“Υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρκίνους στην περιοχή, απ’ ό,τι στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Δεν έχει αποφανθεί ακόμη κάποιο όργανο αν φταίνε τα ΕΛΠΕ ή όχι, αλλά σίγουρα δημιουργούν πρόβλημα στον αέρα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναπνεύσουν”, δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας του ΕΕΘ, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Απλά επικίνδυνοι”, στον Flash 99.4. O κ. Αλεξανδρίδης μίλησε για το πρόβλημα της δυσοσμίας στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πόσο σοβαρό είναι και πόσο αναγκαίο είναι να βρεθεί άμεσα μια λύση.
“Πήρε πρωτοβουλία ο Δήμος μας να κάνει ένα ανεξάρτητο δημοτικό συμβούλιο γιατί το θέμα είναι πολύ μεγάλο. Ήρθαν και πολίτες, έχουν δημιουργηθεί και σύλλογοι όπως η “Αναπνοή”. Κατέθεσαν μάλιστα και ψήφισμα. Το πρόβλημα αυτό ταλανίζει τον δήμο μας εδώ και 40 – 50 χρόνια. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση, μαζί με την πολιτεία. Βασικό μέλημά μας πρώτα απ΄όλα είναι να αντιμετωπίσουμε το θέμα των ΕΛΠΕ και της μόλυνσης που δημιουργούν στην περιοχή”.
“Όταν δύο αντίθετες δυνάμεις αυξάνονται, τότε δημιουργούν έκρηξη”!
Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξανδρίδης, τα ΕΛΠΕ αποτελούν επένδυση “στρατηγικής” σημασίας για την Ελλάδα, ωστόσο η μόλυνση που προκαλούν είναι εξαιρετικά ανησυχητική. “Τόσα χρόνια μάς έλεγαν πως τα ΕΛΠΕ δεν μολύνουν την ατμόσφαιρα. Εμείς με την βοήθεια της περιφέρειας και του πανεπιστημίου είδαμε ότι όντως φταίνε τα ΕΛΠΕ. Θα πρέπει να έχουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε γι΄αυτό. Έχει καταγραφεί σε μελέτες της ΕΕ ότι μέχρι το 2040 γύρω στο 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις. Άρα η αστυφιλία καλά κρατεί. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος μας θα αυξάνεται σε πληθυσμό, άρα θα αυξάνονται και οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. Όλοι γνωρίζουν πως όταν δύο αντίθετες δυνάμεις αυξάνονται στη φυσική, δημιουργούν έκρηξη. Βέβαια δεν είμαστε ουτοπιστές. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο μια τόσο μεγάλη επένδυση, στρατηγική για τη χώρα, να μπορέσει να μετεγκατασταθεί αλλού. Ίσως αυτό να μπορέσει να γίνει σε ένα βάθος 20 – 30 χρόνων και τα παιδιά μας να μπορέσουν να καρπωθούν το αγαθό της καθαρής αναπνοής που δεν έχουμε εμείς σήμερα”.
“Τα παιδιά βγαίνουν για διάλειμμα και δεν μπορούν να αναπνεύσουν”
Ο κ. Αλεξανδρίδης έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην περιοχή, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. “Υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρκίνους στην περιοχή, απ’ ό,τι στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Δεν έχει αποφανθεί ακόμη κάποιο όργανο αν φταίνε τα ΕΛΠΕ ή όχι, αλλά σίγουρα δημιουργούν πρόβλημα στον αέρα”.
Τέλος, τόνισε μάλιστα πως παρά τις ωφέλειες στην οικονομία, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι η προστασία του περιβάλλοντος. “Δεν θα αντισταθούμε στις επενδύσεις που κάνουν καλό στη χώρα, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Τα παιδιά βγαίνουν για διάλειμμα και δεν μπορούν να αναπνεύσουν”.