών να τραβήξουν το αυτί του Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός σημειώνει εμφατικά ότι τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος συνέβαλαν τα μέγιστα προκειμένου να καταστεί σαφές σε όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια ότι στα ελληνοτουρκικά σύνορα η Άγκυρα περνά τις “κόκκινες” γραμμές του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπισμού.

Επίσης, δεν αποκλείεται σύντομα να πραγματοποιηθεί και μια τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας στη Σόφια, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Βουλγαρία, σε μια προσπάθεια να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων, γι’ αυτό και προσπαθεί να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κλειστές δομές σε ακατοίκητα νησιά

Όσον αφορά στις φήμες ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην κατασκευή κλειστών δομών σε ακατοίκητα νησιά, η ελληνική κυβέρνηση αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές: “Ζητήσαμε από τις τοπικές Αρχές να μας υποδείξουν εναλλακτικές λύσεις, Αρκεί να είναι βιώσιμες και να πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Να έχουν ικανή έκταση, να μπορούν να φιλοξενήσουν υγειονομικές μονάδες, να παρέχουν συνθήκες ασφαλείας. Όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι. Όταν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις σκεφτόμαστε οποιαδήποτε έκτακτη λύση δίνει διέξοδο στο πρόβλημα”.

Loading