Μετρό: Αφαιρούνται οι αφίσες για τις αμβλώσεις

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η διαφημιστική καμπάνια εναντίων των αμβλώσεων, με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή «κατεβαίνουν» οι αφίσες με την υπογραφή «Αφήστε με να ζήσω», από τους σταθμούς του μετρό.

Σύμφωνα με πηγές της ΣΤΑΣΥ ΑΕ υπήρξε πριν από λίγο παρέμβαση του υπουργείου Μεταφορών, ώστε να σταματήσει η καμπάνια που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατέκριναν την εν λόγω διαφήμιση, ειδικά στα social media, τονίζοντας πως είναι οπισθοδρομική.

Σημειώνεται δε πως οι αφίσες είχαν τοποθετηθεί σε 31 πλαίσια, σε 17 σταθμούς του μετρό και ήταν προγραμματισμένο να παραμείνουν στα ειδικά διαφημιστικά πλαίσια για διάστημα 14 ημερών, δηλαδή έως τις 26 Ιανουαρίου 2020.

Η απάντηση του υπουργείου

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «ο έλεγχος και η έγκριση του περιεχομένου των διαφημίσεων που αναρτώνται στους χώρους του Μετρό, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ. Την αρμοδιότητα αυτή οφείλει να την ασκεί με υπευθυνότητα και κοινωνική συνείδηση.

Το αρμόδιο υπουργείο δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση για τη σημερινή καμπάνια, η οποία στρέφεται εναντίον ενός απολύτως κατοχυρωμένου και αναμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών. Οι διαφημίσεις που γίνονται στους δημόσιους χώρους δεν πρέπει να διχάζουν την κοινή γνώμη, ούτε ασφαλώς να προσβάλουν γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να κάνουν μια τέτοια δύσκολη επιλογή στη ζωή τους.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο κάλεσε τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, ώστε να εξηγήσει το σκεπτικό με το οποίο επέτρεψε μια τέτοια καμπάνια και ζήτησε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να κατέβουν το συντομότερο οι αφίσες από τους χώρους του Μετρό».

Βολές από το ΚΙΝΑΛ

Την παρέμβαση του υπουργείου είχε ζητήσει από νωρίς το ΚΙΝΑΛ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του πως στην Ελλάδα νομιμοποιήθηκε η άμβλωση επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ.

«Μας εξέπληξε το περιεχόμενο της σημερινής αφίσας που αναρτήθηκε στους σταθμούς του Μετρό Αττικής, για “το αγέννητο παιδί”. Οι γυναίκες όλου του πλανήτη αγωνίστηκαν σκληρά για την κατάκτηση του ανθρώπινου δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής στην κύηση. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά νομιμοποιήθηκε η άμβλωση με το Ν. 1609/1986 από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.