Novartis: Καταθέτει η Ράϊκου στην Προανακριτική

Με την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου, συνεχίζονται σήμερα στις 4 μ.μ. οι εργασίες της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Να σημειωθεί ότι η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, που παραιτήθηκε από τη θέση της τον Μάρτιο του 2017 καταγγέλλοντας εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της, στις καταθέσεις της ενώπιον των εισαγγελικών αρχών, φέρεται να συνέδεσε ευθέως τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με τον περίφημο «Ρασπούτιν».

Τον Οκτώβριο του 2018 σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Documento εναντίον της, είχε κάνει λόγο για «άθλια δημοσιεύματα κατευθυνόμενης μερίδας του Τύπου από τον Ρασπούτιν ο οποίος εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος νταβατζή, της υποδεικνύει πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν».

Στη συνέχεια το 2019 η κ. Ράικου κατάθεσε ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, που ερευνά την υπόθεση και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, καθώς στην δεύτερη συμπληρωματική της κατάθεσή της ανέφερε ότι ο Ρασπούτιν είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Να σημειωθεί οτι τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυρία Ράικου κατέθεσε μεταξύ άλλων στην δικαιοσύνη :

– «Κατάλαβα ότι πίσω από όλα αυτά είναι ο γνωστός για τις Ρασπουτινικές μεθόδους του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος»

– «Είναι γνωστή η σχέση του (σ.σ. Δ. Παπαγγελόπουλου) με την Ελένη Τουλουπάκη και ο τρόπος που λειτουργούσαν μεταξύ τους. Είναι όπως την περιέγραψε ο αντιεισαγγελέας κ. Ιωάννης Αγγελής

– «Εξάλλου ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όταν επαιρόταν για τον τρόπο που μεθοδεύει καταστάσεις ώστε να παγιδεύει όσους του στέκονταν εμπόδιο αυτοαποκαλούταν «Ρασπούτιν». Έλεγε: «Οσοι με ξέρουν καλά έτσι με αποκαλούν». Γι αυτό και τον αποκαλούσαν έτσι εκτός από εμένα η κυρία Κωνσταντοπούλου, πρωθυπουργοί κ.α»

Πιο αναλυτικά, η κυρία Ράικου είπε: «Τον Φεβρουάριο του 2017 και ενώ ερευνούσαμε μεταξύ άλλων και την Novartis με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου την οποία εγνώριζα και η οποία επαίρονταν ότι έχει πολλά χρόνια σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο και ήθελε να πληροφορηθεί για την έρευνα αυτή.

