Μαγιορκίνης: «Η επιδημία δείχνει ανησυχητικά σημάδια αντοχής»

Την άποψη ότι η επιδημία του κορονοϊού δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί ενάντια στον κορονοϊό εξέφρασε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείο Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση.

Ο κ. Μαγιορκίνης εστίασε τόσο στον αριθμό των νέων κρουσμάτων (άνω των 300 ανά ημέρα), όσο και στον αριθμό των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ, που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Ταυτόχρονα, εξειδίκευσε στην Αττική, σημειώνοντας ότι παρουσιάζει δυσανάλογες καταγραφές νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Βέβαια, παρέθεσε και άλλα παραδείγματα μεγάλων πόλεων του εξωτερικού που παρουσίασαν ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα και θανάτους από τη νόσο Covid-19. Όπως είπε, το Βερολίνο, με περίπου όμοιο πληθυσμό με την Αττική έχει καταγράψει περισσότερα από 12.000 κρούσματα, η Νέα Υόρκη, 242.000 μολύνσεις από τον κορωνοϊό, αλλά και 24.000 θανάτους. Τέλος, το Λονδίνο, καταγράφει μέχρι σήμερα 40.000 κρούσματα κορωνοϊού και 7.000 θανάτους.

«Αχίλλειος πτέρνα τα μεγάλα αστικά κέντρα»

Ο κ. Μαγιορκινής προανήγγειλε τη λήψη νέων μέτρων προστασίας, σημειώνοντας ότι «τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Διευκρίνισε ότι τα μέτρα στοχεύουν στον περιορισμό του αριθμού της υπερμετάδοσης ανάμεσα σε άτομα που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, βοηθά και στην ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο περίφημο ζήτημα του εμβολίου. Σημείωσε πως οι εθελοντικοί εμβολιασμοί της Οξφόρδης συνεχίζουν κανονικά μετά την γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία απεφάνθη πως οι παρενέργειες (σε συγκεκριμένο ασθενή) δεν σχετίζονται με το εμβόλιο.

Δείτε επίσης: Live η ενημέρωση από Χαρδαλιά – Μαγιορκίνη – Τα νέα μέτρα για Αττική