Ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ εισήλθε χθες Δευτέρα σε νέα φάση, με την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος που προβλέπει τελωνειακούς δασμούς 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο «χωρίς εξαίρεση».
«Σήμερα απλοποιώ τους τελωνειακούς δασμούς μας στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, ώστε όλος ο κόσμος να κατανοεί τι σημαίνουν. Είναι 25%, χωρίς εξαίρεση η απαλλαγή. Για όλες τις χώρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος στον Λευκό Οίκο. Μολαταύτα, επιβεβαίωσε ότι προβλέπεται απαλλαγή για την Αυστραλία, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι, εξαιτίας του εμπορικού «πλεονάσματος» με τον σύμμαχο της χώρας του στην Ωκεανία.
«Δεν θέλουμε να βλάψουμε άλλες χώρες, αλλά μας εκμεταλλεύονται επί χρόνια», επιχειρηματολόγησε ο Ρεπουμπλικάνος στο Οβάλ Γραφείο. Το μέτρο αυτό αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τον Καναδά, τον κυριότερο προμηθευτή χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ. Η Βραζιλία, το Μεξικό και η Νότια Κορέα είναι επίσης σημαντικοί προμηθευτές των μετάλλων αυτών.
Η συνομοσπονδία χαλυβουργιών της Βρετανίας, η UK Steel, εξέφρασε ανησυχία για το «καταστροφικό πλήγμα» στον τομέα που ήδη χάνει έδαφος. Η ανακοίνωση ενδέχεται να έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο σε κάποιους τομείς δραστηριότητας στις ΗΠΑ. «Ο χάλυβας και το αλουμίνιο είναι κρίσιμες πρώτες ύλες για τις αμερικανικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγικών», προειδοποίησε ο Μορίς Όμπστφελντ, ειδικός στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας (2017-2021) ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη προχωρήσει στην επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Υπήρξε κατόπιν άρση των μέτρων αυτών, στην πλειονότητά τους, από τον ίδιο και από τον Δημοκρατικό διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν.
Ο Τραμπ ανήγγειλε προχθές Κυριακή ότι θα ανακοινώσει νέους «ανταποδοτικούς τελωνειακούς δασμούς» για να εξισορροπήσει τη φορολόγηση προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ με τον τρόπο που φορολογούνται τα αμερικανικά προϊόντα στο εξωτερικό. Οι τελωνειακοί δασμοί είναι βασικός μοχλός της οικονομικής πολιτικής του Τραμπ, που επιδιώκει τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την άσκηση πίεσης στους οικονομικούς εταίρους της χώρας του.
Οι αντιδράσεις από τους άλλους εταίρους είναι ποικίλες, περιλαμβάνοντας από υποσχέσεις για ανταπόδοση ως προσπάθειες κατευνασμού. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «ανταποδώσει», όπως είχε πράξει κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ρεπουμπλικάνου. Η ΕΕ είχε στοχοποιήσει τότε εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα, όπως το μπέρμπον και οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson.
«Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός όταν πρόκειται για την προάσπιση συμφερόντων μας», δήλωσε ο γάλλος ΥΠΕΞ στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1. Στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ κάλεσε να «συνεχίσουμε στον δρόμο της συνεργασίας με τις ΗΠΑ». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι δεν έχει λάβει «καμία ειδοποίηση» για νέους τελωνειακούς δασμούς.
Αυτή τη στιγμή, ο Τραμπ ασκεί πίεση στους οικονομικούς εταίρους των ΗΠΑ και στη χώρα που θεωρεί μεγάλο αντίπαλο, την Κίνα. Όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα υφίστανται επιπλέον δασμούς 10%, που εφαρμόζονται από την περασμένη Τρίτη. Οι κινεζικοί δασμοί, που ισχύουν σε συγκεκριμένα αμερικανικά προϊόντα, αφορούν αγαθά αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ αφορούν κινεζικά αγαθά αξίας 525 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκούο Τζιακούν, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει «νικητής σε εμπορικό ή τελωνειακό πόλεμο». Πριν από μία εβδομάδα, ο Τραμπ είχε απειλήσει το Μεξικό και τον Καναδά με γενικευμένους δασμούς 25%, προτού αναβάλει την απόφαση αυτή για έναν μήνα.
Όσον αφορά την Κίνα, αποφάσισε τελικά να μην επιβληθούν οι δασμοί σε δέματα αξίας τουλάχιστον 800 δολαρίων, που θα επηρεάζονταν από πλατφόρμες όπως οι Shein και Temu.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