Ν/Σ υπ. Παιδείας: Σε αναβρασμό οι εκπαιδευτικοί

Για αύριο είναι προγραμματισμένη η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο πριν από αυτή, στις 12.30 μετά το μεσημέρι, εκπρόσωποι της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν πρόσφατα, οι Οργανώσεις των εκπαιδευτικών, ζητούν:

  • Την απόσυρση κάθε τιμωρητικής διάταξης στους διορισμούς εκπαιδευτικών
  • Την απόσυρση του άρθρου 50 που υποβαθμίζει τα πτυχία των πανεπιστημίων εξισώνοντας τα με αυτά των μεταδευτεροβάθμιων κολλεγίων
  • Τον μόνιμο διορισμό όλων των εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση με βάση τις θέσεις του κλάδου για τη δομή της εκπαίδευσης
  • Την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μόνιμων εκπαιδευτικών
  • Χρηματοδότηση και κτιριακές υποδομές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών
  • Καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης
  • Καμιά τιμωριτική αξιολόγηση – χειραγώγηση για την οποία συνεχώς γίνεται λόγος από τον πρόεδρο του ΙΕΠ
  • Επαναφορά της 35ετίας στις συντάξεις των εκπαιδευτικών
  • Επιστημονική και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών
Στις λεπτομέρειες της αυριανής κινητοποίησης αλλά και των αιτήματα που έχουν οι εκπαιδευτικοί ενόψει της αυριανής ψήφισης του νομοσχεδίου, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Θανάσης Κικινής.

«Καταρχάς, τις ίδιες ενστάσεις έχει εκφράσει και η Σύνοδος των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, το σύνολο των πολιτικών κομμάτων που είναι στη Βουλή εκφράζουν την αντίθεσή τους, αλλά και μια κοινωνία ολόκληρη αντιδρά. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε η χθεσινή κινητοποίηση αλλά και η συνάντηση που είχαμε τελικά μετά από πολλά εμπόδια τόσο με την υπουργό όσο και με την υφυπουργό Παιδείας παρουσία φορέων και ομοσπονδιών.

propoli

Προσπαθήσαμε να την πείσουμε να αποσύρει τις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου εγκαινιάζοντας έναν διάλογο που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει ώστε να γίνουν κατανοητές οι θέσεις μας, οι ενστάσεις μας αλλά και να αποδείξουμε σχετικά με τον νόμο ότι, δεν πρόκειται για μια αυστηρή προειδοποίηση τήρησης του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης» τόνισε αρχικά ο κ. Κικινής.

Και πρόσθεσε: «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την ελεύθερη διακίνηση των επαγγελμάτων. Και υπάρχουν και οδηγίες από το 1989 στην Ελλάδα, όχι όμως μόνο για το θέμα που αφορά τα κολλέγια. Τι λέμε λοιπόν εμείς; Εμείς λέμε, ότι οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων στο εξωτερικό, ούτως ή άλλως εντάσσονται στα εκπαιδευτικά συστήματα όλων των χωρών. Και σεβόμαστε τον κόπο του καθενός. Εδώ όμως έχουμε τους αποφοίτους των παιδαγωγικών τμημάτων αλλά και όλων των σχολών που άπτονται της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που μπήκαν με πολύ υψηλές βαθμολογίες στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αν και η εκπαίδευση είναι δωρεάν, γνωρίζουμε καλά τι χρήματα ξοδεύονται από τις οικογένειες τόσο στα φροντιστήρια όσο και σε άλλου είδους ανάγκες.

Από την άλλη έχουμε ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να περάσουν σε κάποια σχολή και επέλεξαν να πάνε σε ένα κολλέγιο που έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Σπούδασαν για δύο χρόνια έχοντας σχέση με ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού και αυτό τους χορήγησε έναν τίτλο. Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες για την άποψη και την εντύπωση που υπάρχει για το πως χορηγούνται αυτοί οι τίτλοι. Θέλω να πω όμως, ότι οι σπουδές στα κολλέγια είναι μετεδευτεροβάθμιες και όχι πανεπιστημιακές οπότε αυτή η πράξη εξίσωσής, που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, άκριτα, χωρίς να υπάρχει καν σύνδεση με μια διαδικασία πιστοποίησης της παιδαγωγικής επάρκειας που είναι απαραίτητη για να διδάξει κάποιος, είναι αδιανόητη».

Επίσης, σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί από εδώ και πέρα, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, τόνισε ότι «αυτό που πραγματικά λείπει από το ελληνικό πολιτικό σκηνικό είναι μια εθνική συνεννόηση κι ένας εθνικός σχεδιασμός για την Παιδεία, ώστε να μην έχουμε τέτοιους είδους αποσπασματικές ρυθμίσεις. Και σ’ αυτό το κομμάτι τα κόμματα που κυβερνούν ή κυβέρνησαν στο παρελθόν έχουν τεράστια ευθύνη».

«Τιμωρητική η λογική στους αναπληρωτές»

Για την αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή ο κ. Κικινής τόνισε ότι «ένα από τα αιτήματα που εντάχθηκε στη χθεσινή ψήφιση ήταν η τριετής ποινή αποκλεισμού σε εκπαιδευτικούς που δεν αποδέχονται διορισμό. Αυτό που είπαμε με την παρουσία μας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή, είναι το εξής: Η κυβέρνηση απευθυνόμενη σε έναν κλάδο ο οποίος βιώνει αδιοριστία τουλάχιστον δέκα ετών και σε ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν σε μόνιμη θέση στην εκπαίδευση, το να τον τιμωρείς με δύο έτη αποκλεισμού είναι τουλάχιστον τραγικό».

Και προσθέτει: «Φυσικά αυτή η ποινή θα επεκταθεί και στους αναπληρωτές και αυτό ήταν κάτι που μας το είπε η υπουργός. Και εμείς αναρωτιόμαστε: Φέτος παρουσιάστηκε το φαινόμενο έλλειψης αναπληρωτών σε πολλές περιοχές, επειδή εκπαιδευτικοί δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό. Η κυβέρνηση αναρωτήθηκε το γιατί; Ο νόμος 45/89 που διέπει τους διορισμούς και τις προσλήψεις των αναπληρωτών αφαίρεσε στην ουσία την προϋπηρεσία όλων των εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και το κίνητρο της προσμέτρησης επιπλέον μορίων στις δυσπρόσιτες περιοχές. Εσείς οι ίδιοι έχετε καταγράψει ρεπορτάζ για εκπαιδευτικούς στη Σαντορίνη που κοιμούνται σε βάρκες ή κάποιους άλλους που πληρώνουν απίστευτα ποσά για τη μετακίνησή τους, οπότε αυτό που πρέπει να δοθεί είναι κίνητρο κι όχι τιμωρίες. Το να βάζεις μια τιμωρητική αλλαγή που έχουμε ανατρέψει στο παρελθόν, είναι κακό. Αυτό που πρέπει να δούμε απέναντι σε ανθρώπους που θέλουν να υπηρετήσουν την εκπαίδευση είναι το πως θα διευκολυνθούν και όχι το πως θα τιμωρηθούν».

