ΠΑΜΑΚ: Η γνώση δε σταματά σε τοίχους και κελιά!

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία ανέλαβε να φέρει εις πέρας το Τμήμα Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται ουσιαστικά για μία…συλλογή βιβλίων που συγκεντρώνονται στον χώρο του τμήματος και εν συνεχεία θα δοθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα των Διαβατών και της Νιγρίτας Σερρών.

Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν ή να πηγαίνουν οι ίδιοι τα βιβλία στο Τμήμα Εκδόσεων του ΠΑΜΑΚ το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου, από Δευτέρα έως Παρασκευή και στο χρονικό διάστημα που ξεκινά στις 9 το πρωί έως και τις 3 μετά το μεσημέρι.

Σ’ αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Δεύτερης Ευκαιρίας» εντός των φυλακών, αναφέρθηκε και η διευθύντρια του τμήματος Εκδόσεων του Πανεπιστημίου, Ιωάννα Δανδέλια στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99,4.

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προέκυψε ως ιδέα μετά από συζήτηση που είχαμε στο τμήμα των Εκδόσεων έπειτα από καλέσματα που είχαν γίνει από φυλακές για να δωρίσουμε βιβλία. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι αυτή ήταν μια πρωτοβουλία που δεν γινόταν να μην μας αγγίξει. Παράλληλα μάθαμε για τα σχολεία «Δεύτερης Ευκαιρίας» τα οποία δεν ξέρω πόσος κόσμος γνωρίζει το σημαντικό έργο που επιτελούν. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δίνει όντως μια δεύτερη ευκαιρία και παράλληλα τα εφόδια και τη διέξοδο σ’ αυτούς τους ανθρώπους να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να σκεφτούν άλλα πράγματα. Να μπουν δηλαδή σε μια διαδικασία «ελευθερίας». Όταν κάποιος διαβιεί μέσα σε τέτοιες συνθήκες είναι πολύ σημαντικό να του δίνεται η ελευθερία της γνώσης” τόνισε αρχικά η κ. Δανδέλια.

“Όταν θες να δημιουργήσεις μια διέξοδο, ανοίγεις ένα βιβλίο”

Και πρόσθεσε πως…«ορμώμενοι από αυτή τη σκέψη αποφασίσαμε φέτος, φτιάχνοντας μια υπέροχη Χριστουγεννιάτικη κάρτα να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο να γίνουμε όλοι ένας Άγιος Βασίλης, να κάνουμε όλοι μαζί ένα δώρο. Να μαζέψουμε βιβλία. Τι πιο όμορφο δηλαδή από το να κάνεις ένα τέτοιο δώρο; Η γνώση δεν σταματά σε τοίχους και κελιά. Και πραγματικά όταν θέλεις να δημιουργήσεις μια διέξοδο, μπορείς να ανοίξεις ένα βιβλίο».

Για τους τρόπους που μπορεί ο καθένας να δωρίσει βιβλία, η διευθύντρια του τμήματος Εκδόσεων του ΠΑΜΑΚ τόνισε ότι «χωρίς να έχουμε κανένα περιορισμό στο περιεχόμενο, έχοντας ο καθένας από εμάς στη βιβλιοθήκη του ένα αγαπημένο βιβλίο, μπορεί να το διαθέσει στους ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Ακόμη και ένα βιβλίο αρκεί πιστέψτε με. Στη συνέχεια μπορεί να το στείλει εδώ, στις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονία στο ισόγειο του κτιρίου ή αν είναι σε κοντινή απόσταση μπορεί να το φέρει ο ίδιος από Δευτέρα έως Παρασκευή και στο χρονικό διάστημα από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 3 μετά το μεσημέρι».

“Μαζική η συμμετοχή απλών ανθρώπων στη δράση”

Η συλλογή των βιβλίων έχει ήδη ξεκινήσει με την κ. Δανδέλια να τονίζει ότι «υπάρχουν και φορείς που έχουν επικοινωνήσει και μας έχουν ενημερώσει ότι έχουν συγκεντρώσει βιβλία που μπορούν να μας τα φέρουν, κάτι που φυσικά που είναι αποδεκτό και πολύτιμο σαν συνεισφορά. Εμείς θα φροντίσουμε ώστε αυτά τα βιβλία να φτάσουν στις φυλακές Νιγρίτας και Διαβατών. Ήδη έχουμε μιλήσεις με τους διευθυντές και περιμένουν και αυτοί τις πρώτες αποστολές ώστε να γίνει μια αξιολόγηση και έπειτα να δοθούν στους κρατούμενους.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και είμαστε πολύ περήφανοι από την ανταπόκριση. Διότι αυτή δεν προέρχεται μόνο από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου και το ακαδημαϊκό προσωπικό, αλλά και από τον απλό κόσμο, ο οποίος έρχεται στον χώρο των Εκδόσεων, ρωτάει και μας φέρνει σακούλες με βιβλία. Φυσικά από την πλευρά μας έχει τεθεί ένας χρονικός περιορισμός στη συλλογή μέχρι τέλος του Γενάρη, αν ωστόσο η ανταπόκριση είναι μεγάλη, ενδεχομένως να δοθεί και μια μικρή παράταση ή αν μπορέσουμε, να αυξήσουμε τον αριθμό καταστημάτων κράτησης που θα διαθέσουμε βιβλία».

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Ιωάννας Δανδέλια στον Flash 99,4: