Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα πρέπει να ονομάζονται “Άνισες πολιτείες Αμερικής”, τόνισε ο πρώην Πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας Χάρρυ Παπαπανάγος, μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι»
Αναφερόμενος στις ταραχές που έχουν ξεσπάσει μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, ο κ. Παπαπανάγος, τόνισε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανισότητα πλούτου στον πλανήτη.
«Υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις, υπάρχει ρατσισμός, παρά τα βήματα που έχουν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η θέση των μαύρων είναι κάτι χειρότερο από μειονεκτική σε σχέση με αυτή των λευκών. Οι μαύροι αντιπροσωπεύουν το 12% του πληθυσμού, αλλά είναι ένα κομμάτι του πληθυσμού το οποίο είναι περιθωριοποιημένο, ένα κομμάτι το οποίο δεν κέρδισε καθόλου από αυτήν την ανάπτυξη που είχε η Αμερική τις τελευταίες 4 δεκαετίες, είναι το κομμάτι εκείνο που ζει κάτω από τις χειρότερες συνθήκες, ένα κομμάτι που δεν έχει πρόσβαση ούτε στην υγεία, ούτε στην παιδεία και ούτε στην τεχνολογία, ένα κομμάτι πληθυσμού το οποίο συνεχώς περιθωριοποιείται και αυτό το πράγμα πλέον αντανακλάται έντονα στις διαδηλώσεις», ανέφερε.
Ο κ. Παπαπανάγος υπογράμμισε ότι ο πληθυσμός των μαύρων επλήγη περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο.
Η Αμερική έρχεται αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό
«Θα δούμε μέσα σε αυτό το προεκλογικό πλαίσιο μια ακόμη μεγαλύτερη αναζωπύρωση όλων αυτών των διαμαρτυριών και των ταραχών που είναι ταραχές οι οποίες αντανακλούν τις φωνές όλων αυτών των ανθρώπων που δεν μπορούν να ακουστούν», σχολίασε.
«Τη φωνή τους θα την ακούσουμε πολύ πιο δυνατά και θα την δούμε με διαδηλώσεις και ταραχές οι οποίες, η εκτίμηση μου είναι ότι, θα κορυφωθούν τους επόμενους προεκλογικούς μήνες για τις Αμερικανικές εκλογές», ανέφερε.
Λανθασμένοι χειρισμοί από πλευράς Τράμπ
«Το χειρίζεται με τελείως λάθος τρόπο. Ακόμα και μέσα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό διαφωνεί πλήρως με τον τρόπο με τον οποίον χειρίζεται το θέμα. Νομίζω ότι για άλλη μια φορά, αντισυστημικός, για άλλη μια φορά περισσότερο διχαστικός. Πιστεύω ότι το χειρίζεται με τελείως λάθος τρόπο. Νομίζω ότι θα δούμε μεγαλύτερη ακόμη αναζωπύρωση του κινήματος αυτού του “Black Life Matters”, που ξεκίνησε το 2014», υπογράμμισε.
«Οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν να χάνει συνέχεια μονάδες. Βλέπουμε ένα μεγάλο ποσοστό των λευκών προτεσταντών οι οποίοι δεν συμφωνούν με την τακτική του», τόνισε.
Μεγάλος ασθενής η Αμερική
Ο κ. Παπαπανάγος μίλησε για μια συνεχιζόμενη εσωστρέφεια της Αμερικής, η οποία θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια γεωστρατηγική σκακιέρα.
Χαμένο διεθνοποιημένο έδαφος από την πλευρά της Αμερικής, υποχώρηση και ένα προφίλ το οποίο δεν αντιστοιχεί σε μια παγκόσμια υπερδύναμη. Επομένως η Αμερική επι προέδρου Τράμπ έχει χάσει πολύτιμο έδαφος στην παγκόσμια γεωστρατηγική-γεωπολιτική σκακιέρα. Και ανοίγει την όρεξη πολλών. Η κίνα με αλματώδη βήματα κερδίζει συνεχώς έδαφος. Από την άλλη πλευρά ακόμη μεγαλύτερες και αλματώδεις κινήσεις από την πλευρά της Ινδίας, η οποία σε λίγα χρόνια θα μπει στην παγκόσμια γεωστρατηγική σκακιέρα.
Μείωση φορολογικών συντελεστών για να έρθουν επενδύσεις
Ερωτηθείς για το αν το χρηματιστήριο της Αθήνας θα μπορούσε να παίξει αναπτυξιακό ρόλο, ο πρώην πρύτανης, υπογράμμισε: «Εάν προοπτικά η Ελλάδα σε βάθος χρόνου να κόβει τους συντελεστές φορολογίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τα φυσικά πρόσωπα, να ξέρετε ότι αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει πάρα πολύ μεγάλα κεφάλαια από όλο τον κόσμο, θα προσελκύσει κεφάλαια στο χρηματιστήριο και σίγουρα το χρηματιστήριο ξαφνικά θα μπορέσει να γίνει ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και για να συμβεί χρειάζεται πολλά να γίνουν ακόμα σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει», κατέληξε.
Ακούστε τα όσα είπε ο κ. Παπαπανάγος στον Flash 99,4