Με ρώτησε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα και μου έκανε εντύπωση γιατί δεν με είχε ρωτήσει κανείς άλλος δημοσιογράφος. Στην αρνητική μου απάντηση εκείνη μου αντέτεινε με επιθετικό ύφος ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων και απόρησε που το αγνοούσα. Λίγες ημέρες αργότερα, περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2017, δέχθηκα τηλεφώνημα στο τηλέφωνο της υπηρεσίας από τον προαναφερόμενο αναπληρωτή υπουργό ο οποίος με ρώτησε το ίδιο ακριβώς πράγμα (με την κα Παπαδάκου), δηλαδή τι γίνεται με την υπόθεση αυτή και αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Του απάντησα ότι η έρευνα είναι στην αρχή και δεν υπήρχε κανένα στοιχείο. Αρχές Μαρτίου 2017 και πάλι με επισκέφθηκε η Παπαδάκου και αυτή τη φορά (πάλι) την ενδιέφερε τι έχω κάνει με τα πολιτικά πρόσωπα. Και όταν της είπα ότι δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένει αφού στο είπα πριν λίγο καιρό ότι δεν υπάρχει εμπλοκή για πολιτικά πρόσωπα, γιατί έχει κολλήσει σε αυτό , αυτή εκνευρίστηκε και μου είπε «Τα στοιχεία για τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο τι τα έχεις κάνει; Δεν σου είναι αρκετά;». Έκπληκτη της ζήτησα εξηγήσεις τι εννοούσε και εκείνη άρχισε να μου λέει ότι: «ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εξωχώρια εταιρεία με τον επιχειρηματία Παναγιωτάκη η οποία έπαιρνε χρήματα από τη Novartis για τον ίδιο αλλά και για να μοιράζει και σε άλλους πολιτικούς και ότι για τον Παναγιώτη Πικραμμένο υπήρχε βίντεο που τον έδειχνε να τα παίρνει πεντακάθαρα». Της είπα ότι πρώτη φορά ακούω τέτοια πράγματα. Την προέτρεψα αν πράγματι η ίδια ή οποιοσδήποτε άλλος είχε τέτοια στοιχεία να τα προσκομίσουν ή να μας υποδείξουν ποιος τά έχει. Εκείνη μου είπε «φεύγω πάω να βρω τα στοιχεία και θα επανέλθω». Της απάντησα «σήμερα σε περιμένω». Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας την πήρα τηλέφωνο αλλά μου είπε ότι ακόμα δεν τα έχει βρει αλλά μέχρι αύριο θα τα έχει βρει σίγουρα. Τελικά η ίδια δεν εμφανίστηκε ποτέ ίσως φοβούμενη μήπως της πάρω κατάθεση. Επιπλέον δεν προσκομίστηκε ποτέ και τίποτα από κανέναν. Λίγες μέρες αργότερα μου τηλεφωνεί και πάλι στο τηλέφωνο του γραφείου ο προαναφερόμενος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης την φωνή του οποίου αναγνώρισα, λέγοντάς μου με επιτακτικό ύψος «ακόμα δεν έστειλες τη δικογραφία της Novartis στην Βουλή».

Του απάντησα ότι

– «Υπουργέ εγώ χωρίς στοιχεία δεν διώκω κανέναν».

Αυτός τότε μου είπε με θυμό

– «έχεις και παραέχεις. Στείλε την και για τα παρακάτω θα φροντίσουν άλλοι»

Όταν δε του είπα

– «δεν είμαι αυτής της σχολής» μου απάντησε

– «κάτσε τότε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου»

Σε άλλο σημείο η κυρία Ράικου ανέφερε ότι παραιτήθηκε από την θέση της καθώς το σύστημα Ρασπούτιν εξαπέλυσε κυνηγητό εναντίον της με πειθαρχικές διώξεις. Ανάφερε χαρακτηριστικά «με μάρτυρες κατηγορίας άλλοτε την αντιεισαγγελέα Τουλουπάκη η οποία είχε αναλάβει να εκτελέσει συμβόλαιο ηθικής μου εξόντωσης και άλλοτε την πρόεδρο πρωτοδικών Ζαμανίκα».

Στην συμπληρωματική κατάθεση είπε ότι στόχος του μηχανισμού Ρασπούτιν ήταν να απομακρυνθεί από την υπόθεση και να αναλάβει η κυρία Τουλουπάκη ως πιο «αποτελεσματική».

«Κατάλαβα ότι πίσω από όλα αυτά ήταν ο γνωστός για τις Ρασπουτινικές μεθοδεύσεις αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Είναι γνωστή η σχέση κι ο τρόπος που γνωρίζονταν μεταξύ τους όπως περιγράφεται άλλωστε και στην αναφορά του εισαγγελέα Αγγελή. Εξάλλου ο ίδιος οπ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επαιρόμενος για το πόσο καλά σχεδίαζε τις μεθοδεύσεις κατά τρόπο που παγιδεύουν όποιον στέκετε εμπόδιο στην θέλησή του αυτάρεσκα αυτοαποκαλούταν ως Ρασπούτιν λέγοντας χαρακτηριστικά «όσοι με ξέρουν καλά έτσι με λένε». Γι αυτό τον αποκαλούσα έτσι και εγώ όπως και οι Κωνσταντοπούλου, πρωθυπουργοί κ.α.. ¨Όλοι οι συνάδελφοι δικαστές ξέρουν ότι Ρασπούτιν είναι ο Παπαγγελόπουλος».