Κυρώσεις Τραμπ κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Κυρώσεις Τραμπ κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κατηγορώντας το για «παράνομες και αβάσιμες ενέργειες» εναντίον της Αμερικής και του Ισραήλ και για «κατάχρηση εξουσίας».

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο, απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε ηγετικά στελέχη, υπαλλήλους και άλλους εργαζόμενους του ΔΠΔ, καθώς και σε στενούς συγγενείς τους, ενώ προβλέπει το πάγωμα τυχόν περιουσιακών στοιχείων τους στην αμερικανική δικαιοδοσία.

Αμερικανοί πολιτικοί και από τους δύο κύριους πολιτικούς χώρους έχουν εκφράσει αγανάκτηση για την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και του πρώην υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του Γιοάβ Γκάλαντ, οι οποίοι κατηγορούνται από το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε χαρακτηρίσει την έκδοση των ενταλμάτων «αντισημιτική» ενέργεια, ενώ ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την είχε χαρακτηρίσει «σκανδαλώδη».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΠΔ βρίσκεται στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στην προεδρία, η Ουάσιγκτον είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος στελεχών του δικαστηρίου, ιδίως της πρώην επικεφαλής εισαγγελέα του Φατού Μπενσουντά, λόγω έρευνας για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ είναι μέλη του ΔΠΔ, το οποίο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη Μόσχα να αντιδρά εκδίδοντας αντίστοιχα εντάλματα σε βάρος στελεχών του δικαστηρίου του ΟΗΕ.

Το ΔΠΔ, που ιδρύθηκε το 2002, έχει 124 κράτη μέλη και μέχρι στιγμής δεν έχει απαγγείλει ετυμηγορίες για πολλές υποθέσεις.

Το διάταγμα υπογράφηκε την εβδομάδα που ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με τις δηλώσεις του για τη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ θα «πάρουν τον έλεγχο» και θα «αναπτύξουν» την οικονομία της περιοχής.

Δεν έχει υπάρξει δημόσια αντίδραση του ΔΠΔ, ούτε του επικεφαλής εισαγγελέα του Καρίμ Χαν.

Τον Δεκέμβριο, το ΔΠΔ είχε προειδοποιήσει πως τυχόν κυρώσεις από τις ΗΠΑ θα «υπονόμευαν» τη δυνατότητά του να δραστηριοποιείται, θέτοντας σε κίνδυνο «την ίδια την ύπαρξή του».

Loading

Play