«Οι εισπρακτικές εταιρίες μπορούν να τηλεφωνούν, όπως τηλεφωνούσαν πριν, σε όσους είναι εκτός της περιμέτρου προστασίας», δήλωσε στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Αν υπάρχει καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή από πολίτη ο οποίος είναι στο καθεστώς προστασίας και του τηλεφωνούν οι εισπρακτικές ξανά και ξανά ασφαλώς επιβάλλω πολύ μεγάλο πρόστιμο», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διευκρίνισε ότι εντός της περιμέτρου προστασίας είναι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν ΚΑΔ που είναι πληττόμενοι.
«Έχουμε υπολογίσει ότι περίπου το 75% των οφειλετών είναι σε καθεστώς προστασίας. Το υπόλοιπο 25% για παράδειγμα ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων ή συνταξιούχων, δεν έχει άμεση διαφορά στο εισόδημα του από τον ιό, άρα δεν δικαιούται την προστασία», εξήγησε.
Μάλιστα, τόνισε ότι «Ούτε έχουμε ενθαρρύνει ούτε θέλουμε να ενθαρρύνουμε ένα νέο κίνημα “δεν πληρώνω”. Είναι άλλο να μιλάμε για την ανάγκη προστασίας δανειοληπτών εν μέσω μίας πανδημίας και της αλλαγής που έχει φέρει στη ζωή τους και αυτό είναι απολύτως σεβαστό και πρέπει να γίνει και άλλο πράγμα να πούμε “παιδιά δεν πληρώνουμε τα χρέη μας”. Αυτό δεν υπάρχει. Γιατί αν περάσει η Ελλάδα σε μία τέτοια λογική, καταστραφήκαμε».
Ερωτηθείς για το αν η χώρα μας θα πρέπει να στραφεί σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο απάντησε: «Ασφαλώς συζητάμε και ενδοκυβερνητικά για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, όχι όμως ότι θα αποκηρύξουμε τον τουρισμό. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε στην οικονομία μας και πιο στέρεες εναλλακτικές βάσεις. Αν και για να είμαι ειλικρινής η παρούσα κρίση είναι τόσο πολυποίκιλη που όλες οι οικονομίες ανεξαρτήτως παραγωγικού μοντέλου έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα».
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα με τους περιφερειάρχες σχετικά με τη δέσμευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί από υπουργείο Ανάπτυξης.
«Η Ελλάδα θα χρειαστεί να ξοδέψει και το τελευταίο ευρώ που θα βρει. Η μάχη για να πάρει μπρος η οικονομία όταν με το καλό αρθούν τα μέτρα θα είναι μάχη επιβίωσης για την Ελλάδα και δε θα μπορέσει να κερδηθεί αν δεν έχουμε τα αναγκαία καύσιμα να ρίξουμε στην αγορά. Άρα είναι τελείως απαράδεκτο να υπάρχει σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας λογαριασμός που στέκεται και περιμένει κάποιον να κάνει τη δουλειά του. Δυστυχώς, στις περιφέρειες υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία κάθονται. Μιλάμε για χρήματα που δεν έχουν συμβασιοποιηθεί μετά από 6 χρόνια προγράμματος. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, λυπάμαι».
Παράλληλα, τόνισε ότι το στοίχημα θα είναι όταν αρθούν τα μέτρα της καραντίνας να πάρει ξανά μπρος η οικονομία. «Είναι δεδομένο ότι θα ξαναβάλουμε μπρος τη ζωή μας. Θα σκιστούμε, θα βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει. Δε λέω ότι θα είναι εύκολα, θέλω να είμαι ειλικρινής. Είναι μία κρίση πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, δεν θα περάσει εύκολα».
Κληθείς να σχολιάσει το σάλο που δημιουργήθηκε με το ταξίδι του Γιάννη Βαρουφάκη στην Αίγινα εν μεσώ της πανδημίας και των απαγορευτικών μέτρων μετακίνησης είπε: «Οι πολιτικοί την ώρα της κρίσης πρέπει να γινόμαστε παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. Όταν λέμε στον κόσμο ότι πρέπει να μείνει σπίτι του και να μην πάει στα χωριά του ενόψει Πάσχα είναι ωραίο ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος και πρώην υπουργός να πηγαίνει για διακοπές στο εξοχικό του; Είναι ωραίο να λες “μείνετε σπίτι σας, αλλιώς θα σας βάλω πρόστιμο” αλλά εγώ είμαι ο Βαρουφάκης και θα πάω όπου γουστάρω; Αν ο κ. Βαρουφάκης και οι ψηφοφόροι του το θεωρούν ωραία εικόνα με γεια τους και χαρά τους».
Όσον αφορά στις καταγγελίες για περιστατικά με ιερείς να προσφέρουν τη θεία κοινωνία σε πιστούς υπογράμμισε : «Όταν λέμε ότι έχει συμφωνήσει η εκκλησία και έχει λάβει απόφαση η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας να τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας Υγείας και στις εκκλησίες δεν πρέπει οι ιερείς να πρωτοστατούν στην τήρηση αυτών των κανόνων;»
Ακούστε όσα δήλωσε στον Flash 99,4 ο Άδ. Γεωργιάδης