Φωτογραφία αρχείου

Κορονοϊός: Επικίνδυνες οι υφασμάτινες μάσκες

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, όσον αφορά τις υφασμάτινες μάσκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, εξηγώντας ότι όχι μόνο δεν προστατεύουν από τον κορονοϊό, αλλά είναι και επικίνδυνες για όσους τις φορούν!

Καθώς πολλή κουβέντα γίνεται για το εν λόγω ζήτημα τις τελευταίες ημέρες, με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και την ανάγκη του κόσμου να λάβει κατά το δυνατόν περισσότερα μέτρα προφύλαξης, το Politik.gr επικοινώνησε με τον χειρουργό και πρώην διοικητή του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Δήμητρη Γάκη, ο οποίος ήταν ιδιαιτέρως κατατοπιστικός.

Γιατί θεωρούνται επικίνδυνες οι υφασμάτινες μάσκες

Σύμφωνα με τον κ. Γάκη, υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις μάσκες, τις οποίες ωστόσο οι υφασμάτινες δεν πληρούν. Τουναντίον, μάλιστα, η χρήση τους μπορεί να έχει εκ διαμέτρου αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όπως εξηγεί ο γνωστός χειρουργός, οι συγκεκριμένες μάσκες είναι εύφλεκτες, δεν έχουν συγκεκριμένη διαπερατότητα και φίλτρα, στερούνται αντοχής συγκράτησης υδρατμών, υγραίνονται γρήγορα και ως εκ τούτου ευνοούν τη συγκέντρωση μικροβίων.

Εκτός αυτού, σπανίως εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπό μας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να φέρουμε τα χέρια μας κοντά στη μύτη ή το στόμα μας για να την προσαρμόσουμε καλύτερα.

Υπό προϋποθέσεις, εάν δηλαδή υπήρχε μέσα από την πάνινη μάσκα μία χειρουργική, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, σημειώνει ο κ. Γάκης. Τονίζει, ωστόσο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υφασμάτινων μασκών που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές για να προφυλάξει είτε αυτούς που τις φορούν, είτε τους γύρω τους.

Ο κίνδυνος της χαλάρωσης

Ένας δεύτερος, εξίσου σημαντικός κίνδυνος από τη χρήση υφασμάτινων μασκών, είναι η ψυχολογική χαλάρωση που δύναται να προκαλέσει σε αυτούς που τις φορούν.

Κάποιος που φορά μία υφασμάτινη μάσκα, παρότι δεν προστατεύεται από τον κορονοϊό ή άλλες ιώσεις και μικρόβια, είναι πολύ πιθανό να χαλαρώσει, υπό την ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να μην προσέχει ιδιαιτέρως τι πιάνει, αυξάνοντας τον κίνδυνο να έρθει σε επαφή με τον ιό.

Πώς βοηθά η χρήση μάσκας

Όσον αφορά το γενικότερο ερώτημα για τη χρήση μάσκας –που τίθεται σχεδόν σε καθημερινή βάση και στον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα-, ο κ. Γάκης εξηγεί ότι υπάρχει μία διχογνωμία μεταξύ των ειδικών, αλλά και θετικά αποτελέσματα στις χώρες όπου υπήρξε ευρεία χρήση τους.

Όπως εξηγεί ο πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ, οι μάσκες χρησιμοποιούνται κατά βάση από τους ασθενείς, για να προστατεύσουν τους υπολοίπους από τη μετάδοση της νόσου. Επειδή στην περίπτωση του κορονοϊού υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί ασθενείς, που εν αγνοία τους διασπείρουν το ιό, θεωρείται καλή ιδέα η χρήση μασκών από όλους.

Επικαλούμενος σχετικές έρευνες που δημοσιεύονται στους Financial Times, ο κ. Γάκης εξηγεί ότι σε χώρες με κουλτούρα ευρείας χρήσης μάσκας, όπως η Ιαπωνία (σ.σ. εκεί οι πολίτες συνηθίζουν να φορούν μάσκα καθημερινά και για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης), παρατηρείται χαμηλή καμπή του κορονοϊού. Επαναλαμβάνει, ωστόσο, ότι αναφέρεται πάντοτε στις χειρουργικές και όχι στις υφασμάτινες μάσκες.

Loading