Επίσης αναφορικά με τον λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση εμμένει στην τιμωρία των αναπληρωτών που δεν δέχονται διορισμό, επεσήμανε πως «για μένα είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος με τη μόρφωση της υπουργού, να μπαίνει σε τιμωρητικές λογικές. Εμείς λοιπόν, κάνουμε την ύστατη έκκληση έστω και τώρα, να αποσυρθούν αυτές οι ρυθμίσεις, όπως την κάναμε και στη συνάντηση με την υπουργό και μας απάντησε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά μας στον πρωθυπουργό. Κάτι που σημαίνει – ως φράση και μόνο – ότι πρόκειται για ένα ζήτημα κεντρικής πολιτικής βούλησης. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί, να το αποσύρει και στη συνέχεια να ξεκινήσει ένας διάλογος που θα αναδείξει όλες τις πτυχές του ζητήματος και κυρίως θα προασπίσει το κύρος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Τέλος αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις που ετοιμάζουν σε περίπτωση που δεν εισακουστούν από την κυβέρνηση ο κ. Κικινής υπογράμμισε ότι «εμείς είμαστε ήδη σε μια συνεννόηση με τα παιδαγωγικά τμήματα προκειμένου να αναδείξουμε ότι δεν πρόκειται για μια αυστηρή επιταγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά για μια πολιτική κίνηση της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να την αποτρέψουμε με μια νέα πρόταση νόμου από όπου και αν προέλθει».

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας στον Flash 99,4:

Δ. Μόσχος: “Εδώ και πέντε μήνες περιμένουμε συνάντηση με την υπουργό”

Στο μεταξύ στην ίδια εκπομπή τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πολύτεκνων Αναπληρωτών, Δημοσθένης Μόσχος, καθώς με υπόμνημα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αλλά και επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, οι αδιόριστοι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί ζητούν να αλλάξει η μοριοδότηση για τους διορισμούς.

«Στείλαμε αυτή την επιστολή στον πρωθυπουργό για να επανέλθει η νομιμότητα η οποία καταπατήθηκε από το νόμο Γαβρόγλου ο οποίος ψηφίσθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, καταψηφίστηκε από τη ΝΔ η οποία όμως ως η νυν κυβέρνηση συνεχίζει να την εφαρμόζει. Αυτός ο νόμος είναι προδήλως αντισυνταγματικός και αυτό ένας φοιτητής νομικής το ξέρει, άρα υποπτεύομαι ότι το γνωρίζει και η υπουργός Παιδείας γιατί το άρθρο 21/2 του Συντάγματος προβλέπει ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους», ανέφερε αρχικά ο κ. Μόσχος.

Και πρόσθεσε: «Στο νόμο αυτόν που ψηφίστηκε ωστόσο, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους πολύτεκνους. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο νομικό είναι και ανθρωπιστικό. Έχουμε οικογένειες. Έχουμε πέντε, έξι, εφτά, δέκα παιδιά και πάρα πολλοί βιοποριζόμαστε από την εκπαίδευση. Φαντάζεστε τον Σεπτέμβρη να είναι άνεργοι και οι δύο γονείς και να έχουν πολλά παιδιά; Τι θα απαντήσει η κ. Κεραμέως τότε; Ποιο θα είναι το κοινωνικό αποτέλεσμα; Δεν ζητάμε καμία χάρη, ούτε ρουσφέτι, το ξαναλέω θέλουμε αποκατάσταση της νομιμότητας».

“Βασιστήκαμε στην πρόνοια του κράτους και τώρα μας λένε “πετάξτε τα παιδιά σας στον Καιάδα””.

Αναφερόμενος στη νομιμότητα των αιτημάτων της Συντονιστικής, συμπλήρωσε ότι «από το 1944 και έπειτα το κράτος είτε προέτασσε τους πολύτεκνους, είτε έδινε ένα ποσοστό. Το ποσοστό υπάρχει μέχρι και σήμερα. Υπάρχει νόμος του κράτους που δίνει ποσοστό των θέσεων για όλες τις προσλήψεις σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Έρχεται λοιπόν το κράτος και σου λέει «κάνε παιδιά γιατί έχω πρόβλημα με το δημογραφικό». Κάνεις παιδιά και ξαφνικά σου λέει «ξέρεις άλλαξα γνώμη, στον Καιάδα». Εμείς, δεν κάναμε παιδιά επειδή θα διοριζόμασταν, το κάναμε από επιλογή. Αλλά στην επιλογή μας αυτή βασιστήκαμε και στην πρόνοια του κράτους. Αυτή είναι η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.

