Καργιώτης: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη Δημότη

Καργιώτης: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη Δημότη

Μια από τις πρώτες ειδήσεις που προέκυψαν κατά το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ήταν η ανάδειξη νέου Συμπαραστάτη του Δημότη και των Επιχειρήσεων. Έπειτα από διπλή ψηφοφορία που διενεργήθηκε μεταξύ των δημοτικών συμβούλων τη θέση αυτή κατέλαβε ο Μάριος Καργιώτης ο οποίος μίλησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο» για τις αρμοδιότητες του θεσμού.  

«Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη, θεσπίστηκε με το νόμο του Καλλικράτη το 2010 και ο δήμος Θεσσαλονίκης εξέλεξε για πρώτη φορά υποψήφιο σ’ αυτή τη θέση το 2015. Εγώ λοιπόν έρχομαι δεύτερος κουβαλώντας την εμπειρία του θεσμού από τα πρώτα χρόνια. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη είναι μια ανεξάρτητη αρχή, ένα όργανο του δήμου, ανεξάρτητο όμως από την διοίκηση, το οποίο δέχεται καταγγελίες πολιτών και επιχειρήσεων, έγγραφες και επώνυμες» τόνισε αρχικά ο κ. Καργιώτης και πρόσθεσε πως…«οι καταγγελίες αφορούν κυρίως κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου και των νομικών του προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό, στόχο του είναι να διαμεσολαβήσει προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα».

Ο νέος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του δήμου Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε επίσης ότι…«ο πολίτης ή η επιχείρηση δεν έρχεται αρχικά στον Συμπαραστάτη, προκειμένου να υποβάλλει το αίτημά του. Πρώτα πρέπει να το υποβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, να επιληφθούν του θέματος κι εφόσον στη συνέχεια παρατηρήσει μια αδιαφορία, μια υπερβολική καθυστέρηση, μια κακή εφαρμογή του νόμου, μια παράνομη συμπεριφορά, τότε θα έρθει σε εμάς για να κάνει την καταγγελία του ώστε να επιληφθεί το γραφείο του Συμπαραστάτη». Συμπλήρωσε επίσης πως ο θεσμός, «δεν θα βρει λύση, καθώς δεν είναι αυτός που αποφασίζει, αλλά μπορεί να γνωμοδοτήσει και να συμβουλεύσει. Ουσιαστικά δηλαδή, είναι ο ενδιάμεσος όταν κάτι βλέπουμε ότι δεν λειτουργεί καλά. Επιπλέον, ο Συμπαραστάτης, δεν υποδέχεται μόνο τις καταγγελίες, δεν είναι ένα γραφείο παραπόνων. Διατυπώνει μόνος του προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο σε σοβαρά θέματα κακοδιαχείρισης, ενώ παράλληλα υποβάλει κάθε χρόνο μια αίτηση η οποία ναι μεν έχει μια μορφή λογοδοσίας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα χρήσιμο εργαλείο εξαγωγής συμπερασμάτων».

“Πρέπει να υπάρχει ευρεία συναίνεση προς το πρόσωπό του”

Για τους υποψήφιους που αρχικά ήταν εννέα στο σύνολό τους: «Σε σχέση με το 2015, που οι υποψήφιοι ήταν 24, το γεγονός ότι φέτος περιορίστηκαν στους εννιά, αποτελεί ένα βήμα. Ξέρετε ο νόμος απαιτεί μια ευρεία πλειοψηφία. Αρχικά προέβλεπε την ψήφιση από τα 2/3 του συνόλου των δημοτικών συμβούλων και αυτό ήταν δυσλειτουργικό γιατί θα μπορούσε πολύ εύκολα μια μικρή μειοψηφία να «ανατινάζει» πάντα τη διαδικασία. Στη συνέχεια τροποποιήθηκε και τώρα πια ο κάθε υποψήφιος χρειάζεται την ψήφο των 3/5 των δημοτικών συμβούλων. Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα στο χθεσινό συμβούλιο ψήφισαν 43. Άρα ο κάθε υποψήφιος για να εκλεγεί συμπαραστάτης, έπρεπε να επιτύχει τον «μαγικό» αριθμό 26. Αν δηλαδή εγώ χθες έπαιρνα 25 ψήφους, ακόμα και αν οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι δεν έπαιρναν καμία, δεν θα είχα εκλεγεί. Θα κηρυσσόταν η διαδικασία άγονη».

Για την ευρεία πλειοψηφία που απαιτεί ο νόμος για την ανάδειξη τόνισε ότι «αυτό χρειάζεται προκειμένου ο Συμπαραστάτης να μην είναι πάντα, ένας άνθρωπος που ουσιαστικά διορίζεται από την εκάστοτε πλειοψηφία. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση προς το πρόσωπο του καθώς αποτελεί μια ανεξάρτητη αρχή. Νομίζω ότι αυτό το πετύχαμε χθες. Βέβαια στο μισάωρο που μεσολάβησε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ψηφοφορίας έγιναν οι απαραίτητες διεργασίες  και αποχώρησαν προς τιμήν τους συνυποψήφιοι που είχαν συγκεντρώσει στην πρώτη ψηφοφορία έναν καλό αριθμό ψήφων, προκειμένου να έχουμε την ανάδειξη ανθρώπου που αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την πόλη. Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειώσω, ότι χωρίς δουλειά, δεν μπορεί να πετύχει ο θεσμός. Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων είναι χρήσιμα για να μάθει ο κόσμος περί τίνος πρόκειται, αλλά αν δεν δουλέψουμε σκληρά, θα φτάσουμε πάλι σε σημεία του παρελθόντος, να δεχόμαστε 100 με 150 καταγγελίες τον χρόνο σε μια πόλη του ενός εκατομμυρίου”.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Μ. Καργιώτη στον Flash 99,4:

Loading

Play