Τις τραγικές στιγμές που έζησε χθες κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ακροδεξιών οργανώσεων στην πλατεία Συντάγματος, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια, ο εικονολήπτης και φωτορεπόρτερ, Θωμάς Ιακόμπι στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο».
Μαζί με την σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση», Αγγελική Κουρούνη μίλησαν για αυτή τη δεύτερη επίθεση (μέσα σε ένα χρόνο) από μέλη –όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν – της οργάνωσης κατά την μετάβασή τους στον ιατροδικαστή που θα εξέταζε τα τραύματα του.
Αυτό βέβαια δεν ήταν το μοναδικό θέμα στη συζήτηση που ακολούθησε. Κουρούνη και Ιακόμπι εκτός το θέμα της επίθεσης, θίγουν το ζήτημα της επανεμφάνισης των ταγμάτων εφόδου μετά την πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής, για το νέο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουν με τίτλο «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση Όλων Μας», την πορεία της δίκης, την στάση της Μάγδας Φύσσα και γενικότερα τη δική τους παρά τις δολοφονικές επιθέσεις και τις απειλές που έχουν δεχθεί όλο αυτό το διάστημα μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ.
Ξεκινώντας από την επίθεση στον Θωμά Ιακόμπι χθες στο Σύνταγμα, η Αγγελική Κουρούνη τόνισε ότι: «Δεν ήταν απλοί ακροδεξιοί. Αυτοί που χτύπησαν είχαν επώνυμο. Ήταν οπαδοί της Χρυσής Αυγής, γιατί όταν χτυπούσαν το Θωμά, εξηγούσαν σε άλλους που βρισκόταν δίπλα τους, πως «αυτός μας έκανε μεγάλη ζημιά». Η μόνη ζημιά που μπορεί να κάνει ο Θωμάς Ιακόμπι είναι λόγο του ντοκιμαντέρ που κάναμε μαζί το 2016, που ήταν αποτέλεσμα πεντάχρονης έρευνας και αφορούσε τη δράση της Χρυσής Αυγής. Εγώ ήμουν η σκηνοθέτης και ο Θωμάς είχε συγγράψει μαζί μου τα κείμενα του ντοκιμαντέρ, ενώ ήταν και ο εικονολήπτης. Γι’ αυτό και θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τους συναδέλφους, που βγήκαν μπροστά και προστάτευσαν».
Ιακόμπι: «Πήγα σε αυτή τη συγκέντρωση γιατί ήταν η πρώτη που έγινε μετά την πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ενδιαφερθήκαμε λοιπόν καταγράψουμε την αντίδραση σε αυτό το κλίμα. Πολλοί εξέλαβαν την πρόταση αυτή ως ενθάρρυνση στα τάγματα εφόδου και αυτό θέλαμε να το δούμε. Και το είδαμε. Ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είχε περίπου 270 άτομα, ο αριθμός των αστυνομικών φαινόταν να είναι δυσανάλογος σε σχέση με τον όγκο της πορείας. Δεν μπορούσα να φανταστώ ως πολίτης ότι διέτρεχα κάποιον κίνδυνο με τόσο μεγάλη παρουσία της αστυνομίας. Κι όμως, ενώ έμεινα στην άκρη της πορείας και τράβηξα κάποια πλάνα, μια ομάδα δέκα νεαρών ατόμων με μαύρα ρούχα με αναγνώρισε και ήρθαν προς το μέρος μου. Με ρώτησαν αν είμαι εγώ ο Θωμάς Ιακόμπι, τους είπα ναι και από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια βροχή χτυπημάτων, με μπουνιές, κλωτσιές κτλ.
Εκείνο δε που ήθελαν μανιωδώς, ήταν η κάμερά μου. Προσπάθησα να την προστατεύσω όσο μπορούσα. Συγκεντρώθηκα πάνω σε αυτό με αποτέλεσμα να μου πάρουν τα τηλέφωνα, το μαγνητόφωνο, αλλά τουλάχιστον έσωσα την φωτογραφική μου μηχανή».
Κουρούνη: «Πάνω σε αυτό, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτοί που πουλάνε αρρενωπή εμφάνιση και…αίμα, τιμή Χρυσή Αυγή, πάντοτε επιτίθενται δέκα εναντίον ενός. Αυτό είναι το κουράγιο τους. Δεν έχουμε δει ποτέ να πηγαίνει ένας εναντίον ενός. Είναι τελείως άνανδροι. Είναι εγκληματίες. Και η δίκη η οποία διεξάγεται και βαίνουμε πλέον αισίως προς τον πέμπτο χρόνο, γίνεται για να αποδείξει ακριβώς αυτό. Ότι πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση. Η πολιτική αγωγή, δίνει μια μάχη τόσα χρόνια, μόνη της μέσα στα δικαστήρια -γιατί τα έδρανα είναι πλέον πολύ συχνά άδεια – και μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται η πρόταση της εισαγγελέως, που ζητά την αθώωση όλων πλην του Ρουπακιά για να τους δώσει κουράγιο και να ξαναβγούν τα τάγματα εφόδου στους δρόμους».
