Κατσάνη: «Ήθελε να φύγει πολεμώντας για την πατρίδα»

Πριν από περίπου μία εβδομάδα το ειδικό κέντρο ελέγχου DNA των ΗΠΑ, στο οποίο είχαν σταλεί οστά που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στα κατεχόμενα, ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές για τη ταυτότητα έξι αγνοουμένων.

Μεταξύ αυτών –όπως αποδείχθηκε – ήταν και ο διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών, Ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης, πρώην αθλητής του Ηρακλή που έδωσε το όνομά του στο κλειστό γυμναστήριο “Κατσάνειο” και αγνοούνταν από τις 21 Ιουλίου του 1974.

propoli

Σήμερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο» φιλοξενήθηκε η σύζυγος του Ταγματάρχη, Εριφύλη Κατσάνη, η οποία αναφέρθηκε στη θυσία του Έλληνα στρατιωτικού, αλλά και στο πότε τα οστά του θα φτάσουν στην Ελλάδα προκειμένου να γίνει η κηδεία του.

«Επί 46 χρόνια περιμέναμε αυτή τη στιγμή. Όταν ωστόσο μας ανακοινώθηκε και επίσημα από τη μια ήρθε η λύτρωση, από την άλλη ήταν και μια μεγάλη συγκίνηση γιατί επιτέλους ο άνθρωπος μου, ο σύζυγός μου, βρέθηκε και θα είναι κοντά μου» τόνισε αρχικά η κ. Κατσάνη και πρόσθεσε: «Ήταν διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών στο Μπέλαπαϊς. Από τη βάση του μετά τις ημέρες της εισβολής, έφτασε μέχρι τον Άγιο Ιλαρίωνα πολεμώντας τον τούρκο εισβολέα. Γι’ αυτό και θυσιάστηκε. Για να προστατέψει τον ελληνισμό της Κύπρου.

Ήταν έτοιμος πάντα να θυσιάσει και την ζωή του ακόμα για ότι ωραίο και υψηλό που λέγεται πατρίδα. Ήταν πάνω από όλα πατριώτης και οικογενειάρχης».

Για το αν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με το πότε θα έρθουν τα οστά στην Ελλάδα, η κ. Κατσάνη είπε πως «προς το παρόν έχουν ειπωθεί πολλές ημερομηνίες, ωστόσο κάτι επίσημο δεν έχουμε ακόμη. Πιθανότατα θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας. Τα οστά του παραμένουν στην Κύπρο, όμως υπάρχουν δύο πιθανές ημερομηνίες για την ημέρα της κηδείας.

Το μόνο που γνωρίζουμε προς το παρόν είναι ότι η κηδεία θα γίνει στα στρατιωτικά κοιμητήρια του Σιδηροκάστρου, της ιδιαίτερης πατρίδας του δηλαδή, όπου υπάρχει και η προτομή του.

Για την τιμητική πλακέτα που παρέλαβε από τον ΓΣ Ηρακλής, στον οποίο ο Γιώργος Κατσάνης υπήρξε αθλητής: «Ναι  είχε ενταχθεί από τα δεκατέσσερά του χρόνια στην ομάδα στίβου του Ηρακλή, αγωνιζόμενος στα 100, στα 200 μέτρα και στη σκυταλοδρομία. Του άρεσαν πολύ τα αθλήματα μέχρι την ημέρα που μπήκε στη σχολή Ευελπίδων οπότε και αναγκάστηκε να σταματήσει».

«Εύχομαι η θυσία του να είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Γιατί ο Γιώργος έτσι ήθελε να φύγει. Πολεμώντας για την πατρίδα».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ερ. Κατσάνη στον Flash 99,4:

Loading