Οικονόμου: Η πανδημία προκαλεί άγχος και κατάθλιψη

Οικονόμου: Η πανδημία προκαλεί άγχος και κατάθλιψη

Η πανδημία του κορονοϊού αυξάνει τα επίπεδα ήπιου άγχους και ήπιας κατάθλιψης, είναι τα πρώτα συμπεράσματα από επιστημονική έρευνα την οποία παρουσίασε για πρώτη φορά μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι», ο Αχιλλέας Οικονόμου, Πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας.

Η έρευνα που έγινε με τη συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πέτρου Σκαπινάκη και της Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας, σε ένα δείγμα 3.300 ατόμων από όλη την Ελλάδα, έδειξε ότι η πανδημία, είχε σημαντικό αντίκτυπο στον κόσμο.

«Φαίνεται ότι πάνω από 25% των συμμετεχόντων στην έρευνα, είχαν ένα προσωπικό συναισθηματικό αντίκτυπο στη ζωή τους σε σχέση με την επιδημία. Είχαμε αρκετή αύξηση στα επίπεδα των μορφών του ήπιου άγχους και των ήπιων μορφών κατάθλιψης και ήταν σημαντική αυτή η αύξηση».

Ωστόσο από την έρευνα προέκυψε ότι δεν υπήρξε αύξηση στη μέτρια συμπτωματολογία του άγχους και της κατάθλιψης, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου. «Τα ποσοστά που είδαμε σε αυτή την περίπτωση είναι παρόμοια των τελευταίων ετών μετά την οικονομική κρίση αλλά και μικρότερα από αυτά που είχαμε πριν την οικονομική κρίση», σημείωσε.

Με βάση την έρευνα ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι οι μισοί από αυτούς που ρωτήθηκαν, απάντησαν ότι φοβούνται ότι και θα διαρκέσει η πανδημία παραπάνω από όσο συζητείται και μάλιστα οι πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι κάτοχοι πτυχίων και μεταπτυχιακών.

«Αν τα οικονομικά προβλήματα συνεχιστούν, αυτό θα προκαλέσει προβλήματα και στην ψυχική υγεία», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.

«Το βασικό θέμα είναι η ανεργία το οποίο είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και ιδίως φαίνεται στον άνδρα δρα πάρα πολύ αρνητικά».

 Η έρευνα έδειξε επίσης σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «ένα άλλο είδος στιγματοποιήσης», όπου άνθρωποι υψηλότερης μόρφωσης είχαν έντονη ανησυχία για την αίσθηση του κοινωνικού στιγματισμού σε περίπτωση που νοσήσουν (άνδρες 30% – γυναίκες 25%) .

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4-8 Απριλίου και έδειξε επίσης ότι ένα βασικό στοιχείο των ανθρώπων που ανέπτυξαν καταθλιπτικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της κατάστασης που ζούμε ήταν όσοι είχαν μια υπερβολική έκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media.

Για την επόμενη μέρα ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι είναι πολύ βασικό να δείξουμε την ίδια υπευθυνότητα που επιδείξαμε με την εφαρμογή των μέτρων και να τηρούμε τα μέτρα τα οποία ορίζουν οι ειδικοί.  Το 90% των απαντήσεων έδειξε ότι υπήρχε αποδοχή της κατάστασης και του κινδύνου και ο κόσμος έδειξε πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα, ενώ  ένας από τους σημαντικότερους μηχανισμούς άμυνας ο οποίος κινητοποιήθηκε, ήταν το χιούμορ και είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι ένας ώριμος μηχανισμός άμυνας.

«Έχουμε μεγάλες εφεδρείες προσαρμοστικότητας και είμαι αισιόδοξος», σημείωσε ο κ. Οικονόμου κάλεσε τους πολίτες να μην φοβούνται και να απευθύνονται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Οικονόμου στον Flash 99.4

Loading