Η ανησυχία που διατυπώνεται τις τελευταίες ημέρες, είναι δικαιολογημένη, τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του Α.Π.Θ και Διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Ιωάννης Κιουμής, μιλώντας στο Politic Radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι».
Όπως εξήγησε, «εκτός από τα κρούσματα τα οποία είχαμε μέχρι τώρα, τα οποία ήταν εισαγόμενα και ήταν συνήθως η πλειονότητα των κρουσμάτων, εδώ και μερικές μέρες αυτή η εικόνα έχει αλλάξει. Τα κρούσματα που εισάγονται και διαπιστώνονται στις διάφορες πύλες εισόδου της χώρας είναι περιορισμένα σαν ποσοστό, σε σχέση με το σύνολο των κρουσμάτων.
Τα περισσότερα κρούσματα, είναι κρούσματα που εντοπίζονται στον γηγενή πληθυσμό σε διάφορα μέρη της Ελλάδας χωρίς να είναι γνωστό από πού έχει γίνει η μόλυνση.
Αυτό σημαίνει ότι σημαίνει ότι ο κορονοϊός υπάρχει στην κοινότητα και διασπείρεται κάτω από το επίπεδο ανίχνευσης που έχουμε το καθημερινό και άρα λοιπόν μιλάμε για διασπορά του ιού σε ευρύτερα τμήματα της χώρας».
Χτυπάει και τις μικρές ηλικίες
«Δεν χαρίζει καμία ηλικία ο κορονοϊός. Απλά στις μικρές ηλικίες είναι πιο συνηθισμένο να δρα είτε ασυμπτωματικά είτε με περιορισμένη συμπτωματολογία είτε να λειτουργεί σαν αυτοπεριοριζόμενη νόσο, που δεν χρειάζεται θεραπεία.
Δεν είναι απρόσβλητοι οι νέοι. Μπορούν να νοσήσουν και κάποια από αυτά τα άτομα θα νοσήσουν σοβαρά. Μπορούν επίσης να μεταφέρουν τον ιό σε κάποιον που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες» και να προκαλέσουν τον θάνατο», ανέφερε ο καθηγητής.
Το lockdown μπορεί να προκαλέσει οικονομική καταστροφή
«Δεν μιλάμε για lockdown, μιλάμε όμως για μια εφαρμογή των μέτρων τα οποία κυρίως περιλαμβάνουν τις μάσκες και την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ μας, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να κάνουμε lockdown και παράλληλα να κρατήσουμε τις δραστηριότητες μας όσο μπορούμε πιο κοντά στο φυσιολογικό επίπεδο, χωρίς να φτάσουμε σε δραματικά μέτρα.
Δεν είναι η φυσιολογική ζωή που είχαμε συνηθίσει. Είναι όμως η ζωή που πρέπει να μάθουμε να ζούμε για το επόμενο χρονικό διάστημα».
Στην ουσία κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό
Αναφερόμενος στην κούρσα εξεύρεσης του εμβολίου για τον κορονοϊό, ο κ. Κιουμής, τόνισε ότι, «η λειτουργικότητα των εμβολίων θα κριθεί από το αν μπορούν να παράγουν λειτουργικά αντισώματα σε ένα τέτοιο επίπεδο που να είναι προστατευτικό. Αυτό ακόμα είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή». Παράλληλα όπως είπε ζητούμενο είναι να υπάρξει και ένα φάρμακο για να αντιμετωπίζει τις κρίσιμες περιπτώσεις.
Ακούστε όσα είπε ο κ. Κιουμής στο Politic Radio