Φαντάζεστε δηλαδή να πει το κράτος σε έναν επιχειρηματία, ότι τον φορολογεί με 15% και μετά από δύο χρόνια να του πει με 55%; Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται σε σοβαρά κράτη. Και θέλω να πιστεύω ότι είμαστε ένα σοβαρό ευρωπαϊκός κράτος».

Για την ευαισθητοποίηση που έδειξε η νυν κυβέρνηση στους πολυτέκνους ο κ. Μόσχος τόνισε ότι «μόλις χθες η υπουργός Παιδείας ανέβασε στο Instagram μια λεζάντα που αναφέρει πως βοηθάει τους πολύτεκνους, αλλά με ένα μέτρο που αφορά του μόνιμους εκπαιδευτικούς, τους οποίους μεταθέτει με προνομιακό τρόπο. Αυτό είναι ένα καλό μέτρο, αλλά δεν είναι ουσιαστική βοήθεια. Δεν μπορεί δηλαδή από τη μια να αφήνεις ανέργους και από την άλλη να λαμβάνεις ένα μέτρο που είναι καλό, αλλά δεν λύνει προβλήματα.

Επιπλέον τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψηφιστεί ο νόμος για την καταβολή των 2.000 ευρώ. Από τη μια δηλαδή δίνεις ένα κίνητρο σε κάποιον να κάνει παιδιά, από την άλλη πετάς στον δρόμο τους πολύτεκνους. Έτσι, τα μηνύματα που στέλνονται είναι αντιφατικά. Και η κοινωνία την καταλαβαίνει αυτή την αντίφαση».

“Έχουμε καταθέσει νόμιμη πρόταση χωρίς κόστος για το κράτος”

Για τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην υπουργό από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής, συμπλήρωσε πως «έχουμε προτείνει ένα ποσοστό. Αυτή η πρότασή μας έχει κριθεί συνταγματικά μόλις το 2018 και 2019 και μάλιστα στη μία απόφαση προέδρευε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το ποσοστό λοιπόν είναι νόμιμο. Και αυτή η πρόταση μας δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην εξέλιξη του διαγωνισμού. Έχουμε καταθέσει λοιπόν στην υπουργού μια πρόταση, νομολογιακά τεκμηριωμένη, που δεν έχει κανένα κόστος για το κράτος και παράλληλα δίνει λύση στο δημογραφικό πρόβλημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις φέτος στον νομό Αττικής, έκλεισαν 44 σχολεία. Φανταστείτε τι γίνεται στους άλλους νομούς».

Για τα αποτελέσματα που περιμένουν από τις κινήσεις τους σημείωσε ότι «εμείς πήγαμε ιεραρχικά. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και περιμένουμε να μας δεχτεί. Έχουμε καταθέσει εδώ και πέντε μήνες ένα αίτημα στην υπουργό για συνάντηση, έτσι ώστε να διερευνήσουμε από κοινού το θέμα, αλλά το αίτημα μας δεν έχει απαντηθεί ακόμη. Κινηθήκαμε ιεραρχικά όπως είναι το σωστό. Καταθέσαμε το υπόμνημά μας και πλέον απευθυνόμαστε στον πρωθυπουργό που έχει τον τελευταίο λόγο και είναι και αρμόδιος να απαντήσει. Σε αυτό το πλαίσιο ευελπιστούμε να υπάρξει επιστροφή στη νομιμότητα, κοινωνική ευαισθησία για 2.500 παιδιά».

“Θα κινηθούμε νομικά…”

Τέλος, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα η διοίκηση της Συσπείρωσης «σκοπεύει να κινηθεί νομικά. Θα ταλαιπωρηθούμε δύο χρόνια μέχρι να βγει μια απόφαση που πιθανότατα θα είναι θετική για εμάς και παράλληλα θα ζημιωθεί το δημόσιο εξαιτίας της εμμονής να μην ικανοποιηθεί αυτό το νόμιμο αίτημά μας.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Πολυτέκνων Αναπληρωτών στον Flash 99,4:

Loading