“Έδιωξαν αντιφασιστική ομάδα από τα Προπύλαια”
Η Αγγελική Κουρούνη πρόσθεσε και ένα περιστατικό που σημειώθηκε νωρίτερα από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα: «Το πρωί ήμασταν σε γυρίσματα με μια αντιφασιστική ομάδα για τη δεύτερη ταινία που κάνουμε τώρα με το ίδιο θέμα. Η επιλογή λοιπόν της αστυνομίας ήταν να διώξει αυτή την ομάδα από τα Προπύλαια ενώ η άλλη συγκέντρωση ήταν στο Σύνταγμα και να αφήσει τους φασίστες, τους ακροδεξιούς και τους χρυσαυγίτες να κάνουν την πορεία τους. Κάνανε δηλαδή μια καθαρά πολιτική επιλογή. Αν είχανε μπει τα ΜΑΤ μεταξύ των μεν και των δε για να μη γίνει φασαρία δεν θα είχε συμβεί το περιστατικό. Και σ’ αυτό το περιστατικό, αν δεν είχαν μπει μπροστά οι συνάδελφοι, ο Θωμάς δεν ξέρω που θα ήταν σήμερα. Να ξέρετε ωστόσο, ότι αυτό δεν πρόκειται να μας σταματήσει».
Και ο Θωμάς Ιακόμπι προσθέτει πως «σε καμιά περίπτωση δεν θα μας σταματήσει. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε ξεκάθαρη θέση σαν πολίτες. Ότι δεν αφήνουμε την κοινωνία, τους δρόμους και τις πλατείες σ’ αυτούς τους ανθρώπους», ενώ για την αδράνεια της αστυνομίας επανέλαβε ότι δεν επενέβη…«Κ-Α-Θ-Ο-Λ-Ο-Υ. Φώναξα πενήντα φορές. Πήγαν συνάδελφοι, τους ενημέρωσαν κι αυτοί το μόνο που απάντησαν ήταν πως δεν μπορούν να επέμβουν διότι πρέπει να έρθουν τα ΜΑΤ».
Κορούνη: «Δηλαδή η αστυνομία έδωσε το στίγμα, ότι φοβήθηκε να επέμβει από μόνη της μέχρι να έρθουν τα ΜΑΤ. Και μέχρι να έρθουν τα ΜΑΤ, ο Θωμάς έφαγε το ξύλο της αρκούδας. Και δεν μπορώ να καταλάβω σε ένα κράτος δικαίου γιατί η αστυνομία μπορεί να φοβάται, πέντε, δέκα, είκοσι, εκατό άτομα που είναι καθαρά εγκληματίες. Δουλειά της αστυνομίας δεν είναι να προστατέψει τον κόσμο από τους εγκληματίες. Χθες δεν το έκαναν. Επενέβησαν μετά από τεσσεράμισι λεπτά κι έπειτα από ένα διάστημα που όπως προανέφερα ο Θωμάς είχε δεχθεί ήδη πολλά χτυπήματα»
“Η κοινωνία πρέπει να συνεχίσει να αντιδρά”
Αναφορικά με το αν ο κόσμος έχει αφήσει πίσω κι έχει ξεχάσει το θέμα της Χρυσής Αυγής μετά τη μη είσοδό της στην Βουλή έπειτα από τις τελευταίες εκλογές. «Φυσικά και αυτό είναι το πρόβλημα. Ακόμη και ευρωβουλευτές μας λένε «μα τι την θέλετε τώρα τη δεύτερη ταινία; Αφού τελείωσε το ζήτημα αυτό. Ε, λοιπόν δεν τελείωσε» τονίζει η κ. Κουρούνη.
Ιακόμπι: «Φυσικά και δεν τελείωσε. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να συνεχίσει να αντιδρά. Να λέει «ως εδώ» με αυτή τη συμπεριφορά. Δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Για το αν έχουν δεχτεί και στο παρελθόν απειλές για τη ζωή τους, ο Θωμάς Ιακόμπι συμπληρώνει ότι αυτό συμβαίνει…«συνήθως στα Social Media και στο τηλέφωνο. Χθες μάλιστα, μετά το περιστατικό με γιουχάισαν και μου ευχήθηκαν «και του χρόνου».
