«Σε κάθε κρίση ο εργαζόμενος είναι αυτός που την πληρώνει πρώτος. Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και το παραμικρό», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Χάρης Κυπριανίδης, στον αέρα της εκπομπής “Flash Δρομο-λόγιο”, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4. Η κρίση του κορονοϊού είναι μια «γερή σφαλιάρα για όλη την κοινωνία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στις 15 Μαρτίου ξεκίνησαν να έρχονται μέτρα επιχορήγησης εργαζομένων και ήδη στις 18 Μαρτίου ο κ. Βρούτσης είπε ότι είχαμε 41.000 απολύσεις μέσα σε 18 μέρες. Από τη 1 ως τις 18 Μαρτίου. Αυτοί που την πλήρωσαν εξαρχής ήταν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γιατί κι αυτοί εργαζόμενοι του εαυτού τους είναι. Όσα μέτρα και να παρθούν, υπάρχουν πολλοί εργοδότες που, είτε με νομιμοφάνεια, είτε όχι, εκμεταλλεύονται καταστάσεις. Υπάρχουν παραδείγματα κακών εργοδοτών που ζητάνε “μίζα” από τα 800 ευρώ των εργαζόμενων για να τους δηλώσουν και να μπορούν να πάρουν τα χρήματα. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να παρέμβει σε αυτά τα θέματα. Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και το παραμικρό».
«Το κράτος θα έπρεπε να μεριμνήσει για όλους τους Έλληνες»
Ο κ. Κυπριανίδης σημείωσε ότι κάποια μέτρα από αυτά που ελήφθησαν τώρα για την κρίση του κορονοϊού είναι πιθανό να μείνουν και μετά το πέρας του κινδύνου της πανδημίας. «Ήμασταν σε μια διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού. Πλέον αυτή η σκέψη, αυτή η υπόσχεση δεν υπάρχει καν στο τραπέζι. Αν δεν υπάρχει χρήμα στον μέσο Έλληνα, τότε δεν κινείται η αγορά και όλα πέφτουν παρακάτω. Ελπίζω να μην πάμε πάλι στις λύσεις της οικονομικής κρίσης (σ.σ. του 2010) με το πρόσχημα της κρίσης του ιού και να πάμε στο ακόμα χειρότερο σενάριο της μείωσης μισθών».
Ερωτηθείς για το μέτρο της μείωσης κατά 50% των μισθών, ο κ. Κυπριανίδης απάντησε ως εξής: «Θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί. Καταρχάς δεν είναι ευνοϊκό μέτρο. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος που έπαιρνε 600 ευρώ, πάρει 300, αυτό σημαίνει ότι η θέση εργασίας σώθηκε; Δηλαδή πιο λίγα από το επίδομα ανεργίας”; Συνέχισε, τονίζοντας πως “είναι μια κρίση που την περνάμε όλοι. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα δεν δουλεύουν και πληρώνονται κανονικά. Δεν υπάρχει όμως διαχωρισμός εργαζομένου σε αυτή την κρίση, σε δημόσιο και ιδιωτικό υπάλληλο. Το κράτος θα έπρεπε να μεριμνήσει για όλους τους Έλληνες και όχι για μια μερίδα».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, σημείωσε πως υπάρχουν κατηγορίες επαγγελμάτων που δεν καλύπτονται από τα μέτρα της κυβέρνησης. «Έχουμε επαγγέλματα τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί πουθενά και είναι κρεμασμένα. Για παράδειγμα οι μουσικοί, που έκαναν κάποιες συμβάσεις για live εμφανίσεις, έπαιζαν και πληρώνονταν. Τώρα δεν υπάγονται πουθενά. Υπάρχουν οικοδόμοι που ήταν επιδοτούμενοι και παρατάθηκε η επιδότηση. Όσοι δεν επιδοτούνται όμως περίμεναν την άνοιξη για να δουλέψουν και τώρα δεν μπορούν να βρουν τίποτα. Δεν καλύπτονται από πουθενά».
Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Κυπριανίδης στον Flash 99.4 εδώ: