Κούβελας: Τι ισχύει με παρακεταμόλη & υδροξυχλωροκίνη

Κούβελας: Τι ισχύει με παρακεταμόλη & υδροξυχλωροκίνη

Καίριες απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν γύρω από την παρακεταμόλη, την ιβουπροφαίνη και την υδροξυχλωροκίνη ως μέσα αντιμετώπισης του κορονοϊού έδωσε στον Flash 99.4 και τους Απλά Επικίνδυνους ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας.

«Υπάρχει μία διεστραμμένη αντίληψη του κόσμου για την ατομική του προστασία και ασφάλεια. Είναι η ίδια δύναμη που μας σπρώχνει να αδειάζουμε τα σούπερ μάρκετ από τα… χαρτιά υγείας», είπε αρχικά ο καθηγητής, πριν εξηγήσει τι γίνεται με τα φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

«Από τη μία, έχουμε ένα ήπιο αντιπυρετικό αναλγητικό αντιφλεγμονώδες, όπως η παρακεταμόλη, το οποίο κυκλοφορεί με διάφορα εμπορικά ονόματα, όπως λόχου χάρη το Panadol, το Depon κα. Επίσης, η παρακεταμόλη υπάρχει και σε πολλούς συνδυασμούς φαρμάκων που κυκλοφορούν για την ίδια αιτία, όπως η ασπιρίνη», ανέφερε ο κ. Κούβελας.

Ερωτηθείς εάν η παρακεταμόλη προκαλεί ανάσχεση του κορονοϊού, ξεκαθάρισε: «Καμία σχέση! Ο κορονοϊός είναι μία πολύ λάιτ αρρώστια. Το 70-80% θα την περάσει με μία μικρή καταρροή, λίγο βήχα και ίσως λίγο πυρετό, με συμπτώματα δηλαδή κοινού κρυολογήματος ή ελαφριάς γρίπης. Ο λόγος που γίνεται επικίνδυνος είναι κάτι που δεν συναντάμε τακτικά, κάτι πρωτόγνωρο: σε κάποιους ανθρώπους φαίνεται να δημιουργεί μία παράξενη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν τους προσβάλλει ο ιός, το ανοσιακό τους σύστημα υπεραντιδρά. Αυτό δημιουργεί μία έκρηξη ουσιών που σχετίζονται με τη φλεγμονή, προκαλεί μία πολύ μεγάλη φλεγμονή στα πνευμόνια που γεμίζουν υγρό και επί της ουσίας πνιγόμαστε. Οι άνθρωποι που κάνουν αυτήν τη θορυβώδη αντίδραση είναι ένα μικρό ποσοστό –στην Κίνα οι άνθρωποι που πέθαναν ήταν ελάχιστοι σε σχέση με όσους προσεβλήθησαν, ο αριθμός αντιστοιχεί σε ποσοστό ανθρώπων που πεθαίνουν από πτώση κεραμιδιού-».

Όσον αφορά τη χρήση παρακεταμόλης και άλλων φαρμάκων, σημείωσε:

«Υπάρχουν τα φάρμακα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, που χρησιμοποιούνται ως αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά. Σε αυτήν την περίπτωση, η παρακεταμόλη ήταν πάντα από τα 2-3 φάρμακα πρώτης γραμμής, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη.

Η παρακεταμόλη δεν έχει δράση στη φλεγμονή, αλλά μόνο στον πυρετό και τον πονοκέφαλο. Τα άλλα έχουν και στη φλεγμονή. Υπήρξε ένας θόρυβος γύρω από την ιβουπροφαίνη, ότι αυξάνει τις πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό. Ότι δηλαδή αν κάποιος προσβληθεί, αν πάρει ιβουπροφαίνη, αυξάνει την πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά.

Αυτό το αμφισβήτησε προχθές η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Φαρμακολογίας. Δεν είναι τεκμηριωμένο. Η ιβουπροφαίνη, λοιπόν, παραμένει φάρμακο αναφοράς για αυτά τα κρυωματάκια και θα παραμείνει για πολλά χρόνια, είναι εξαιρετικό φάρμακο. Τώρα, αν κάποιος για αυτές τις 10-15 μέρες θελήσει να την αποφύγει, μπορεί να προτιμήσει την παρακεταμόλη. Αν δεν έχει, μπορεί να πάρει ιβουπροφαίνη. Δεν είναι κάτι που θα τον πεθάνει από μόνο του.

