Κούβελας: Το εμβόλιο κορονοϊού τον Δεκέμβριο είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας

Κούβελας: Το εμβόλιο κορονοϊού τον Δεκέμβριο είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας

«Στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να κανακεύουν τον κόσμο για τις ψηφίσουν, λένε πως έκαναν την παραγγελία για το εμβόλιο του κορονοϊού» σημείωσε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, μιλώντας στον Flash 99,4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Ο κ. Κούβελας υπογράμμισε πως χρειάζονται δέκα χρόνια έρευνας για την παρασκευή ενός εμβολίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι «αυτό απέχει πολύ από το να δημιουργηθεί εμβόλιο μέσα σε έξι μήνες».

Μάλιστα, είπε πως οι κυβερνήσεις όλων των χωρών «στην προσπάθεια τους να κανακεύουν τον κόσμο για να τις ψηφίσουν, λένε πως έκαναν την παραγγελία για το εμβόλιο του κορονοϊού», χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «εξωφρενική».

Επιβεβαίωσε πως «αν καταθέσουμε σήμερα αίτηση, το εμβόλιο θα έρθει σε έξι μήνες. Αίτηση δεν έχει κατατεθεί. Πριν τον φάκελο όλα θα είναι μπουρδολογίες. Αν τεθεί σήμερα η αίτηση, τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα έρθει το εμβόλιο».

«Ο ιός της γρίπης εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους»

Ξεκάθαρο κατέστησε ο καθηγητής το γεγονός πως ο ιός της γρίπης, μπορεί να αποβεί περισσότερο θανατηφόρος από τον κορονοϊό.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια απειλή που, κατά τη δική μου άποψη, είναι λίγο πιο επικίνδυνη από αυτή του κορονοϊού. Πρόκειται για τον ιό της γρίπης. Η γρίπη όταν έρθει, δεν γνωρίζουμε πόσους ανθρώπους θα σκοτώσει. Επίσης, σκοτώνει παιδιά και είναι επικίνδυνη για τις εγκύους. Πέρυσι είχαμε περισσότερους θανάτους από τη γρίπη παρά από τον κορονοϊό.

Επομένως αφού υπάρχει το εμβόλιο της γρίπης, γιατί δεν εμβολιάζεται ο πληθυσμός; Τη δεδομένη στιγμή δεν έχουμε παραγγείλει δέκα εκατομμύρια δόσεις του υπάρχοντος εμβολίου της γρίπης αλλά θα έρθουν στη χώρα δυο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την νόσο Covid-19. Δεν μας φτάνει αυτή η ποσότητα για να κάνουμε την «ανοσία της αγέλης», επεσήμανε ο κ. Κούβελας.

Παράλληλα, έσπευσε να συμπληρώσει πως αν ήταν η κυβέρνηση θα έλεγε: «γιατί να πάω να πάρω ένα εμβόλιο που δεν υπάρχει; Ας πάρω καλή τιμή για δέκα εκατομμύρια κομμάτια να εμβολιάσω τον πληθυσμό μου, να ‘’καβατζώσω την πλάτη μου’’, να μην έχω δεύτερη ανοιχτή πόρτα».

«Αβέβαιη η αποτελεσματικότητα του εμβολίου»

Επί του παρόντος, είναι αβέβαιη η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον κορονοϊό, όπως είπε ο κ. Κούβελας.

Εξήγησε πως ο νέος κορονοϊός « δημιουργεί μια αλλεργικού τύπου αντίδραση και ουσιαστικά καταβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν με ένα εμβόλιο διεγείρω το ανοσοποιητικό ενός ασθενούς, τότε το ίδιο το εμβόλιο θα δημιουργήσει μια προβληματική κατάσταση σε κάποιον που έχει το κατάλληλο υπόστρωμα για να πεθάνει. Επομένως μπορεί να αποβεί το ίδιο θανατηφόρο με τον ιό της γρίπης».

Τι γίνεται με τη θεραπεία του πλάσματος;

Αναφορικά με την θεραπεία του πλάσματος, ο κ. Κούβελας έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις, λέγοντας:

«Η θεραπεία του πλάσματος έχει λογική προσέγγιση. Αν μπορούσα να απομονώσω τα αντισώματα, γιατί το πλάσμα έχει πολλές ξένες πρωτεΐνες, οι οποίες δημιουργούν αλλεργία. Επομένως δεν μπορούμε να μεταγγίσουμε το αίμα χωρίς να ταιριάζει απόλυτα.

Οι διασταυρώσεις που πρέπει να γίνουν για το πλάσμα είναι ανάλογες με αυτές που πρέπει να κάνουμε στις μεταμοσχεύσεις στις μεταγγίσεις. Δεν είναι εύκολο, δεν μπορούμε να πάρουμε το πλάσμα ενός ασθενούς και να το «βάλουμε» σε κάποιον άλλον. Αυτή η άνοσο – αντίδραση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δουλέψει γιατί ίσως να μην ταιριάζει.

Ως μέθοδος η χρήση πλάσματος έχουμε προσπαθήσει να τη χρησιμοποιήσουμε σε πάρα πολλές αρρώστιες, όπως AIDS, έμπολα. Είχε περισσότερα θύματα παρά θεραπείες. Εάν καταφέρουμε να παράγουμε μόνο τα αντισώματα που χρειαζόμαστε τότε μπορεί να γίνει λόγος για θεραπεία».

Δείτε αναλυτικά γιατί υποστηρίζει ο καθηγητής της Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ πως δεν υφίσταται τόσο άμεσα η παραγωγή του εμβολίου:

«Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, χρειαζόμαστε 10 χρόνια έρευνας για την παρασκευή του εμβολίου.

Ωστόσο, ακόμα και εγώ που έχω σχετική εμπειρία, η γραφειοκρατία για να διαβάσω τον φάκελο με βάση τη νομοθεσία της έγκρισης που πρέπει να κατατεθεί, χρειάζομαι τρεις μήνες. Οι σελίδες είναι χιλιάδες. Υπάρχουν τέσσερις φάκελοι σε κάθε άδεια.

Ο πρώτος αφορά την ποιότητα.  Χρειάζεται κάποιος να πιστοποιήσει ότι το φάρμακο είναι ασφαλές. Πρέπει να διευκρινιστεί από τι έχει φτιαχτεί το εμβόλιο και τα στοιχεία που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Ο τρόπος που κατασκευάζεται έχει κάποια όρια ανοχής, τοξικότητας, αλλεργιογόνα, έχει πολλά θέματα. Τίθεται το θέμα της σταθερότητας του χρόνου, δηλαδή την ημερομηνία λήξης.

Αν είναι ασφαλής η ποιότητα του φαρμάκου, περνάμε στο δεύτερο στάδιο ανάγνωσης, το οποίο είναι οι προ κλινικές μελέτες. Η τοξικότητα, δηλαδή, που δόθηκε στα πειραματόζωα. Το πειραματόζωο έχει σύντομη ζωή.  Ένας αρουραίος ζει δυο χρόνια, ο δυο ετών αρουραίος είναι 100 χρόνων άνθρωπος. Στους έξι μήνες του πειραματόζωου, εγώ μπορώ να δω την τοξική επίπτωση που θα έχει η αγωγή του φαρμάκου στον άνθρωπο για 40 χρόνια. Επομένως, αν το φάρμακο δείξει ότι σε 50 εβδομάδες δεν εμφανίστηκε καρκινογένεση στον άνθρωπο, εντοπίστηκε όμως, στους αρουραίους, αυτό προβληματίζει. Μπορεί όντως να μην παρουσιάσει καρκινογένεση στον άνθρωπο αλλά μπορεί να ήθελε μακρύτερη έκθεση για να το πετύχει, οπότε δεν θα δώσω έγκριση.

Στη συνέχεια ελέγχω τα κλινικά δεδομένα αποτελεσματικότητας. Συνεπώς χρειάζομαι τρεις μήνες για να διαβάσω όλες τις σελίδες των μελετών. Αυτός είναι ο χρόνος που προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων με την επιταχυμένη διαδικασία. Όσο περισσότερο το διαβάζεις, εντοπίζονται περισσότερα προβλήματα. Αφού τελειώσεις, υπάρχουν πάντα προβλήματα με την εταιρεία. Ζητάνε διευκρινίσεις. Τη στιγμή που θα λυθούν τα θέματα που προκύψουν, δίνουμε ξανά την έγκριση και δημιουργείται νέος φάκελος. Αυτή η διαδικασία, μόνο με την εταιρεία, χρειάζεται έξι μήνες πάντα με την επιταχυμένη διαδικασία.

Η δε εταιρεία γνωρίζει πως υπό την πίεση της άμεσης παρασκευής του εμβολίου θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο προβλήματα. Πρώτον, αν ο ασθενής κάνει το εμβόλιο και πεθάνει, θα καταθέσει αγωγή για να αποζημιωθεί. Αν όμως δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό και κολλήσει, πάλι θα κάνει αγωγή. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ευθύνεται το φάρμακο».

Ακούστε όσα είπε ο Δημήτρης Κούβελας στον Flash 99,4:

Δείτε ακόμη: Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Βαϊοχώρι: Μηδενική παραβατικότητα – Κανένα κρούσμα κορονοϊού

Loading

Play