ΠΑΣΚΕΔΙ: «Δεν αντέχουμε άλλη κρίση στην εστίαση»
EUROKINISSI @ Γ. Κωνσταντινίδης

ΠΑΣΚΕΔΙ: «Δεν αντέχουμε άλλη κρίση στην εστίαση»

Για τα πολύ σημαντικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο χώρος της εστίας μίλησε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, Νίκη Κωνσταντίνου στον Flash 99,4 και την εκπομπή Flash Δρομο-λόγιο.

Συγκεκριμένα, η κ. Κωνσταντίνου επισήμανε ότι σύντομα αναμένεται να σταλεί ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τα αιτήματα του κλάδου τα οποία όπως ανέφερε είναι συγκεκριμένα και αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης, την απαλοιφή των χρεών καθώς επίσης και την ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα στο διάστημα της καραντίνας.

Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα προστασίας που θα κληθούν να πάρουν οι καταστηματάρχες όταν θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους και φυσικά στο ζήτημα της εποχιακής εστίασης που συνδέεται άμεσα και με το πρόβλημα στον τουρισμό.

Ξεκινώντας, η κ. Κωνσταντίνου αναφέρε ότι «σαφώς και έπρεπε να κλείσουμε αυτό το διάστημα εφόσον με τον τρόπο αυτόν προστατεύσαμε την δημόσια υγεία. Τούτο δεν το συζητάμε. Έπρεπε να γίνει κι έγινε.

Από εκεί και πέρα ωστόσο, αυτή τη στιγμή έχουμε εγγεγραμμένες 35.000 επιχειρήσεις κι έχω τις πληροφορίες εκείνες που με αναγκάζουν να πω ότι το ζήτημα που προκύπτει είναι πάρα πολύ σοβαρό, σε δύο βασικά σημεία. Για δυόμιση μήνες περίπου μέχρι να ανοίξουν τα μαγαζιά δεν έχουμε κάτι άλλο πέρα από χρέη και λογαριασμούς που τρέχουν. Είναι δύσκολο μια μικρομεσαία επιχείρηση να αντιμετωπίσει χωρίς έσοδα, ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό που πρέπει να αποδώσει για τους μήνες που δεν λειτουργούσε.

Το δεύτερο σημείο είναι τα μέτρα εκείνα, που πρέπει να ληφθούν για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων. Ώστε να μπορέσουν τα καταστήματα να λειτουργήσουν. Διότι με χρέη, με αυξημένο το ΦΠΑ στο 23% – 24% για καφέ και ποτό, με ειδικό φόρο πάνω σε κάθε κιλό καφέ που προμηθευόμαστε, μένει μια ακριβή εστίαση και διασκέδαση για απλήρωτους Έλληνες καταναλωτές. Δεν μιλάω για καταναλωτές από το εξωτερικό. Αυτοί αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι θα ήταν πλέον ευχολόγιο ή τάμα.

Τούτο λοιπόν σημαίνει ότι πρέπει, η ημερομηνία έναρξης των επιχειρήσεων να συνοδευτεί με μια θετική απάντηση απέναντι σε λογικά αιτήματα και μια σοβαρή τοποθέτηση ώστε με μία φυσιολογική πτώση του ΦΠΑ, με κατάργηση του ειδικού φόρου και με μέριμνα απαλοιφής των χρεών να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε, να επαναλειτουργήσουμε και να κατεβάσουμε τις τιμές για τους καταναλωτές. Ξέρετε, η δουλειά μας δεν είναι εισπράττουμε, είναι να διασκεδάζουμε τον κόσμο. Και αυτή τη στιγμή ο κόσμος φοβάται και δεν έχει χρήματα. Αυτή είναι η κατάσταση. Πιστεύω ότι τα δίκαια αιτήματά μας θα εισακουστούν.

