Μόρια: Υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί (vd)
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μόρια: Υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί (vd)

Υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί είναι η Μόρια της Λέσβου, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Μάλιστα, στο διαδίκτυο κυκλοφορεί σχετικό ρεπορτάζ, στο οποίο βλέπουμε τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Έλλειψη νερού, σκουπίδια παντού, τουαλέτες τριτοκοσμικές, πρόσφυγες και μετανάστες ο ένας πάνω στον άλλο για να προμηθευτούν προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Και μέσα σε όλα αυτά, η απειλή του κορονοϊού, η οποία ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση φαντάζει εφιαλτική. Πώς να κρατηθούν αποστάσεις δύο μέτρων στη Μόρια, όταν πρόσφυγες και μετανάστες είναι «παστωμένοι» ο ένας δίπλα στον άλλον; Πώς να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και οι διαμένοντες στον καταυλισμό να πλένουν τα χέρια τους, εάν δεν υπάρχει νερό όλη τη διάρκεια της ημέρας;

Το παρακάτω video για τη Μόρια είναι αποκαλυπτικό…

Χατζηκομνηνός: «Κλειστή η Μόρια, δεν βγαίνει κανείς»

Για το θέμα μίλησε στον Flash 99.4 και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι» οι αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Άρης Χατζηκομνηνός, ο οποίος ήταν ιδιαιτέρως κατατοπιστικός.

«Η Μόρια εξακολουθεί να είναι μία υγειονομική βόμβα, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ακόμη και εκεί, όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει περιορισμός. Δεν βγαίνει κανείς. Η αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους και τους έχει περιορίσει μέσα στον καταυλισμό. Γίνονται κάποια επεισόδια, αλλά παραμένουν εκεί. Τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθούν και κάποια ATM μέσα στη Μόρια, ώστε να μην υπάρχει ούτε αυτός ο λόγος για να βγουν από τον καταυλισμό», δήλωσε ο κ. Χατζηκομνηνός και πρόσθεσε:

«Προσωπική μου θέση είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν. Δεν με ενδιαφέρει πώς θα με χαρακτηρίσει κάποιος. Απλώς, ο κορονοϊός μάς πήγε πίσω και δεν μπορούμε να δούμε αυτή τη στιγμή τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Οι 16.000 από τους περίπου 25.000 που βρίσκονται στο νησί είναι Αφγανοί και δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα. Αν η χώρα μας βγει αλώβητη από την κρίση με τον κορονοϊό, μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα και στο μεταναστευτικό. Μπορούμε να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας».

«Δεν μπορούν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο»

Ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου αναφέρθηκε και στις κινήσεις της περιφέρειας για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού στη Μόρια.

«Εμείς σαν περιφέρεια έχουμε στήσει έξω από τα ΚΥΤ ειδικούς χώρους σαν ιατρεία και έχουμε προχωρήσει στην πρόσληψη τριών γιατρών, που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες και ελέγχουν κυρίως εάν υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού. Ευτυχώς, δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα. Εάν, ο μη γένοιτο, υπάρξει κρούσμα εκεί, θα υπάρξει πρόβλημα. Εάν κάποιος νοσήσει, θα μείνει σε συγκεκριμένο χώρο. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο».

«Καρφιά» κατά Τσίπρα – Καμμένου

Ο κ. Χατζηκομνηνός δήλωσε ανακουφισμένος για την αλλαγή κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι ευτυχής που δεν βρίσκεται στα πράγματα η προηγούμενη κυβέρνηση με όσα συμβαίνουν. Τρελαίνομαι στη σκέψη, όπως και οι περισσότεροι νησιώτες, θα συνέβαιναν όλα αυτά με τα σύνορα και τον κορονοϊό, να είχαμε στην κυβέρνηση Τσίπρα και Καμμένο!».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, «τα μηνύματα τα έλαβε η κυβέρνηση και μετά τα λυπηρά επεισόδια με τα ΜΑΤ αντιλήφθηκε ότι δεν γίνεται να επιβάλεις απόψεις που η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αποδεχτεί χωρίς συναίνεση και συνεννόηση. Ήταν νίκη των τοπικών κοινωνικών αυτό που έγινε».

Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν σταματήσει όλες οι διαδικασίες κατασκευής κλειστών δομών, λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό, εξηγώντας: «Έχουν σταματήσει τα πάντα. Όμως, επιμένω ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθούν κλειστές δομές, ει δυνατόν σε ακατοίκητα νησιά. Να πάψει αυτή η ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών μέσα στα νησιά μας. Και είναι σημαντικό, επίσης, να υπάρξει έλεγχος της δράσης των ΜΚΟ, καθώς και επίσπευση των διαδικασιών ασύλου».

Η Μόρια κλειστό κέντρο υπό προϋποθέσεις

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Μόρια σε κλειστό κέντρο, ο κ. Χατζηκομνηνός απάντησε: «Υπάρχει και αυτό το σενάριο στο τραπέζι. Και οι συμπολίτες μας αν διαπιστώσουν ότι γίνεται μία αποσυμφόρηση του κέντρου -το οποίο είναι για 3.000 άτομα και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 25.000 άτομα-, αν σταματήσουν οι ροές και υπάρχει μία ελεγχόμενη κατάσταση, θα το δεχτούν. Εμείς θέλουμε να αισθανθούμε ασφαλείς και να πάψουμε να νιώθουμε θύματα ρατσισμού».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του κ. Χατζηκομνηνού:

Loading