Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Βαϊοχώρι: Μηδενική παραβατικότητα – Κανένα κρούσμα κορονοϊού
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Βαϊοχώρι: Μηδενική παραβατικότητα – Κανένα κρούσμα κορονοϊού

Για την εύρυθμη λειτουργία, τη μηδενική παραβατικότητα και την αμέριστη συμμόρφωση στα μέτρα κατά της νόσου Covid-19 στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βαϊοχώρι του νομού Θεσσαλονίκης μίλησε ο διοικητής της δομής, Γιώργος Τσαούσης στον Flash 99,4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Η εύρυθμη λειτουργία και η ευνομία της δομής βασίζεται στην ομοιογένεια που υπάρχει, όσον αφορά στις πληθυσμιακές ομάδες, όπως ανέφερε ο κ. Τσαούσης. Η δομή του Βαϊοχωρίου φιλοξενεί 750 άτομα, εκ των οποίων τα 400 είναι παιδιά.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί τοποθετήθηκα σε μια δομή, όπου υπάρχουν πολλές οικογένειες. Εμείς έχουμε στην πλειοψηφία ανθρώπους από το Αφγανιστάν και σε ένα μικρότερο ποσοστό ανθρώπους από Συρία και Ιράκ. Έχουμε μηδενική παραβατικότητα, φαινόμενο που καλλιεργείται και διατηρείται καθημερινά», επεσήμανε ο διοικητής της δομής.

«Περίπου 200 προσφυγόπουλα στα θρανία»

Στο κέντρο φιλοξενίας του Βαϊοχωρίου, πέραν της παροχής προγραμμάτων για την ένταξη των προσφύγων στη χώρα μας, προ δύο ημερών εκδόθηκε ΚΥΑ, η οποία καθόρισε το άνοιγμα των σχολείων και των τμημάτων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στην ελληνική επικράτεια.

Ο κ. Τσαούσης σημείωσε πως «120 παιδιά δημοτικού θα πάνε σχολείο και ενδεχομένως να ανοίξει κάποιο σχολείο σε κοντινό χωριό για τα παιδιά του Βαϊοχωρίου. Γύρω στα 50 παιδιά πήγαιναν πέρυσι στο γυμνάσιο και θα συνεχίσουν φέτος. Έχουμε γράψει 25 παιδιά σε λύκεια της περιοχής. Από πέρυσι λειτουργούμε νηπιαγωγείο με περίπου 50 παιδιά να έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση».

Τα παιδιά θα ξεκινήσουν στο νηπιαγωγείο με την ελληνική γλώσσα, ωστόσο, στο λύκειο ίσως παρατηρηθούν ορισμένα προβλήματα, γιατί θα είναι η πρώτη φορά των παιδιών σε ελληνικό σχολείο. Βέβαια, ο κ. Τσαούσης, υπογράμμισε πως τα παιδιά θα βρεθούν σε Επαγγελματικά λύκεια  για την ομαλότερη ένταξη τους.

«Τόσο ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης όσο και η οργάνωση Solidarity Now, που βρίσκονται στο Βαϊοχώρι, φροντίζουν για τη μη τυπική εκπαίδευση εντός της δομής ούτως ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να συνεννοηθούν «αύριο», πρόσθεσε.

«Οι σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ καλές»

«Θα ήταν μια επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης να εντάξει τους ανθρώπους στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο κ. Τσαούσης, συμπληρώνοντας πως: «το Βαϊοχώρι έχει 40 κατοίκους. Είναι δύσκολο να τους εντάξεις σε αυτές τις κατοικίες γιατί μέχρι και οι γηγενείς κάτοικοι έχουν φύγει. Ωστόσο, οι σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ καλές. Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα και εντάσεις καθότι έχουμε μηδενική παραβατικότητα. Ωστόσο, υπάρχει μια δυσαρέσκεια, γιατί κανείς εξ ορισμού, δεν θα δεχόταν πολύ εύκολα δίπλα του κάτι ξένο».

«Μηδενικά κρούσματα στο Βαϊοχώρι»

Αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής για τη διασπορά του κορονοϊού, ο κ. Τσαούσης τόνισε:

«Τα μέτρα τηρούνται στο έπακρο. Έχουμε μηδενικά κρούσματα, το Βαϊοχώρι δεν είχε ποτέ κανένα κρούσμα. Υπάρχει ένα 11μελές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που στεγάζεται στη δομή. Φοράμε μάσκες, τηρούμε τις αποστάσεις, υπάρχει ελεγχόμενος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν από τη δομή. Τα μέτρα προβλέπουν να απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τις 9:00 το βράδυ. Οι άνθρωποι που φιλοξενούνται έχουν υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης και συνείδησης σε αυτό το θέμα».

Τέλος, ο κ. Τσαούσης θεώρησε επιβεβλημένη την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με το μηνιαίο χρηματικό επίδομα, εξηγώντας ότι: «το ποσό που εισπράττει κάθε άνθρωπος, ο οποίος είναι αιτών άσυλο, πριν αναγνωριστεί ως πρόσφυγας, είναι το μήνα 150 ευρώ για αυτόν που δεν σιτίζεται. Σε εκείνους που σιτίζονται είναι 90 ευρώ. Παράλληλα, το «ταβάνι» για μία ολόκληρη οικογένεια φτάνει τα 550 ευρώ», κατέληξε ο διοικητής του κέντρου.

Ακούστε όσα είπε ο Γιώργος Τσαούσης στον Flash 99,4:

Δείτε ακόμη: Γ. Δαρδαμανέλης: «Φεύγουν οι λαμαρίνες του μετρό στη Μεταμορφώσεως του δήμου Καλαμαριάς»

Loading

Play