Οι φαρμακοποιοί για απόφαση ΣτΕ: «Δεν θα χρησιμεύσει»

Στην απόφαση του ΣτΕ να επιτρέψει την ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης μιλώντας στη συχνότητα του Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο».

Συγκεκριμένα επί της απόφασης ο πρόεδρος του ΦΣΘ τόνισε ότι «επί της ουσίας το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που είχαμε καταθέσει ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μαζί με τον Πανελλήνιο και τον Αττικής αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα μέσω του οποίου επιτρεπόταν η ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες. Άρα λοιπόν είναι κάτι που ίσχυε ούτως ή άλλως μέχρι τώρα. Αυτός ο νόμος λοιπόν κρίθηκε συνταγματικός και θα συνεχίσει να ισχύει. Τι θα συνεχίσει να ισχύει;

propoli

Με λίγα λόγια ένας ιδιώτης θα μπορεί να ιδρύσει φαρμακείο μόνο όπου υπάρχουν κενές θέσεις, όχι για παράδειγμα μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά σε περιοχές της Περιφέρειας όπου ανακαλύπτονται κενά. Εκεί θα μπορεί ο κάθε ιδιώτης να συμμετέχει σε μια διαδικασία διαγωνισμού για να αποκτήσει την άδεια που θα δίδεται με κάποια κριτήρια. Αυτός ωστόσο ο ιδιώτης θα πρέπει να έχει συστήσει εταιρεία με κάποιον φαρμακοποιό στον οποίο θα δοθεί το ποσοστό του 33% της εταιρείας.

Με βάση όλα αυτά, η εκτίμηση μου είναι ότι θα υπάρξει ελάχιστο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο, όπως δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Με άλλα λόγια η απόφαση αυτή του ΣτΕ η οποία είναι εντελώς αντίθετη με αυτά τα οποία πιστεύουμε και θα θέλαμε, είναι σεβαστή, αλλά δείχνει μια τάση που είναι κατά την άποψή μας άσχημη διότι οδηγεί προς την εμπορευματοποίηση της υγείας και συγκεκριμένα των φαρμάκων. Εδώ και καιρό υπάρχουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων που είναι αντίθετες με αυτό το σκεπτικό.

Ο χρόνος θα δείξει αν αυτή που πάρθηκε τελικά θα χρησιμεύσει σε κάτι με δεδομένο πως τα φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη είναι ήδη πολλά και άρα δεν γνωρίζω σε τι θα βοηθούσε ένα φαρμακείο παραπάνω από ιδιώτη».

«Ελάχιστες οι κενές που υπάρχουν και στην Περιφέρεια»

Αναφορικά με το πόσες κενές θέσεις μπορεί να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο νομό προκειμένου να καλυφθούν από ιδιώτες ο κ. Ευγενίδης υπογράμμισε: «Η αλήθεια είναι ότι οι κενές θέσεις είναι ελάχιστες γιατί οι φαρμακοποιοί δεν είμαστε έμποροι αλλά επιστήμονες της υγείας. Δηλαδή υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν ανοίξει φαρμακεία και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του νομού, όχι γιατί προσδοκούν σε κάποιο κέρδος αλλά για να αποκομίσουν τα προς το ζην και βεβαίως να βοηθήσουν την κοινωνία»

Για το αν υπάρχουν κίνδυνοι από την απόφαση με δεδομένο ότι αρκετοί είναι αυτοί που ρωτούν τον φαρμακοποιό τους προτού προμηθευτούν ένα σκεύασμα: «Κοιτάξτε η νομοθεσία προβλέπει ότι στα φαρμακεία που θα ανοίξουν από ιδιώτες θα πρέπει να υπάρχει πάντα ένας φαρμακοποιός. Έτσι η συμβουλή θα είναι πάντα επιστημονική και δεν πρόκειται να κινδυνεύσει κανείς. Ωστόσο το σκεπτικό αυτό το έχει αναπτύξει πολύ καλά το ευρωπαϊκό δικαστήριο το οποίο απέρριψε μια παρόμοια υπόθεση όταν συνάδελφοι από την Γερμανία και την Ισπανία προσέφυγαν σε αυτό. Συγκεκριμένα μάλιστα τόνισαν ότι το φαρμακείο που ανήκει σε επιχειρηματία και ο επιχειρηματίας αυτός έχει προσλάβει υπάλληλο φαρμακοποιό, ο υπάλληλος προσπαθώντας να διατηρήσει τη θέση του θα επιχειρήσει να δώσει μεγαλύτερα κέρδη στον επιχειρηματία.

Επειδή αυτός ο εμπορικός ανταγωνισμός είναι επιστημονικά επικίνδυνος και αντίθετος με τα ζητήματα της υγείας το ευρωπαϊκό δικαστήριο πήρε την απόφαση να μην επιτρέψει την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες. Για να γλιτώσει ο πληθυσμός από αυτόν τον κίνδυνο».

Για το αν μετά την απόφαση του ΣτΕ κλείνει το κεφάλαιο κινητοποιήσεις από την πλευρά του ΦΣΘ ο κ. Ευγενίδης σημείωσε: «Ναι με την απόφαση κλείνει αυτό το κεφάλαιο. Από εδώ και μπρος θα δούμε πως μπορούμε να κινηθούμε γιατί για εμάς είναι πρωταρχικό ζήτημα να ανήκει το φαρμακείο στον φαρμακοποιό. Γιατί αυτός μόνο βάζει πάνω από το επιχειρηματικό του κέρδος, την επιστημονική του υπόσταση και οι συμβουλές που δίνει είναι επιστημονικά αποδεκτές».

Τέλος αναφορικά με τις ελλείψεις των φαρμάκων σημείωσε ότι «συνεχίζουν να υπάρχουν. Εκείνο το οποίο άλλαξε είναι η απόφαση που έβγαλε ο ΟΦΘ για αναστολή των εξαγωγών σε κάποια φάρμακα. Κάθε φορά που βγαίνει μια τέτοια απόφαση ομαλοποιείται η τροφοδοσία των φαρμακείων, αν και δεν ξεπερνιέται οριστικά το πρόβλημα διότι είναι και άλλοι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο, αλλά τουλάχιστον κάπως βελτιώνεται».

Loading