Κουρούνη: «Θα ήθελα επίσης να επισημάνω κάτἶ. Εντάξει εμείς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας. Υπάρχουν όμως άτομα που δίνουν μία μάχη εδώ και πέντε χρόνια, όπως το Golden Dawn Watch, η ομάδα που κάνει κάθε εβδομάδα μια εκπομπή για να εξηγήσει τι γίνεται στο δικαστήριο όπως και η ομάδα του Omnia TV που επίσης έχουν δεχτεί πάρα πολλές απειλές. Μάλιστα σε ένα από τα άτομα αυτά είπαν πως, «ξέρουμε που μένεις, έχουμε και μαχαίρια».
Δηλαδή δεν έχουν σταματήσει ποτέ να απειλούν όσους σκέφτονται διαφορετικά. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε στους δρόμους, γι’ αυτό δεν πρέπει να τους παραχωρήσουμε ούτε δρόμους, ούτε σοκάκι, ούτε μαχαλά, ούτε πιάτσα, ούτε εφημερίδα, διότι ο μόνος λόγος που έχουν, είναι η βία. Και αυτούς που δε συμφωνούν ή τους πληγώνουν ή πάνε να τους σκοτώσουν ή τους σκοτώνουν. Δηλαδή, τον Θωμά τον χτυπούσαν στο κεφάλι. Δεν χτυπούσαν αλλού. Τους αλιεργάτες το ίδιο. Τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ξανά το ίδιο. Στο κεφάλι. Για να σκοτώσουν».
Αναφορικά με το πως είναι η υγεία του Θωμά Ιακόμπι σήμερα, ο ίδιος σημείωσε πως «είμαι μια χαρά. Ευτυχώς υπήρξε κόσμος που με προστάτευσε, όχι όπως πέρσι που δεν κούνησε κανείς ούτε το δάχτυλό του. Φέτος με προστάτευσαν και τους ευχαριστώ πάρα πολύ».
Για το δεύτερο ντοκιμαντέρ το οποίο ετοιμάζεται, η Αγγελική Κουρούνη τονίζει πως: «Το πρώτο ντοκιμαντέρ είχε τίτλο «Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση» και ήταν μια έρευνα που έθετε το ερώτημα τι σκέφτεται ο ναζιστής της διπλανής πόρτας. Γιατί η Χρυσή Αυγή αναδείχθηκε τρίτο κόμμα. Το δεύτερο ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας» και ψάχνουμε να διαπιστώσουμε ποια μπορεί να είναι η αντίσταση σε αυτή την ιδεολογία που δεν αμαυρώνει μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη των Ευρώπη. Δηλαδή η αντίσταση πρέπει να είναι δικαστική, σύμφωνα με τη δίκη που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια; Θα πρέπει να είναι πολιτική σύμφωνα με το πολιτικό τόξο που υπάρχει εναντίον της; Πρέπει να είναι ο δρόμος, να τους απαντάμε με τα δικά τους όπλα; Είναι ουσιαστικά ερωτήματα που θέτουμε σε όλο το κόσμο για να μπορέσουμε να βρούμε μια άκρη. Και δεν περιοριζόμαστε μόνο στην Ελλάδα. Έχουμε πάει και στη Γερμανία, που τώρα ανεβαίνει το ακροδεξιό κόμμα, έχουμε πάει και στη Γαλλία. Δηλαδή αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη κι όχι μόνο, αν προσθέσουμε την Βραζιλία και Αμερική η άκρα δεξιά, έχει πάρει τα πάνω της. Οπότε αυτό είναι το θέμα».
Τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης εκφράζουν με τον ίδιο τρόπο τη ρητορική του μίσους; «Όχι ότι δεν το θέλουν. Απλά είναι πολύ πιο έξυπνοι. Και αυτό είναι και ένα από τα θέματα της δεύτερης ταινίας που ετοιμάζουμε. Τι γίνεται δηλαδή τώρα, που η ακροδεξιά ατζέντα, έχει υιοθετηθεί από καθωσπρέπει κόμματα. Υπάρχουν κυβερνήσεις στην Ευρώπη που έχουν και υπουργούς ακροδεξιούς που αναλαμβάνουν καίριες θέσεις. Εμείς δεν είχαμε έναν υπουργό που έλεγε πως «εγώ προτιμώ ο γιος μου να είναι χρυσαυγίτης παρά κομμουνιστής; Και επιπλέον τι είναι πιο επικίνδυνο. Να έχουμε μια Χρυσή Αυγή έτσι όπως την έχουμε τώρα ή εκατό mainstream κόμματα που έχουν υιοθετήσει την ατζέντα της».
“Η Μάγδα Φύσσα είναι το φως όλων μας”
Για την παρουσία της Μάγδας Φύσσα όλο αυτό το διάστημα στη δίκη, η κ. Κουρούνη μας είπε: «Η Μάγδα Φύσσα είναι το φως όλων μας. Δηλαδή ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να βρισκόμαστε στο δρόμο εναντίον της «χαβούζας» όπως λέμε και στην Κάλυμνο είναι η παρουσία της Μάγδας. Και για τον Παύλο. Μην τον ξεχνάμε τον Παύλο. Το επόμενο που θέλω να πω είναι εγώ βγάζω το καπέλο μου στην πολιτική αγωγή γιατί τόσα χρόνια είναι στα δικαστήρια και τα έχει δώσει όλα γι’ αυτή τη δίκη. Ελπίζουμε όλοι ότι θα υπάρξει καταδίκη. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι άλλο για την ηγετική ομάδα».
Επιπλέον αναφορικά με το αν η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής, προκάλεσε έκπληξη στο ακροατήριο, ο Θωμάς Ιακόμπι υπογράμμισε ότι «δεν περιμέναμε κάτι τόσο ακραίο από ένα άτομο, το οποίο επί τέσσερα χρόνια έχει παρακολουθήσει ολόκληρη τη διαδικασία κι έχει δει όλες τις αποδείξεις. Δεν περιμέναμε να πει ότι δεν φταίει κανείς, ότι όλα είναι τυχαία και ότι ο μόνος που είναι υπεύθυνος είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς. Αυτό είναι ακραίο και απίστευτο».
Κουρούνη: «Στα Μέσα που εργαζόμαστε δεν το πίστευαν. Και νομίζω ότι το ερώτημα που έθεσε η Μάγδα Φύσσα, όταν βρήκε τη δύναμη να ρωτήσει την εισαγγελέα «μα καλά τόσα χρόνια εδώ δεν είδατε τίποτα; Δεν ακούσατε τίποτα;» Αυτό τα λέει όλα…Και το θέμα είναι ότι ο Τύπος με λίγες εξαιρέσεις δεν καλύπτει τη δίκη. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα»
“Είναι δουλειά ολόκληρης της δημοσιογραφικής οικογένεια η κάλυψη της δίκης”
Σε συμπληρωματική ερώτηση για το αν η απουσία του Τύπου από τη δίκη γίνεται από φόβο ή υπάρχει κάτι άλλο η Αγγ. Κουρούνη υπογράμμισε: «Δεν ξέρω. Δεν έρχονται στη δίκη και δεν την καλύπτουν. Να κάτσουν όμως και να το σκεφτούν. Γιατί δεν πάμε; Γιατί δεν θέλουν να πάμε; Ξέρω πολύ καλά ότι ο καθένας έχει την καθημερινότητά του, την οικογένειά του και τους λογαριασμούς του να πληρώσει. Αυτό το δέχομαι και το σέβομαι, αλλά παν μέτρον άριστον. Δεν είναι δυνατόν μια τέτοια δίκη να την καλύπτουν μόνο κάποια Μέσα, πάντοτε τα ίδια και να παίρνουν πάντα οι ίδιοι δημοσιογράφοι το ρίσκο για να την καλύψουν. Δεν γίνεται αυτό. Είναι δουλειά ολόκληρης της δημοσιογραφικής οικογένειας να καλύπτει αυτή τη δίκη και να την καλύπτει ρίχνοντας φως σε όλα τα στοιχεία για να καταλάβει και ο κόσμος τι γίνεται».
Τέλος αναφορικά με τον φόβο που μπορεί να νιώθει κάποιος που παρακολουθεί ή καλύπτει αυτή τη δίκη, η σκηνοθέτης σημείωσε ότι «ο φόβος είναι ένα κίνητρο. Ο φόβος δεν είναι ντροπή. Ο φόβος είναι αίσθημα ανθρώπινο. Εγώ δεν μπορώ να πω ότι δεν φοβάμαι. Θα είναι ψέμα. Αλλά δεν θα το βάλω κάτω. Το θέμα είναι αν φοβάσαι να το συνειδητοποιήσεις, αλλά να μην κάνεις βήμα πίσω. Εγώ δεν θέλω να λέω ψέματα. Δεν είμαι τρελή. Έχω όμως τέτοια οργή που θα συνεχίσω. Δεν κάνω βήμα πίσω. Και κανένας μας δεν κάνει βήμα πίσω. Κανένας στο αντιφασιστικό κίνημα δεν κάνει βήμα πίσω. Ούτε τα παιδιά της πολιτικής αγωγής, όπως η κ. Ελευθερία Τσορμπατζόγλου που χτυπήθηκε στη «Φαβέλα».
Ολόκληρη η συνέντευξη της Αγγελικής Κουρούνη και του Θωμά Ιακόμπι στον Flash 99,4: