Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη θεομηνία Daniel, πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα, στην αίθουσα του Νέου Διοικητηρίου, ενημερωτική συνάντηση με τίτλο «Από την Αποκατάσταση στην Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας».
Την εκδήλωση συντόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, όπου κατά την τοποθέτησή του παρουσίασε τις προκλήσεις και τις αξίες που διατρέχουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην κλιματική κρίση, την περιοδικότητα και ένταση των φαινομένων, αλλά και στην ανάγκη για ανθεκτικές υποδομές. Παράλληλα, σημείωσε πως συστήνεται Επιτροπή Ανασυγκρότησης για τη Θεσσαλία, η οποία θα συνεδριάζει και θα πραγματοποιεί ενημερωτικές συζητήσεις και διαβούλευση μία φορά το μήνα στην περιοχή. «Με αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη και διαφάνεια συζητάμε, αποφασίζουμε και προχωράμε μαζί για την Θεσσαλία», τόνισε ο κ. Κοντογεώργης.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, παρουσίασε αναλυτικά την υλοποίηση των μέτρων του πλαισίου της κρατικής αρωγής. Αρχικά, αποτυπώθηκε το μέγεθος της φυσικής καταστροφής από τον Daniel στη Θεσσαλία και στις όμορες περιοχές, μέσα από τις αυτοψίες και τις αιτήσεις στο μηχανισμό της κρατικής αρωγής. Στην παρουσίασή του ανέφερε πως μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 77.048 αυτοψίες από τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ και τις επιτροπές της κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, ενώ οι αιτήσεις για όλα τα σχήματα του μηχανισμού της κρατικής αρωγής έχουν φτάσει τις 168.065, «επίπεδα πρωτόγνωρα για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα».
Επίσης, σημείωσε πως μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, το ύψος των πληρωμών και των καταβολών από το σύνολο του μηχανισμού της κρατικής αρωγής διαμορφώνεται στα 371 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας και τις εγκρίσεις στο πλαίσιο του έργου της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η συνολική δημοσιονομική επίπτωση των σχημάτων και των εργαλείων που δρομολογήθηκαν από την πρώτη στιγμή – περιλαμβάνοντας και τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης – ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Αναλυτικά περιέγραψε πως από αυτές τις πληρωμές, το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή τα 318 εκατ. ευρώ, είναι το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, που περιλαμβάνει την πρώτη αρωγή, τις προκαταβολές του 50% της κρατικής αρωγής, αλλά και την επαυξημένη προκαταβολή του 86% της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγρότες που ανακοινώθηκε προ ημερών.
Παράλληλα, ενημέρωσε πως από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, και οι πληρωμές στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων και των αγροτών που έχουν ήδη λάβει το 50% της κρατικής αρωγής.
Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, πρόκειται για περίπου 16.000 επιχειρήσεις και αγρότες. Και οι εν λόγω πληρωμές διαμορφώνονται στα 63 εκατ. ευρώ, με τις καταβολές να έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Παρασκευή και να συνεχίζονται σε καθημερινή βάση μέχρι τέλος του μήνα.
Σημείωσε επίσης, πως με την ολοκλήρωση των καταβολών εντός των επόμενων ημερών, προς τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων και των αγροτών που έχουν λάβει το 50% της κρατικής αρωγής, θα προχωρήσει η επαυξημένη προκαταβολή του 86% της κρατικής αρωγής και σε όσους δεν έχουν λάβει ακόμα προκαταβολή.
Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, παρουσίασε τις παρεμβάσεις του υπουργείου, σημειώνοντας πως οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ξεπερνούν τα 310 εκατ. ευρώ ως δημοσιονομική επίπτωση. Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, η χρηματοδοτική στήριξη περιλαμβάνει επίσης τις καταβολές από το γεωργικό αποθεματικό κρίσης, τις ενισχύσεις de minimis στον τομέα της Αλιείας, το μέτρο 5.2, τα σχέδια βελτίωσης, το πρόγραμμα απονιτροποίησης και άλλα έργα.
Ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, παρουσίασε τον οδικό χάρτη για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και στις σχολικές υποδομές. Συγκεκριμένα είπε, πως οι προσκλήσεις για τα έργα υποδομών αναμένονται άμεσα, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα έργα που έχουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο και επηρεάζουν μεγάλο μέρους του πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους συνεταιρισμών, ανακοίνωσε ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά, καθώς και στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς.