EUROKINISSI/ ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ

Ποζρικίδης: «Κανονικά, αλλά διαφορετική η ΔΕΘ»

Τον στόχο να πραγματοποιηθεί κανονικά η ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο με συγκεκριμένα πρωτόκολλα, επανέλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι».

«Νομίζω ότι επιβεβαιώθηκε σε ανώτατο επίπεδο, αυτό που πιστεύαμε όλοι, ότι δηλαδή η ΔΕΘ θα γίνει. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν σταμάτησε παρά μόνο στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Σε δύσκολες συνθήκες λειτούργησε, σε δύσκολες συνθήκες θα λειτουργήσει. Θα είναι πάλι λαμπερή, θα είναι καινοτόμα, απλώς θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά», ανέφερε ο κ. Ποζρικίδης και πρόσθεσε:

«Η ΔΕΘ θα είναι ίσως πανευρωπαϊκά η πρώτη μεγάλη έκθεση που θα λειτουργήσει, γιατί όλο αυτό το διάστημα ακυρώθηκαν περίπου 10.000 εκθέσεις. Θα λειτουργήσει με πρωτόκολλα τα οποία έχουμε ήδη καταθέσει στον ΕΟΔΥ και περιμένουμε τις παρατηρήσεις και την έγκριση».

«Άρα, περιμένουμε να έχουμε μια έκθεση, η οποία θα εστιάζει περισσότερο στο κομμάτι του B2B, όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Δηλαδή, μεταξύ των επιχειρήσεων. Ίσως να μην είναι τόσο μεγάλη η παρουσία του κοινού, του επισκέπτη. Θα είναι σε σχέση με τις χωρητικότητες οι οποίες θα δημιουργηθούν και τα τετραγωνικά μέτρα των περιπτέρων. Θα εστιάζει και στο κομμάτι των διμερών σχέσεων με τη Γερμανία, η οποία είναι η τιμώμενη χώρα», συμπλήρωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo.

Εγκαίνια λίγων ατόμων

«Η φετινή ΔΕΘ θα είναι μια διαφορετική έκθεση», τόνισε ο κ. Ποζρικίδης και εξήγησε: «Δεν θα είναι τα εγκαίνια των 1.500 ατόμων, θα είναι εγκαίνια με 500 άτομα και με αποστάσεις».

Όσον αφορά τις συναυλίες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν με μέτρα προστασίας, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 5 Σεπτεμβρίου.

Αύξηση ωραρίου και προεγγραφές

Ο κ. Ποζρικίδης ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης της τιμής του εισιτηρίου, αλλά υπάρχει συζήτηση για αύξηση του ωραρίου λειτουργίας, ενώ θα υπάρχει σύστημα προεγγραφών, ώστε να μην υπάρχει μαζική προσέλευση κόσμου.

Η ανάπλαση θα προχωρήσει κανονικά

Αναφερόμενος στην ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, ο κ. Ποζρικίδης, τόνισε: «Νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά. Πρέπει να σας πω ότι εν μέσω πανδημίας συνεδρίασε το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, μέσω τηλεδιάσκεψης, και ενέκρινε το ειδικό χωρικό σχέδιο. Την 1η Ιουνίου πάει στο ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ που είναι το τελευταίο στάδιο. Από εκεί και πέρα πηγαίνει στο δήμο Θεσσαλονίκης, αναρτάται για 20 ημέρες όπως προβλέπει ο νόμος, περνάει από δημοτικό συμβούλιο και πηγαίνει μετά στο ΣτΕ. Όλο αυτό, καταλήγει σε Προεδρικό Διάταγμα στις αρχές του Φθινοπώρου».

«Παράλληλα, ετοιμάζουμε το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Είναι έτοιμος. Επιλέξαμε να μην τον βγάλουμε εν μέσω πανδημίας, γιατί θέλουμε τις καλύτερες αρχιτεκτονικές προτάσεις από όλο τον κόσμο και από τα ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία. Μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου, ο κ. Ποζρικίδης τόνισε ότι είναι μια σύνθετη υπόθεση, αλλά κυρίως αυτή θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ.

«Είναι ένα σύνθετο πράγμα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε καλύτερες και πιο παραγωγικές χρηματοροές. Δηλαδή, επειδή το μισό οικόπεδο είναι πράσινο, πάρκο, ήδη το συζητάμε με την περιφέρεια και με τον περιφερειάρχη, μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πράσινο ταμείο. Μπορεί το κομμάτι της ξενοδοχειακής μονάδας να γίνει είναι ΣΔΙΤ ή να γίνει παραχώρηση χρήσης. Μπορεί το άλλο κομμάτι, το εκθεσιακό, να είναι ευρωπαϊκή τράπεζα. Αυτά τα εργαλεία αναλύουμε τώρα για να δούμε πιθανές πηγές χρηματοδότησης του έργου, γιατί είναι μεγάλο έργο, χρειάζεται πολλά χρήματα, αλλά σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι του θα είναι ΣΔΙΤ», σημείωσε.

Ο κ. Ποζρικίδης επανέλαβε ότι ο στόχος είναι το νέο εκθεσιακό κέντρο να λειτουργήσει πλήρως για τη ΔΕΘ 2026 (σ.σ. επέτειος 100 χρόνων). Οι εργασίες, όπως είπε, θα ξεκινήσουν μέσα στο 2023 και δεν θα επηρεάσουν τη δραστηριότητα του εκθεσιακού κέντρου, η οποία δεν θα διακοπεί.

Τέλος, ο κ. Ποζρικίδης αναφέρθηκε στη λειτουργία του εκθεσιακού κέντρου στην περίοδο της καραντίνας ως κοινωνική δομή, λέγοντας ότι δεν είναι μόνο επιχειρηματικές δομές αλλά είναι και κοινωνικές, σε περιόδους κρίσης και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Ακούστε όσα είπε ο Κ. Ποζρικίδης στον Flash 99.4:

Δείτε ακόμη:
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν να κάνουν γκράφιτι στη νέα Παραλία (pic)