Στην Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία και τον Πόντο «ταξίδεψε» τους ακροατές του Flash 99.4 ο Ekrem Hacihassan, έμπειρος ξεναγός, που από το 1985 δίνει τα «φώτα» του στους Έλληνες –και όχι μόνο- που επισκέπτονται την Τουρκία.
«Στα 35 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, έχω ξεναγήσει δεκάδες χιλιάδες τουριστών», είπε στο Magazino του Flash 99.4, όπου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πώς βλέπουν οι Τούρκοι τους Έλληνες τουρίστες.
«Η Τουρκία είναι μία μεγάλη χώρα και η κουλτούρα διαφέρει ανά περιοχή. Στα μικρασιατικά παράλια, λόγου χάρη, τον Έλληνα τον βλέπουν σαν συγγενή, λόγω της συνεχούς παρουσίας Ελλήνων την περίοδο του καλοκαιριού. Υπάρχουν συνεχώς δρομολόγια με καραβάκια, από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί, από τη Χιό στο Τσεσμέ, στη Σμύρνη, από τη Σάμο λειτουργούν συνεχώς τα πλοιάρια για το Κουσάντασι, από την Κω περνούν πλοιάρια στην Αλικαρνασσό, από τη Ρόδο στη Μαρμαρίδα. Έλληνες πηγαινοέρχονται συνέχεια και έχουν δημιουργηθεί φιλίες, συνεργασίες και βλέπουν τον Έλληνα όπως βλέπουν τον Τούρκο», είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Όταν πηγαίνουμε στον Πόντο, πολλοί μιλούν ελληνικά και μόλις δουν Έλληνα, τον πλησιάζουν με χαρά που τους δίνεται η ευκαιρία να συνομιλήσουν στην ελληνική γλώσσα. Στην Καππαδοκία ζουν σήμερα τα εγγόνια των ανταλλαγέντων της Λοζάνης. Μόλις βλέπουν Έλληνες, λοιπόν, πιάνουν κουβέντα μαζί τους για τα μέρη που ζούσαν οι παππούδες τους, με νοσταλγία για εκείνους τους τόπους. Η Κωνσταντινούπολη είναι μία μεγαλούπολη που αγκαλιάζει κάθε εθνικότητα. Πολλές φορές ακούμε, μάλιστα, την έκφραση «καλώς ήλθατε γείτονες!».
Τα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης
Ερωτηθείς για τα μέρη που ζητούν να δουν στην Πόλη οι Έλληνες τουρίστες, ο Ekrem Hacihassan απάντησε: «Είναι τόσο μεγάλη η πόλη, που είναι πάρα πολλά τα σημεία που μπορεί να δει κανείς. Ο Έλληνας, συγκεκριμένα, δεν έρχεται στην Πόλη ως ένας απλός τουρίστας. Υπάρχουν πολλά σημεία συγκίνησης που τον προσκαλούν να έρθει πολλές φορές. Είναι το δέος που βιώνει στην Αγιά Σοφία και το Πατριαρχείο, στον Ακάθιστο Ύμνο στην Παναγία Βλαχερνών, το θαυματουργό Αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιθυμούν να περιπλανηθούν και να ασκηθούν στη διαπραγμάτευση, στο παζάρι της αγοράς».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, βεβαίως, «η Πόλη έχει πολλά μνημεία, χρώματα, πολιτισμούς, αλλά και τη σύγχρονη όψη της. Στα τριήμερα που διοργανώνονται συνήθως από την Ελλάδα δεν μένει πολύς χρόνος για να δει κανείς περισσότερα από τα παραπάνω. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει περισσότερο χρόνο, μπορεί να δει τα περίφημα βυζαντινά μνημεία, να δει το χρώμα του βυζαντινού πολιτισμού και να ταξιδέψει σε άλλες εποχές, να ζήσει πολλές ιστορίες, ευχάριστες ή δυσάρεστες. Για παράδειγμα, στη Μονή Χώρας θα δει τις καλύτερες βυζαντινές ψηφιδωτές παραστάσεις του κόσμου, όπου βρίσκεται η μοναδική ψηφιδωτή παράσταση της Παναγίας Εγκυμονούσης. Ακόμη, μπορεί κανείς να επισκεφθεί τη Μονή Σεργίου και Βάκχου –είναι τώρα τζαμί- και να «ζήσει» τον Ιουστινιανό και την πρώτη του προσπάθεια ως αυτοκράτορα να αναδείξει τη χριστιανική αρχιτεκτονική, την οποία τελικά ολοκληρώνει με τους ίδιους αρχιτέκτονες στην Αγία Σοφία, για να φωνάξει «Νενίκηκά σε Σολομών».
Στα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης συμπεριέλαβε και το Παλάτι των Βλαχερνών, που «θα θυμίσει στον Έλληνα τον Κωνσταντίνο τον Παλαιολόγο, καθώς και το βίο και τη δύσκολη περίοδο του τελευταίου αυτοκράτορα».
Ο επισκέπτης της Πόλης «μπορεί να δει, επίσης, το Μπλε Τζαμί, το Τζαμί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, για τον οποίο είχε γίνει και σίριαλ που προβλήθηκε και στην Ελλάδα. Ακόμη, μπορεί κανείς να δει το διαφορετικό τρόπο ταφής Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Μπορεί να πάει να δει και τη σύγχρονη πόλη, να πιει έναν καφέ στο Νισάντασι, εκεί όπου συχνάζει η ελίτ, ή να ανεβεί στην κορυφή του Σαφίρ, του ύψους 236μ. ουρανοξύστη».
Η Παναγία Σουμελά
Ερωτηθείς για την Παναγία Σουμελά, στον Πόντο, ο Ekrem Hacihassan εξήγησε ότι είναι επισκέψιμη μέχρι ενός σημείου: «Προς το παρόν μας επιτρέπουν μόνο μέχρι ένα σημείο να βλέπουμε το σπήλαιο. Υπάρχει δήλωση του προϊσταμένου της διεύθυνσης τουρισμού της Τραπεζούντας, ότι πριν τον Δεκαπενταύγουστο ενδέχεται να ανοίξει η Παναγία Σουμελά. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία από τον υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος είχε δηλώσει πως θα ανοίξει προς το τέλος του 2020».
*Ο Ekrem Hacihassan εργάζεται ως ξεναγός από το 1985. Κάποιος που σκοπεύει να ταξιδέψει στη γειτονική Τουρκία μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του στο 00905364146884.
Ακούστε όλη τη συνέντευξή του στον Flash 99.4: