Η πρόταση του Έλληνα και Πολωνού πρωθυπουργού για τη δημιουργία αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας της Ευρώπης ήταν ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους ευρωπαίους ηγέτες στη συζήτησή τους σχετικά με την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής χθες Δευτέρα.
Όπως εξήγησε ο Αντόνιο Κόστα, οι συζητήσεις των 27 για την άμυνα επικεντρώθηκαν σε τρία κύρια θέματα: στις στρατιωτικές δυνατότητες, στη χρηματοδότηση και στις συνεργασίες.
«Σχετικά με τις αμυντικές δυνατότητες που πρέπει να αναπτυχθούν κατά προτεραιότητα, συμφωνούμε να επικεντρωθούμε στα πιο κρίσιμα κενά που εντόπισαν τα κράτη-μέλη μέσω του έργου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, σε πλήρη συνοχή με το ΝΑΤΟ», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόσθεσε ότι στη χθεσινή συζήτηση υπήρξε σαφής εστίαση στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, καθώς επίσης στους πυραύλους, στα πυρομαχικά και στην κινητικότητα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι υπήρξε «ισχυρή υποστήριξη» στην πρόταση του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και του Έλληνα ομολόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όλοι γνωρίζουν ότι κανένα κράτος-μέλος δεν έχει μόνο του τη δυνατότητα να οικοδομήσει δική του αντιαεροπορική άμυνα», είπε, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.
Η αντιαεροπορική ασπίδα θεωρείται «κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο» που απαιτεί περαιτέρω συζήτηση. Ο κ. Κόστα υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας – πρέπει να παράγουμε περισσότερες από τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε και να το κάνουμε ταχύτερα».
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, ο Αντόνιο Κόστα σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο και οι αμυντικές δαπάνες ήδη αυξήθηκαν κατά 30% μεταξύ του 2021 και του 2024. «Σήμερα, κατά μέσο όρο, τα 23 κράτη μέλη που είναι επίσης σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δαπανούν περίπου το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «σε εξαιρετικούς καιρούς, πρέπει να λάβουμε εξαιρετικά μέτρα», αναφέροντας ότι η Επιτροπή θα εξετάσει πιθανή ελαστικοποίηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τις επενδύσεις στην άμυνα.
Ανακοίνωσε ότι τον Μάιο θα διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και του ΗΒ, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία παρέμεινε «παρών» καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνόδου. «Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας για την ασφάλεια της Ουκρανίας, για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα, τονίζοντας τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ευρωπαίων προς την Ουκρανία.
Η συζήτηση για την ενίσχυση των αμυντικών συνεργασιών με το ΝΑΤΟ θεωρείται κλειδί για την εγγύηση της διατλαντικής ασφάλειας, ενώ ο Κόστα επεσήμανε ότι η ισχυρότερη Ευρώπη στον τομέα της άμυνας ενισχύει επίσης τη διατλαντική εταιρική σχέση.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι φίλοι, σύμμαχοι και συνεργάτες μας. Είναι σχέση με βαθιές ρίζες που θα αντέξει στον χρόνο», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επίλυσης διαφορών μέσω του διαλόγου.
Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «νέα θετική ενέργεια» στη σχέση ΕΕ-Βρετανίας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