Ετοιμάζουμε δε και μια ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό με τα αιτήματα αυτά, διότι εδώ και είκοσι μέρες που τα έχουμε καταθέσει δεν έχουμε καμιά απάντηση. Και ξέρετε, εμείς δεν είμαστε ο συνδικαλισμός ο τριτοβάθμιος που πληρώνεται από το κράτος και από τους φορολογούμενους. Εμείς το αρνούμαστε όλο αυτό και δεν συμμετέχουμε σε διαδικασίες φίμωσης. Βροντοφωνάζουμε αυτό που θέλουμε. Δεν εκβιάζουμε αδικίες, βροντοφωνάζουμε το δίκιο. Και ετοιμάζουμε αυτή την επιστολή, έτσι ώστε πριν την εξαγγελία, να έχει απόλυτη γνώση ο πρωθυπουργός για το τι ακριβώς συμβαίνει στην εστίαση.

Ξέρετε κινδυνεύουν να μην ανοίξουν καν κάποιες από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν. Διαπιστώνουμε συνεχώς, μια αγωνία. Ότι δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν και αυτό είναι που με τρομάζει. Γιατί αυτό σημαίνει, ανεργία, χρέη και φυλάκιση. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε μια χώρα επειδή ένας ιός μας χτύπησε για δύο μήνες. Πρέπει λοιπόν, να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις. Θα πρέπει να ενισχυθούν».

Αναφορικά με το αν έχει πληροφόρηση για το πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ υπογράμμισε πως «και αυτό είναι σοβαρό. Διότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν αρκετό εξωτερικό χώρο ώστε να αντιμετωπίσουν την αραιή τοποθέτηση των πελατών, ενώ πληρώνουν στο 100% όλα τους τα τετραγωνικά.

Από την άλλη πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει το όλο ζήτημα σε σχέση με τον ιό. Αν δηλαδή επανέλθουμε και σε πέντε ημέρες δούμε μια έξαρση, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθήσουμε – και σαφώς υπάρχουν οι επιστήμονες στο επιτελείο της κυβέρνησης – πως θα εξελιχθεί αυτό το ζήτημα. Εάν δεν υπάρξει πρόβλημα διασποράς αυτός ο φόβος θα αρχίσει να χαλαρώνει, να καταλαγιάζει. Οπότε η ζωή με κάποιο τρόπο θα τραβήξει μπροστά. Ελπίζουμε όμως να μην αφήσει θύματα. Δεν θέλουμε να δούμε συναδέλφους μας να εξαφανίζονται. Εμείς δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε ως νούμερα που συνθέτουν το ΑΕΠ. Είναι οι συνάδελφοί μας, που δίνουν ψωμί στον κόσμο και έχουν μόνο αυτόν τον τρόπο για να θρέψουν και οι ίδιοι τις οικογένειές τους».

Σε ερώτηση για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν όταν ανοίξουν τα καταστήματα, η κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων. Οι συνδαιτημόνες ενός τραπεζιού δεν πρέπει να είναι πολλοί, ενώ πάνω στα τραπέζια θα πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά υγρά. Άπαντες οι σερβιτόροι πρέπει να φορούν μάσκες και θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι οδηγίες περί ασφάλειας των τροφίμων».    

Αναφερόμενη στην εποχιακή εστίαση που επίσης έχει πληγεί, η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ συμπλήρωσε ότι «και αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, διότι η σεζόν έχει χαθεί. Σκεφτείτε ότι μόνο στον εξωτερικό χώρο όπου θα φιλοξενούμε κόσμο δεν θα έχουμε τουρίστες, που κάθε χρόνο έχουμε τουλάχιστον 30 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει λιγότερες προσλήψεις. Θα κατέβει πάρα πολύ το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Ας μην ξεχνάμε ότι 35.000 επιχειρήσεις, ζουν και βιοπορίζονται από τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης. Και τούτο σημαίνει ότι θα υπάρξει μείωση και στην παραγωγικότητα».

Loading