«Ανάσα» σε περισσότερους από 21.000 αγρότες και 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς έρχεται να δώσει η ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί εντός Φεβρουαρίου. Η ρύθμιση έχει τεθεί σε διαβούλευση στο ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση. Όπως έχει γίνει γνωστό, αφορά απατήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, αφορά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ τα οποία, εάν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστική επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με ειδικούς. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε ότι «με τη νέα διάταξη για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, δίνουμε ένα πραγματικό στήριγμα σε αυτούς που καθημερινά δίνουν μάχη για την παραγωγή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρυθμίσεις που έρχονται είναι στοχευμένες και δίκαιες. Προβλέπουν εξειδικευμένη διαχείριση των αγροτικών δανείων από ειδικούς εκκαθαριστές, διασφαλίζοντας βιώσιμους διακανονισμούς και προστασία από καταχρηστικές πρακτικές. Με τη δυνατότητα διαγραφής μέρους του κεφαλαίου, παρέχεται ουσιαστική στήριξη στους αγρότες.
Η εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και η διαφάνεια στις διαδικασίες εξασφαλίζουν δίκαιη μεταχείριση για όλους. Με αυτή την ρύθμιση βάζουμε ένα τέλος σε καθεστώς που μπλόκαρε περιουσιακά στοιχεία και αποτελούσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, με στόχο να χτίσουμε ένα μέλλον όπου η ύπαιθρος ευημερεί.
Μέσω των νέων ρυθμίσεων παρέχεται σημαντική υποστήριξη στον αγροτικό τομέα, καθώς οι αγρότες αποκτούν βιώσιμες λύσεις για τα χρέη τους, αποφεύγοντας τον οικονομικό αποκλεισμό.
Στο επίκεντρο του νέου πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων αγροτικών δανείων είναι η παροχή πραγματικών λύσεων στους παραγωγούς μέσω εξειδικευμένων φορέων χρηματοδότησης. Θα δοθεί η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, μείωσης επιτοκίων και διαγραφής τόκων, δίνoντας έτσι «ανάσα» στους αγρότες.
Το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις για τη διαχείριση κόκκινων αγροτικών δανείων μέσω ειδικών εκκαθαριστών, οι οποίοι θα υποβάλουν επιχειρησιακά σχέδια προς την Τράπεζα της Ελλάδας, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη διαφάνεια.
Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί ειδικές ρυθμίσεις για την αποτροπή πλειστηριασμών και την υποστήριξη βιώσιμων διακανονισμών, με στόχο την προστασία της παραγωγικής δυναμικής των αγροτών.
Στόχος είναι η αποτροπή πλειστηριασμών και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