EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σ. Αναστασιάδης: «Η Τουρκία αντιλήφθηκε πως η Ελλάδα δεν αστειεύεται»

«Η Τουρκία αντιλήφθηκε πως η Ελλάδα δεν αστειεύεται» σημείωσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης μιλώντας στον Flash 99,4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Ερωτηθείς αν έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ με το τηλεφώνημα της στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή ο τρόπος με τον οποίο παρατάχθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε:

«Νομίζω πως ο τρόπος που παρατάχθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο ήταν ο σημαντικότερος ρόλος. Η Τουρκία αντιλήφθηκε πως η Ελλάδα δεν αστειεύεται. Συνειδητοποίησαν τι θα γινόταν, αν έκαναν το πρώτο βήμα. Βεβαίως, αυτό, ίσως, διεμήνυσε και η κ. Μέρκελ προς τους Τούρκους και συνετίστηκαν. Η ένταση υπάρχει. Έχουμε να κάνουμε με έναν πρόεδρο, ο οποίος δεν είναι απρόβλεπτος, αλλά δεν έχει όρια και λογική στις απαιτήσεις του.

Η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού, του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του υπουργού Εξωτερικών είχαν πει πολλές φορές πως αν προκληθούμε, θα απαντήσουμε. Το εκλάμβαναν ως μια ρητορική απειλή, ωστόσο, αντιλήφθηκαν ότι η Ελλάδα δεν αστειεύεται».

«Θέλαμε να προκαλέσουμε έναν ομογενειακό συναγερμό»

Στον απόηχο όσων συνέβησαν την Παρασκευή στην Αγιά Σοφιά, ο κ. Αναστασιάδης ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς απηύθυνε ένα κάλεσμα προς την ελληνική ομογένεια, έκανε λόγο για έναν ομογενειακό συναγερμό προκειμένου να ξεσηκωθούν οι ομογενείς προς μια κοινή κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε:

«Η Επιτροπή μας δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη και να μην πάρει κάποιες αποφάσεις σχετικά με την ομογένεια. Έχει σταλεί ήδη το κείμενο που τους καλούμε να φέρουν το ζήτημα στα κοινοβούλια τους, να ενημερώσουν τα κοινοβούλια των χωρών όπου υπάρχουν εκλεγμένοι ελληνικής καταγωγής βουλευτές και το ίδιο να κάνει το δίκτυο της αυτοδιοίκησης εδώ.

Ζητήσαμε από τις ομογενειακές οργανώσεις να κινηθούν σε όλα τα επίπεδα, να ενημερώσουν τον κόσμο και να προκαλέσουν καταδικαστικές αποφάσεις. Από την ημέρα που εστάλη η επιστολή, έχουν επιστρέψει πολλά μηνύματα και πρωτοβουλίες. Το Δίκτυο Αιρετών κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση, οι σύλλογοι και οι ομογενειακές οργανώσεις το ίδιο.

Εμείς θέλαμε να προκαλέσουμε έναν ομογενειακό συναγερμό, θέλοντας να κινητοποιήσουμε την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα για την απόφαση της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, που αποτελεί ύβρη για την διεθνή κοινότητα και τον πολιτισμένο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Παράλληλα, ο βουλευτής επισήμανε πως η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει στο μέτρο του εφικτού την τεράστια δύναμη που έχει ο οικουμενικός ελληνισμός.

«Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής στην ατζέντα της Βουλής»

Ο κ. Αναστασιάδης παραδέχτηκε πως για πρώτη φορά τίθεται στη Βουλή το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής αλλά και όλα τα ιστορικά λάθη της Τουρκίας, συμπληρώνοντας πως:  

«Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να εντάξει το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής και όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το 1914 έως το 1923  στη θεματολογία της ελληνικής διπλωματίας και κάθε φορά που πραγματοποιούνται συναντήσεις να τίθεται αυτό το θέμα».

Τέλος, ο βουλευτής σχολίασε το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελάς στον Πόντο ως μουσείο που θα γίνει αύριο (28/7) ενώ την ίδια ώρα θα λειτουργήσει και η Αγιά Σοφιά η εκκλησία της Τραπεζούντας ως τζαμί, λέγοντας:

«Αυτή η στρατηγική της μετατροπής της Αγίας Σοφίας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Από το 2007 μετατράπηκε η Αγία Σοφία της Βιθυνίας σε τζαμί. Ακολούθησε της Νίκαιας το 2011 και το 2013 η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας. Αυτές οι εκκλησίες βρίσκονται σε μόνιμο στόχο της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία για να δείξει ένα πολιτισμένο πρόσωπο προβαίνει στην κίνηση να ανοίξει ως μουσείο την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Αυτά όλα εντάσσονται σε μια γενική προσπάθεια αναθεωρητισμού από την κυβέρνηση της Τουρκίας», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Ακούστε όσα είπε ο κ. Αναστασιάδης στον Flash 99,4:

Δείτε ακόμη: Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας για την Αγιά Σοφιά: Θλίψη και βαρβαρότητα