Συνεπώς, είναι λάθος να φοβόμαστε ότι θα φύγει όλη η παρακεταμόλη και να τρέξουμε να πάρουμε όλοι παρακεταμόλη. Έχουμε κι άλλες λύσεις. Όταν κάποιος νοσήσει βαριά, τότε χρειάζεται νοσοκομείο, χρειάζεται ΜΕΘ ή και διασωλήνωση. Τότε πιθανώς να βοηθά».

«Επικίνδυνο να πάρουμε μόνοι μας υδροξυχλωροκίνη»

Όσον αφορά την υδροξυχλωροκίνη, για την οποία εκφράζεται αισιοδοξία ότι βοηθά τους ασθενείς με κορονοϊό, ο κ. Κούβελας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να την προμηθεύεται κάποιος υγιής, χωρίς ιατρική συνταγή.

«Η υδροξυχλωροκίνη είναι ένα φάρμακο που ανακαλύφθηκε πριν από πάρα πολλά χρόνια για την ελονοσία. Στο δρόμο ανακαλύφθηκε ότι βοηθά πολύ και σε κάποιες άλλες ασθένειες που αφορούν ρευματικά νοσήματα, όπως πχ ο λύκος. Υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που παίρνουν αυτό το φάρμακο. Δεν είναι πολλοί, γι’ αυτό και η παραγωγή αυτού του φαρμάκου είναι μικρή. Αν, λοιπόν, πάμε εμείς και πάρουμε την υδροξυχλωροκίνη, οι άνθρωποι που πραγματικά τη χρειάζονται δεν θα τη βρουν!», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε:

«Κανονικά, αυτό χρειάζεται συνταγογράφηση, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε τα περισσότερα φάρμακα σαν αντιβιοτικά. Τα φαρμακεία το διαθέτουν, δεν θα έπρεπε να γίνεται, είναι παράνομο, θα έπρεπε να δίνεται μόνο με ιατρική συνταγή. Αν το πάρει κάποιος υγιής, μπορεί να υποστεί δηλητηρίαση! Είναι πάρα πολύ τοξικό φάρμακο και ισχυρό ανοσοκατασταλικό. Αν λοιπόν πάρω ανοσοκατασταλτικό και εκτεθώ στον ιό, θα κολλήσω πολύ γρηγορότερα και πολύ χειρότερα! Αυτό το δίνει μόνο ο γιατρός, όταν είναι να ξεκινήσει ο καταρράκτης των αντιδράσεων, σε συγκεκριμένη ποσότητα και με συγκεκριμένο τρόπο. Είναι επικίνδυνο και βλακώδες να το έχω στο σπίτι μου!».

«Δεν είμαστε κοντά στην εύρεση φαρμάκου»

Ερωτηθείς εάν είμαστε κοντά στην εύρεση φαρμάκου για τον κορονοϊό, ο κ. Κούβελας απάντησε αρνητικά, εξηγώντας:

«Για κανέναν ιό δεν υπάρχει φάρμακο. Ακόμη κι αυτά τα φάρμακα που είναι για την ηπατίτιδα C κτλ αντιμετωπίζουν τον ιό, τον απωθούν. Ο ιός είναι ένα συνονθύλευμα μορίων, δεν είναι εύκολο να σκοτωθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, υπάρχουν και άλλα φάρμακα που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπισης μίας ίωσης, πάλι από το χώρο των ρευματοπαθειών. «Ο κόσμος δεν χρειάζεται να ανησυχεί», τόνισε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «βλακώδες» το να ζητά κάποιος να κάνουμε «screening» στον πληθυσμό. «Πες ότι εγώ βρέθηκα θετικός. Τι θα κάνουν; Θα με κλείσουν φυλακή; Υπάρχει νόμος που να απαγορεύει κάποιον να περπατά; Δεν ενδείκνυται το screening του πληθυσμού. Πρέπει να κρατήσουμε τους πόρους του συστήματος για τη διάγνωση των ανθρώπων με συμπτώματα. Η καραντίνα είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των επιδημιών, μετά το κάψιμο των νεκρών που είχαμε παλιότερα».

Αναφερόμενος στον κίνδυνο διασποράς του ιού στις κηδείες, εξήγησε ότι δεν μπορεί κάποιος να κολλήσει τον ιό από το νεκρό, αλλά λόγω του συνωστισμού που δημιουργείται σε αυτές.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την έλευση του καλοκαιριού και την άνοδο της θερμοκρασίας η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον Flash 99.4 ο Δημήτρης Κούβελας:

Δείτε ακόμη: Ο πρώτος τοκετός στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορονοϊό

Loading