Koρονοϊός και αιμοδοσία; Κι όμως ταιριάζουν!

Koρονοϊός και αιμοδοσία; Κι όμως ταιριάζουν!

Στις τόσο δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές που ζούμε στη χώρα, ελέω κορονοϊού, κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν ανάγκη την βοήθειά μας για να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Είναι αυτοί που χρειάζονται αίμα, προκειμένου να συνεχίσουν οι σταθεροί ρυθμοί της καθημερινότητας. Είναι αυτοί που τακτικά χρειάζονται μεταγγίσεις αίματος, όπως συμβαίνει με τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμία).

Χρειαζόμαστε 70 μονάδες αίματος την ημέρα

Μιλώντας στο politik.gr ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμου ανέφερε ότι: “Στην αρχή του Μαρτίου, όταν ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα για τα σχολεία, υπήρχε μια έλλειψη αιμοδοτών. Φοβόταν ο κόσμος να πάει στα νοσοκομεία, ειδικά στο ΑΧΕΠΑ, που είναι νοσοκομείο αναφοράς. Τώρα η κατάσταση αυτή έχει εξομαλυνθεί. Όμως, δεν μας καθησυχάζει το γεγονός ότι υπάρχουν αποθέματα. Τα αποθέματα έχουν μικρή διάρκεια ζωής, περίπου ένα μήνα. Απλά θέλουμε να έρχεται ο κόσμος, πριν να νοσήσει μεγάλη μερίδα ατόμων, διότι εκεί θα υπάρχει σαφές πρόβλημα”.

Αναφορικά με τις μεταγγίσεις αίματος που κάθε θαλασσαιμικός κάνει, ο κ. Δήμου τόνισε: “40 άτομα την ημέρα μεταγγίζονται στη Θεσσαλονίκη. Αυτό το νούμερο αντιστοιχεί σε 70 μονάδες αίματος καθημερινά. Θέλω να τονίσω πως η τόσο μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου με συγκινεί, ευχαριστούμε πολύ, όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, τα δύσκολα ίσως είναι μπροστά μας”.

Διαρκής ανάγκη για αίμα

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, κινήθηκε και ο γραμματέας του συλλόγου “Πηγή Ζωής”, Βασίλης Περιφάνης. Η Πηγή Ζωής είναι ένας σύλλογος με εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι κατά κύριο λόγο αιμοδοτούν για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Ο κ. Περιφάνης, ο οποίος είναι και αιματολόγος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, μας δήλωσε ότι “τις πρώτες μέρες του Μαρτίου υπήρξε μια κάμψη στην αιμοδοσία, διότι γινόταν ακόμη μέσα στα νοσοκομεία. Ειδικά στο ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό. Από τη στιγμή που οι αιμοδοσίες άρχισαν να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, όπως στη ΔΕΘ για ΑΧΕΠΑ και Θεαγένειο, στο ΚΑΠΗ Ευόσμου για το Παπανικολάου, υπήρχε μια σταθερή αύξηση.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά αποθέματα και το αίμα δεν έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής (σ.σ. το πολύ 40 μέρες). Μας φοβίζει λίγο το μετά, δε ξέρουμε τι θα γίνει με τον κορονοϊό, παρότι έχουμε μια αρκετά καλή πορεία σαν χώρα. Όμως εμείς παροτρύνουμε τον κόσμο να έρθει και μετά, ακόμα κι αν ενταθούν τα μέτρα. Είναι σημαντικό αυτό το κύμα αγάπης να συνεχιστεί”.

Τι λένε οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία;

Το να ζεις με θαλασσαιμία δεν θεωρείται πλέον τόσο δύσκολο, ωστόσο πάντα υπάρχει η διαρκής αγωνία για το αύριο. Όπως λέει στο politik.gr ο δημοσιογράφος, Θανάσης Μυλωνάς “οι μειωμένες ποσότητες αίματος στη μετάγγιση, αυτόματα παρατείνουν την αγωνία των πασχόντων και παράλληλα συντομεύουν τις μέρες για την επόμενη μετάγγιση, κάτι που σημαίνει πως αναγκαστικά θα λείπουμε από τις δουλειές μας”.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορονοϊό και τους θαλασσαιμικούς, ο κ. Μυλωνάς τονίζει ότι” εμείς βρισκόμαστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, κάτι που μας κάνει πιο ευάλωτους στον κορονοϊό. Οποιαδήποτε προσβολή σε αυτόν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Κάνω έκκληση λοιπόν, ως πάσχοντας, να τηρούμε τα μέτρα, να καθόμαστε στο σπίτι και φυσικά οποίος μπορεί να αφιερώσει λίγο χρόνο για να προσέρθει στις αιμοδοσίες για να αιμοδοτήσει”.

Η Πηγή Ζωής και το έργο της

Η Πηγή Ζωής είναι σύνδεσμος προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας σε άτομα με μεσογειακή αναιμία. Η Ηλέκτρα Γραμματικοπούλου, πρόεδρος της Πηγής Ζωής αναφέρει: “Κάθε χρόνο συγκεντρώνουμε 3.500- 5.000 φιάλες αίματος, καλύπτουμε δηλαδή το 1/3 των καθημερινών αναγκών (σ.σ.περί των 70 φιαλών). Το αισιόδοξο είναι ότι πλέον τα άτομα με αναιμία δεν κρύβονται, κοινοποιούν το θέμα της υγείας τους. Έχουν βγει μπροστά, ζουν μια φυσιολογική ζωή, κάνουν οικογένειες και παιδιά, δεν θεωρείται πια ταμπού, όπως παλιότερα. Διεκδικούν τα δικαιώματά τους, δηλαδή τις αναγκαίες μηνιαίες φιάλες που χρειάζονται όλοι”.

Koρονοϊός και αιμοδοσία; Κι όμως ταιριάζουν!
H καμπάνια της Πηγής Ζωής

 

Koρονοϊός και αιμοδοσία; Κι όμως ταιριάζουν!
Η καμπάνια της Πηγής ζωής
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τη Γαλλία

Η Πηγή Ζωής και ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας έχουν μπει στο πρόγραμμα “Αγωγή Υγείας”. Ένα πρόγραμμα προερχόμενο από τη Γαλλία, το οποίο μπαίνει στα δημοτικά σχολεία. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα dvd, βιβλίο μαθητή και καθηγητή που “βάζει τον σπόρο της εθελοντικής αιμοδοσίας στα παιδιά, τα ευαισθητοποιεί και ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε κι άλλους εθελοντές αιμοδότες από αυτά “, όπως σημειώνουν η κ. Γραμματικοπουλου και ο κ. Περιφάνης.

Koρονοϊός και αιμοδοσία; Κι όμως ταιριάζουν!
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

 

Koρονοϊός και αιμοδοσία; Κι όμως ταιριάζουν!
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Koρονοϊός και αιμοδοσία; Κι όμως ταιριάζουν!
Το εκπαιδευτικό πρόγραμα

 

Loading