Novartis: Το χαμένο εκατομμύριο του Φρουζή

Novartis: Το χαμένο εκατομμύριο του Φρουζή

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης
Σημεία τα οποία έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των εισαγγελικών αρχών και όχι μόνο περιλαμβάνει η δικογραφία για την υπόθεση Novartis, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Politik.

Πρόκειται για μαρτυρίες αναφορικά με το πως γινόταν το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μέσω διαφημιστικών εταιρειών, καθώς επίσης και καταθέσεις αναφορικά με τον χρηματισμό πρώην συνεργάτη του Ανδρέα Λοβέρδου μέσω εταιρείας. Ωστόσο, από την έρευνα της Politik προκύπτουν ορισμένα σημεία τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, καθώς υπάρχουν αναντιστοιχίες με όσα κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Ένα από τα επίμαχα σημεία σχετίζεται με όσα έχει καταθέσει προστατευόμενος μάρτυρας για πρώην συνεργάτη του Ανδρέα Λοβέρδου. Πρόκειται για πρόσωπο το οποίο τις τελευταίες μέρες έχει βρεθεί στο επίκεντρο της υπόθεσης μετά την κατάθεσή που έδωσε ενώπιον της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη την Παρασκευή 4 Απριλίου, μόλις τρεις μέρες πριν διαβιβαστεί στη Βουλή αίτημα για την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου.  Για  το πρόσωπο αυτό ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσε ότι ήταν «αρμόδιος να περνάει τις τιμές των φαρμάκων στο λογισμικό που ο ίδιος είχε δημιουργήσει με χρηματοδότηση της Novartis», και ότι «καθόριζε τις τιμές της αγοράς». Στην ίδια κατάθεση ο «Μάξιμος Σαράφης» ανέφερε επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο δωροδοκούνταν, ενώ κατονόμασε και την εταιρεία μέσω της οποίας γινόταν αυτή η συνδιαλλαγή.

«Η δωροδοκία προς τον (…) γινόταν μεταξύ άλλων και μέσω συμβάσεων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που έχει συνάψει η Novartis Ελλάς με την εταιρεία συμφερόντων του MINTE LTD (έδρα Σκωτία)» σημειώνει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του. Η Politik αναζήτησε στοιχεία για τη συγκεκριμένη εταιρεία με την έρευνα να αποκαλύπτει πως δεν έχει καμία σχέση με τη Σκωτία, ούτε και με το χώρο του φαρμάκου. Από τα επίσημα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι η «MINTE LTD» δημιουργήθηκε το 2008 με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως διευθυντής της εταιρείας εμφανίζεται πρόσωπο Λιθουανικής υπηκοότητας, ενώ με την εταιρεία σχετίζεται ακόμη ένα πρόσωπο αγγλικής καταγωγής.  δεν προκύπτει καμία σχέση μεταξύ του προσώπου που κατονομάζεται ότι δωροδοκούνταν μέσω της εταιρείας. Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα της Politik σχετίζεται με το αντικείμενο που αποδίδεται στην ΜΙΝΤΕ LTD. Συγκεκριμένα, η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με το χώρο του φαρμάκου, αλλά με το λιανικό εμπόριο καλλυντικών και μάλιστα σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Επίσης ο πρώην σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου, για τον οποίο ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι ναι μεν τον γνώριζε αλλά ότι δεν ήταν στενός του σύμβουλος, όντως σχετίζεται με εταιρεία με την ονομασία MINTE LTD. Όμως δεν φαίνεται να έχει σχέση με Σκωτία, με τον προστατευόμενο μάρτυρα να έχει κάνει λάθος στο συγκεκριμένο σημείο.

Το χαμένο εκατομμύριο και η ληστεία

Ένα ακόμη σημείο της δικογραφίας το οποίο έχει μπει στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων Διαφθοράς είναι η υπόθεση με το χαμένο εκατομμύριο της οικογένειας Φρουζή. Στις σελίδες της δικογραφίας περιέχεται αγωγή η οποία έχει κατατεθεί εις βάρος γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, που είναι ιδιοκτήτρια γνωστής επιχείρησης στο Κολωνάκι, στην οποία συχνάζει η αφρόκρεμα της επιχειρηματικής ελίτ.

Στην αγωγή που κατέθεσε στις 24 Ιανουαρίου 2017 ο γιος του κ. Φρουζή, μαζί με ένα πρόσωπο το οποίο έχει συγγενική σχέση με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης στο Κολωνάκι, παρέδωσαν σε αυτούς τρία σακίδια τα οποία περιείχαν το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Από το παραπάνω ποσό οι 900.000 ήταν του κ. Φρουζή και τα υπόλοιπα 100.000 της ξαδέλφης των ιδιοκτητών της επιχείρησης. Τα χρήματα δόθηκαν προκειμένου να φυλαχθούν για τέσσερις ημέρες λόγω ταξιδιού στην Κύπρο.

Στις 28 Ιανουαρίου και ενώ ακόμη το ταξίδι στην Κύπρο δεν είχε ολοκληρωθεί ένας εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκε ληστεία στην επιχείρηση και ότι οι δράστες είχαν πάρει ως λεία τους σάκους με το ένα εκατομμύριο ευρώ. Οι εξηγήσεις, ωστόσο, που έδωσαν δεν έπεισαν τον κ. Φρουζή και την ξαδέλφη τους με αποτέλεσμα να κινηθούν εναντίον τους δικαστικά, έχοντας προηγουμένως αποστείλει εξώδικες διαμαρτυρίες.

Η συγκεκριμένη ληστεία και η απώλεια του υψηλού χρηματικού ποσού βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων Διαφθοράς. Οι τελευταίοι εστιάζουν στο χρονικό σημείο που έγινε η παράδοση των χρημάτων λίγες μόλις εβδομάδες μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας. Όπως επίσης και στο γεγονός ότι τα χρήματα αυτά δεν βρισκόταν σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό αλλά σε σάκους, κάτι που από μόνο του είναι περισσότερο επίφοβο σε σχέση με το να ήταν κατατεθειμένα σε τράπεζα.

Εικονικά τιμολόγια και αναλήψεις ενός εκατ. ευρώ

Από τα αξιοσημείωτα της δικογραφίας είναι και ο τρόπος με τον οποίο φέρεται να γινόταν το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» μέσω διαφημιστικών εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Politik, το ξέπλυμα φέρεται να γινόταν ως εξής. Ένα μέρος του ποσού καταβαλλόταν στην εταιρεία, η οποία εξέδιδε εικονικά τιμολόγια. Την ίδια μέρα τα χρήματα κατέληγαν στα χέρια προσώπου το οποίο έχει κληθεί και έχει καταθέσει. Βάσει της δικογραφίας πράγματι μία από τις διαφημιστικές εταιρείες είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 50.500 ευρώ από τον Ιανουάριο μέχρι και το Νοέμβριο του 2014, τα οποία είχαν εκδοθεί για υποτιθέμενες υπηρεσίες προς το ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και την τοποθέτηση πινακίδων στο Δημοτικό Γήπεδο Βριλησσίων. Επίσης οι εισαγγελικές αρχές εντόπισαν και «μερικώς εικονικά τιμολόγια» τα οποία είχαν εκδοθεί το 2011 για υποτιθέμενες υπηρεσίες διαφήμισης προς τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Αθήνα 9,84 και ΣΚΑΙ. Υπηρεσίες οι οποίες δεν παρασχέθηκαν ποτέ καθώς ουδέποτε οι ραδιοφωνικοί σταθμοί είχαν συνάψει τέτοιου είδους συμφωνίες, όπως κατέθεσαν οι υπεύθυνοι τους στις εισαγγελικές αρχές.

Συνολικά για το χρονικό διάστημα 2006 – 2013 η συγκεκριμένη διαφημιστική φέρεται να εξέδωσε προς τη Novartis περί τα 91 τιμολόγια, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, συνολικής αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Οι συναλλαγές ξεκινούν το 2006, αλλά μέχρι και το 2008 δεν ξεπερνούν τις 28.000 ευρώ συνολικά για τα τρία χρόνια. Από το 2009 μέχρι και το 2012 παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση καθώς η συνολική αξία των τιμολογίων εκτοξεύεται περίπου στα 940 εκατ. ευρώ, χρονικό διάστημα για το οποίο προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταγγείλει την εταιρεία και τις σχέσεις της με τη Novartis.

Επίσης από την έρευνα των εισαγγελέων προκύπτει ότι φυσικό πρόσωπο τη χρονική περίοδο 2006 – 2013  είχε προχωρήσει σε αναλήψεις μετρητών από λογαριασμό της διαφημιστικής εταιρείας σε τράπεζα ύψους 1,122 εκατ. ευρώ. Οι εισαγγελικές αρχές εστιάζουν στο κατά πόσο τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να γίνουν δωροδοκίες προσώπων, πολιτικών και μη που σχετίζονταν με το χώρο του φαρμάκου προς όφελος της Novartis. Στο μικροσκόπιο έχει βρεθεί επίσης ακόμη μία διαφημιστική η οποία ελέγχεται για τη νομιμότητα των συναλλαγών της με τη Novartis, δίχως προς το παρόν η εισαγγελική έρευνα να έχει εντοπίσει κάτι το παράνομο.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

 

Loading

Play