Στην κινητοποίηση των Νοσοκομειακών Γιατρών που έχει προγραμματιστεί στις 28 Απριλίου αναφέρθηκε εκτενώς η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα, μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο».
Συγκεκριμένα, για την κινητοποίηση που ετοιμάζουν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί (ΟΕΝΓΕ, ΕΣΙΘ κτλ) η κ. Κατσίμπα τόνισε ότι «μετά την πρώτη επιτυχημένη δράση που είχαμε στις 7 Απριλίου θα βρεθούμε ξανά στα προαύλια των νοσοκομείων και ο λόγος είναι για να αποτίσουμε φόρο τιμής και μνήμης στους συναδέλφους που έχουν χάσει σε διεθνές, σε παγκόσμιο επίπεδο τη ζωή τους σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό. Συγχρόνως θέλουμε να αναδείξουμε εκ νέου τα ζητήματα που βάζουμε σε κάθε μας κινητοποίηση και που δυστυχώς δεν έχουν εισακουστεί.
Για να δείτε πόσο σημαντική είναι η συμβολή των γιατρών του ΕΣΥ, στην αρχή λέγαμε για προσοχή στους κλειστούς χώρους όπου διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες. Προσοχή, στους καταυλισμούς και στις συνοικίες των Ρομά, προσοχή στους χώρους όπου νοσηλεύονται ηλικιωμένοι, δηλαδή στα διάφορα ιδρύματα, προσοχή στους στρατώνες, εμείς που χαρακτηριστήκαμε ως μη επιστήμονες, ενώ τώρα βλέπουμε τι γίνεται με τα 150 κρούσματα της δομής στο Κρανίδι.
Επειδή χθες βγήκε και ο κ. Κοντοζαμάνης και τόνισε ότι έχουμε πάρει παραπάνω προσωπικό απ’ όσο χρειαζόμαστε, πρέπει να σας πούμε ότι το προσωπικό των 2.500 υγειονομικών που είναι να έρθει – γιατί ακόμη δεν το έχουμε δει – είναι προσωρινό προσωπικό ενώ μας λείπουν περίπου 30.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού καθώς έχουμε κενές οργανικές θέσεις.
Οι 381 γιατροί δε, που δεν τους έχουμε δει ακόμη, είναι προσωρινοί, την ώρα που χρειαζόμαστε γύρω στους 8.000 μόνιμους, διότι υπάρχουν 6.500 οργανικές θέσεις. Ο κορονοϊός ήρθε και από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να φύγει εύκολα. Έχουμε δώσει όμως πολύ προσωπικό γι’ αυτόν τον ιό και οι άλλες παθήσεις, τα καθημερινά επείγοντα, έχουν υποβαθμιστεί και δυστυχώς θα έχουμε προβλήματα. Το προσωπικό λοιπόν που χρειαζόταν χθες, χρειάζεται και σήμερα, αλλά χρειάζεται και αύριο.
Αυτό θέλουμε να βροντοφωνάξουμε για άλλη μια φορά και όχι γιατί πήραμε προσωπικό περισσότερο από όσο έπρεπε. Είναι τουλάχιστον προκλητικό για εμάς που χωρίς αυτό το απαραίτητο προσωπικό, δίνουμε τον υπέρτατο αγώνα, με μάχες σε πολλαπλά επίπεδα. Στο επίπεδο του κορονοϊού, στο επίπεδο της καθημερινότητας και στο επίπεδο αυτών που δεν μας ακούν.
Ακόμη, δεν έχουμε όλα τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, δεν έχουν γίνει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κι αν υπάρχουν δεν υπάρχει προσωπικό για να τις στελεχώσει. Ξέρετε όταν ανοίγει μια Εντατική σήμερα με κρεβάτια, με εξοπλισμό απαιτούνται τέσσερις μήνες μέχρι να λειτουργήσει διότι απαιτείται και ειδική εκπαίδευση για το προσωπικό. Δεν γίνεται να κλείνουμε τρύπες, παίρνοντας από τα επείγοντα ή από άλλες κλινικές. Αυτό είναι περισσότερο εγκληματικό, παρά βοηθάει την κατάσταση.
Επίσης, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αφήνουν κλειστά τα Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας, τώρα που ο πληθυσμός τα χρειάζεται όσο ποτέ».
Αναφορικά με την καθημερινή ενημέρωση που υπάρχει και αναφέρει αύξηση των ΜΕΘ, η πρόεδρος του ΕΝΙΘ, ανέφερε πως «δεν υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσουν αυτές. Να σας πω για τη Θεσσαλονίκη; Εδώ άνοιξε μια εντατική με 17 κρεβάτια, με δανεικό προσωπικό εκ των ενόντων και έναν έμπειρο γιατρό από την Εντατική του ΑΧΕΠΑ και αυτή τη στιγμή με το ζόρι, λειτουργούν πέντε κρεβάτια.
Πρόκειται λοιπόν για επικοινωνιακά τρικ, τα οποία αναφέρονται για τους δημοσιογράφους και για τον κόσμο που μένει στα σπίτια του και αγανακτούν εμάς που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και χρειαζόμαστε στοιχειώδη εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Ανά πάσα στιγμή δεν ξέρουμε πόσα κρεβάτια θα χρειαστούν, τα ΚΕΠ είναι χωρίς παθολόγους διότι αποδυναμώνουν τις παθολογικές κλινικές αφήνοντας άλλα περιστατικά πίσω. Δεν τα παρατάμε όμως. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να κάνουμε το καθήκον μας και όσο περνάει από το χέρι μας θα το παλεύουμε μέχρι εκεί που δεν πάει».
Για την επιστολή που εστάλη πρόσφατα από την ΟΕΝΓΕ προς τον ΠΘ για τηλεδιάσκεψη προκειμένου να διατυπωθούν τα αιτήματά των γιατρών, η κ. Κατσίμπα τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία αντίδραση ακόμη».
Επίσης αναφερόμενη στο αν υπάρχει προετοιμασία από τη στιγμή που οι λοιμωξιολόγοι λένε ότι ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα του ιού τον Οκτώβρη, η πρόεδρος της ΕΝΙΘ είπε ότι «προς το παρόν δεν έχει γίνει καμιά προετοιμασία. Και εμείς ρωτήσαμε τι προβλέπεται από εδώ και πέρα για να ξέρουμε τι κάνουμε και μας είπαν ότι περιμένουμε οδηγίες».
Ολόκληρη η συνέντευξη με την πρόεδρο της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα στον Flash 99,4: