Συνολικά 27 νέα κρούσματα του νέου κορονοιού στη χώρα μας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο ΕΟΔΥ. Από αυτά τα κρούσματα, τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Τα είκοσι επτά επιπλέον κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής:
– 4 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
– 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας
– 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας
– 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου
– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης
– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας
– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης
– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας
– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.193, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες. Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο από επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19 και 202 θανάτους συνολικά στη χώρα.
66 (32.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, μετά το lockdown η χώρα μετρούσε περί τα 2.663 κρούσματα και 147 νεκρούς.
Η χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης, απόστασης, υγιεινής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού κυρίως από τους πολίτες, έχει οδηγήσει σε αναζωπυρώσεις του κορωνοϊού ανά τη χώρα καθώς και σε αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού.
Η Αττική και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν αρνητικές πρωτιές στα εγχώρια κρούσματα για τον μήνα Ιούλιο. Μέχρι και χθες είχαν επιβεβαιωθεί 141 περιστατικά κορωνοϊού στην Αττική και 73 στη Θεσσαλονίκη, σε σύνολο 424 εγχωρίων κρουσμάτων.
Την τελευταία εβδομάδα, κατέληξαν πέντε ασθενείς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 202, ενώ χωρίς διαφοροποιήσεις, σταθερά χαμηλός είναι μέσα στον Ιούλιο ο αριθμός των διασωληνωμένων (την περασμένη Παρασκευή ήταν 8).
Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση, παρακολουθώντας την πορεία του κορωνοϊού και τη διασπορά των κρουσμάτων εξετάζοντας το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
Η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ ήταν το πρώτο ισχυρό καμπανάκι. Στο κάδρο των απαγορεύσεων μετά τα πανηγύρια πιθανότατα θα μπουν και άλλες εκδηλώσεις θρησκευτικού ή κοινωνικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα τον επόμενο μήνα, αν η επιδημιολογική καμπύλη κινηθεί ανοδικά. Στις προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνεται για παράδειγμα πλέγμα περιορισμών στο ωράριο ή στη χωρητικότητα των beach bar, αλλά και στον αριθμό των προσκεκλημένων σε γάμους και βαπτίσεις, που έχουν μετατεθεί μαζικά για τον Αύγουστο, μετά τους περιορισμούς του προηγούμενου διαστήματος. Στην κλιμάκωση των προτάσεων περιλαμβάνεται πάντοτε το απευκταίο μέτρο, ιδίως για τους τουριστικούς προορισμούς, δηλαδή το τοπικό «lockdown».
Οι ειδικοί έχουν θέσει ως χρονικό ορόσημο για την επανεξέταση των δεδομένων που αφορούν την επιδημία στη χώρα μας το τέλος Ιουλίου, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή.
Ελεγχόμενη η κατάσταση στον τουρισμό
Τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας δείχνουν την ελεγχόμενη κατάσταση στο πεδίο του τουρισμού: από 1 έως 19 Ιουλίου πέρασαν τα σύνορα περίπου 918.000 άτομα και οι 117.000 υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορωνοϊό. Καταγράφηκαν για το διάστημα αυτό 295 θετικά κρούσματα.
Οι πέντε πρώτες σε κρούσματα χώρες ήταν η Σερβία (78 κρούσματα), η Βουλγαρία (63), η Ρουμανία (61), η Αλβανία (23) και οι ΗΠΑ (6). Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη τα εισαγόμενα κρούσματα ήταν 463.
Διαβάστε επίσης:
Άνοιγμα της κρουαζιέρας από την 1η Αυγούστου, υπό αυστηρά μέτρα