Μητροπολίτης Λαγκαδά: «Ήταν, είναι και θα παραμείνει ναός η Αγία Σοφία»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Μητροπολίτης Λαγκαδά: «Ήταν, είναι και θα παραμείνει ναός η Αγία Σοφία»

«Όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στις μέρες μας, είναι τραγικά, δεν θα έλεγα πρωτόγνωρα αλλά είναι συμπεριφορές οι οποίες συνδέονται με την ψυχολογία του κατακτητή», ανέφερε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, Ιωάννης, μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «Απλά επικίνδυνοι»

«Αυτού του είδους η αλαζονική συμπεριφορά έχει ως αντίκρισμα και κάποια άλλα θέματα και ζητήματα τα οποία συνδέονται με τον ευρύτερο πολιτιστικό και πνευματικό χώρο», τόνισε ο μητροπολίτης.

Η απόφαση αυτή για τη μετατροπή το ναού της του θεού Σοφίας σε τζαμί είναι κάτι που επαναλαμβάνεται. Συνέβη το πρώτο το 1453, μετά το 1934, υπήρξε η μετατροπή του χώρου σε μουσείο, τώρα έχουμε πάλι μια παλινδρόμηση στο θέμα αυτό», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη:

 «Ένα μνημείο έχει ταυτότητα. και η ταυτότητα του συγκεκριμένου παγκοσμίου ακτινοβολίας χριστιανικού μνημείου είναι ναός. Ο ναός της του θεού Σοφίας λοιπόν, ήταν ναός, είναι ναός και θα παραμείνει ναός, άσχετα με την χρήση που κάνει κανείς του χώρου αυτού του ιερού, η χάρις και η ταυτότητά του μνημείου παραμένει αναλλοίωτη. Επομένως αυτή τη στιγμή ομιλούμε για την παραβίαση και διεθνών συνθηκών αλλά και κανόνων που αφορούν διεθνώς τα ζητήματα του πολιτισμού αλλά και διαχείρισης των ιστορικών μνημείων»

Όπως ανάφερε ο μητροπολίτης, το μνημείο με την μετατροπή του σε μουσείο, δεν έχασε την ιδιότητα του. «Είχε μια άλλη προσβασιμότητα από όλους ήταν μια λύση την οποία είχε δώσει τότε ο πρόεδρος της Τουρκίας ο Κεμάλ για να υπάρχει η δυνατότητα μιας καλύτερης προσέγγισης και μιας ουδετεροποίησης του χώρου εξ απόψεως του θρησκευτικού συναισθηματισμού».

Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε, τόνισε ο μητροπολίτης είναι, «ότι ο ναός παραμένει ναός και το βήμα που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν προς την κατεύθυνση αυτή, είναι ίσως το πρώτο βήμα που έχει ως συνέχεια την επαναφορά του μνημείου στην λειτουργική χρήση την χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία.

Ερωτηθείς αν πρόκειται για εσωτερική υπόθεση, ο μητροπολίτης απάντησε πως είναι ωστόσο, «όταν ένα κράτος έχει σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, οφείλει να σέβεται τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις», υπογράμμισε.

«Εάν τα δούμε αυτά τα πράγματα με το μικροσκόπιο της νομικής υπόθεσης, ναι μεν, είναι θέμα εσωτερικής υπόθεσης η όλη διαδικασία, αλλά από εκεί και πέρα όταν ένα κράτος έχει σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, οφείλει να σέβεται τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις. Όταν μιλούμε για ένα μνημείο οικουμενικής ακτινοβολίας και παγκόσμιου πολιτισμού, πρέπει να σεβόμαστε αυτές τις αρχές» τόνισε. «Είναι υποχρεωμένοι να το επαναφέρουν στην αρχική λειτουργική χρήση. Η αρχική λειτουργική χρήση είναι Ορθόδοξος ναός», επεσήμανε.

Πρέπει να αντιδράσουν αυτοί που έχουν τη δύναμη να ασκήσουν επιρροή

Αναφερόμενος στη διεθνή κατακραυγή που έχει προκαλέσει η απόφαση για μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, ο μητροπολίτης ανέφερε:

«Εκείνο που έχει σημασία είναι το αντίκρισμα των αντιδράσεων και το αποτέλεσμα. Νομίζω στο θέμα αυτό πρέπει να αντιδράσουν αυτοί που έχουν τη δύναμη να ασκήσουνε επιρροή επι της ουσίας του θέματος και αυτοί είναι παράγοντες οικονομικοί, πολιτικοί. Βεβαίως οι εκκλησιαστικοί παράγοντες εκφράζουν το αυτονόητο, αλλά νομίζω πως όπως διαμορφώνεται πλέον ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής μας, τα πάντα εξαρτώνται από αλλότρια συμφέροντα που εκφεύγουν και της θρησκευτικότητας αλλά και της ακτινοβολίας που μπορεί να έχουν οι θρησκευτικοί ηγέτες. Είναι θέμα το οποίο έχει σχέση με σταθερές που διέπουν την οικονομία και την γενικότερη ευστάθεια και στην περιοχή μας αλλά και στην παγκόσμια σκηνή», κατέληξε ο μητροπολίτης.

Ακούστε όσα είπε ο κ. Ιωάννης στον Flash 99.4

Loading

Play