Κορδελιό: Έτοιμο το σχέδιο «οδικής πνοής» στην Αν. Παπανδρέου

Το πρόβλημα είναι χρόνιο. Εδώ και δεκαετίες, παρά την αυξημένη εμπορικότητα της οδού Ανδρέα Παπανδρέου στο Κορδελιό, τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα, δημιουργούν μια «οδική αναρχία» που δεν βοηθά κανέναν. Ούτε τους κατοίκους, ούτε τους οδηγούς, ούτε τους πεζούς, τους εμπόρους, τις ευάλωτες ομάδες και το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο και μετά από πολύχρονη ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής, ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου αποφάσισε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα και εν πολλοίς να προσπαθήσει να το λύσει. Έτσι, πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκαν οι προτάσεις ανάπλασης της Ανδρέα Παπανδρέου που εκτός των άλλων προβλέπουν τη δημιουργία διαχωριστικής νησίδας, παράλληλα με τη λειτουργία του υπόγειου δημοτικού πάρκινγκ  που θα δώσει «πνοή», στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της περιοχής.

propoli

Τη μελέτη αυτή, εκπόνησε ο συγκοινωνιολόγος του δήμου Κορδελιού – Ευόσμος, Σωτήρης Κωνσταντινίδης, ο οποίο μίλησε στο politic.gr για τα οφέλη που θα προσδώσει στην περιοχή η ανάπλαση του συγκεκριμένου δρόμου.

«Για εμάς η παρέμβαση αυτή έχει διπλό στόχο. Ο πρώτος στόχος είναι να σταματήσει αυτή η «οδική αναρχία» που υπάρχει και που ουσιαστικά τυρρανά του δημότες και τους επισκέπτες μας. Έχουνε έναν εξαιρετικό δρόμο, πρόσφατα αναπλασμένο, από τους πιο όμορφους που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα. Ο δεύτερος στόχος είναι να βελτιώσουμε γενικότερα την εικόνα του, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι απλοί πολίτες, οι καταστηματάρχες, οι ευάλωτες ομάδες, οι ηλικιωμένοι, καθώς επίσης και το περιβάλλον» τόνισε αρχικά, ο κ. Κωνσταντινίδης.

Και πρόσθεσε ότι για συμβεί αυτό «χρειάζεται μόνο μια μικρή διαχωριστική νησίδα που θα αποτρέψει και θα εξαλείψει την διπλή στάθμευση. Αυτό για να το πετύχουμε εκτός από τις 100 θέσεις που θα δημιουργηθούν στα πλάγια του δρόμου (οι οποίες θα ξεκινούν από τη Μοναστηρίου και θα φτάνουν μέχρι το τέλος της Παπανδρέου) θα συνδυαστεί και με τη λειτουργία του υπόγειο δημοτικού πάρκινγκ που θα δίνει την ευκαιρία σε επισκέπτες και πολίτες να το χρησιμοποιούν έναντι ενός συμβολικού αντιτίμου, αλλά και κάποιες θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης».

«Η περιοχή θα τονωθεί και εμπορικά και οικονομικά»

Στην ερώτηση για τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει κάποιοι από τους καταστηματάρχες αναφορικά με την δημιουργία της διαχωριστικής νησίδας (πασαλάκια), ο συγκοινωνιολόγος του δήμου Κορδελιού- Ευόσμου τόνισε ότι «η τόνωση της εμπορικής ζωής θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Όπως και η οικονομική ανάταση που θα επιφέρει η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου. Διότι με τον τρόπο αυτό θα προσελκύσουμε και άλλους επισκέπτες. Ας το δούμε και διαφορετικά.  Όταν λέμε ότι ένας δρόμος είναι καλός τι σημαίνει; Ότι δεν υπάρχει παρακώληση συγκοινωνίας αλλά μια εύρυθμη λειτουργία για όλους. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε».

Φορτοεκφορτώσεις και ταξί

Η ανάπλαση της Ανδρέα Παπανδρέου περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που θα αφορούν τόσο τις φορτοεκφορτώσεις των εμπορευμάτων των καταστημάτων, όσο και για τους οδηγούς ταξί.

«Σ’ ότι αφορά το πρώτο ζήτημα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τις 100 θέσεις πάρκινγκ που θα υπάρχουν στα πλάγια της Παπανδρέου οι 20 θα είναι σημασμένες θέσεις για φορτοεκφορτώσεις οι οποίες όμως θα πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένο χρόνο. Μετά την πάροδο της ώρας αυτής θα μπαίνουν και αυτές με τη σειρά τους στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Όσο για τα ταξί; Θα πρέπει να οριοθετηθεί ο αριθμός τους. Ο συγκεκριμένος χώρος προορίζεται για στάθμευση τεσσάρων ταξί. Σήμερα αυτός ο αριθμός υπερβαίνεται, αλλά αυτό σημαίνει και πρόβλημα. Θα πρέπει λοιπόν να σέβονται όλοι τους κανόνες για μια ομαλή συγκοινωνία. Διότι πάνω από όλα αυτό που μετράει είναι το συλλογικό συμφέρον. Το συμφέρον του πολίτη, του εμπόρου, του οδηγού ταξί».  

Σωτηράκης: «Το έργο θα αναβαθμίσει την περιοχή»

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Κώστας Σωτηράκης τόνισε στο politic.gr ότι η ολοκλήρωση του έργου θα «αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή του Κορδελιού». «Είναι κρίμα ένας τέτοιος δρόμος λόγω της κυκλοφοριακής κατάστασης να θεωρείται υποβαθμισμένος. Εμείς πιστεύουμε, ότι σε συνδυασμό με το άνοιγμα του πάρκινγκ η εικόνα θα αλλάξει ριζικά» τόνισε συγκεκριμένος.

Βέβαια πρόσθεσε ότι «για να συμβούν όλα αυτά, περιμένουμε και τις προτάσεις όλων των εμπλεκομένων. Των επαγγελματιών, των κατοίκων, τον οδηγών ταξί, έτσι ώστε συλλογικά να ξεκινήσουμε το 2021 να φτιάξουμε κάτι καλό σε έναν από τους πιο μεγάλους δήμους της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή, έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε με τον κ. Κωνσταντινίδη ο οποίος στη μελέτη του έχει προτάξει την ασφάλεια των πεζών, αλλά το βασικό πρόταγμα είναι να φτιάξουμε ένα δρόμο προσβάσιμο για όλους».

Τέλος αναφορικά με τους καταστηματάρχες της περιοχής τόνισε ότι «έτσι όπως είναι ο δρόμος αυτή τη στιγμή οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αδικούνται. Είναι δεδομένο ότι το έργο θα τους βοηθήσει σημαντικά, καθώς θα αυξήσει την επισκεψιμότητα, αλλά επαναλαμβάνω τίποτα δεν πρόκειται να ξεκινήσει εάν πρώτα δεν έχουμε τις προτάσεις όλων στα χέρια μας ώστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κορονοϊός: Ανέστειλε τη λειτουργία της η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου

Loading