Από πολλές πλευρές δέχεται πιέσεις η Τουρκία σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αλλά και τη συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη θέση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ανακοίνωσε ότι «περιμένει μια μετρημένη απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO».
Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, χαρακτήρισε από την πλευρά του την Αγιά Σοφιά ως «παγκόσμιο σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης θρησκειών και πολιτισμών». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα τοποθετηθεί «όταν υπάρξει οριστική απόφαση του δικαστηρίου και της τουρκικής κυβέρνησης».
Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ, δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ζήτησαν από την κυβέρνηση Ερντογάν να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου.
Η Γαλλία, με τη σειρά της, αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας την Αγία Σοφία «ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας που πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους».
Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί πως όσα λέγονται για την Αγία Σοφία έχουν στόχο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκία: «Δεν επιτρέπουμε σε κανένα ξένο να παρεμβαίνει στο θέμα των χώρων λατρείας μας όπως δεν ανακατευόμαστε εμείς στα θέματα που αφορούν τους λατρευτικούς χώρους άλλων χωρών».
Οι γαλλικές πιέσεις για επιβολή κυρώσεων
Εντωμεταξύ, όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα η Γαλλία πιέζει για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα συνέλθει στις 13 Ιουλίου πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
Από την πλευρά της, η Άγκυρα απαντάει εφαρμόζοντας την τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Χαρακτηριστική είναι η απαίτηση του Μελβούτ Τσαβούσογλου από τη Γαλλία να «ζητήσει συγγνώμη», καθώς θεωρείς ψευδείς τις αιτιάσεις για το ναυτικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών στα ανοικτά των λιβυκών ακτών στις 10 Ιουνίου. «Η Γαλλία δεν είπε την αλήθεια στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ. Ο ισχυρισμός της ότι δικά μας σκάφη “κλείδωσαν” στα ραντάρ τους γαλλική φρεγάτα είναι αναληθής», τόνισε με νόημα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως η ΕΕ είναι «δεσμευμένη στην προστασία της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου». Την επόμενη εβδομάδα, είναι προγραμματισμένη η επίσκεψή του την Άγκυρα. «Το ταξίδι και οι διαβουλεύσεις εκφράζουν τη σημασία που δίδουμε στις σχέσεις μας με την Τουρκία, συνεπώς εφόσον έχουμε προβλήματα θα τα συζητήσουμε με τον εταίρο μας προφανώς», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Το βλέμμα στο Συμβούλιο Κορυφής της 18ης Ιουλίου
Η Αθήνα έχει μία εξαιρετική ευκαιρία να θέσει ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικής ασφάλειας στο Συμβούλιο Κορυφής της 18ης Ιουλίου. Από… κοντά και η Κύπρος, με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να σημειώνει: «Νομίζω ότι, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, από τη δραστηριοποίηση της ΕΕ υπάρχει μια αντίληψη ότι δεν πάει άλλο με τις προκλήσεις της Τουρκίας».
Η δήλωση αυτή ήρθε ως απότοκο της απόφασης του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας να παραδοθεί ως δώρο στο κατοχικό καθεστώς το πλοίο C-128, που μετέφερε χερσαίες δυνάμεις στην Κύπρο την 20η Ιουλίου 1974.
Δείτε επίσης: Ερντογάν: «Οι κατηγορίες για την Αγία Σοφία είναι επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα»