Την πεποίθηση ότι θεωρητικά όλοι μπορεί να νοσήσουμε από τον κορονοϊό εξέφρασε στην καθιερωμένη ενημέρωση του ο Σ. Τσιόδρας συμπληρώνοντας «αρκεί να μην νοσήσουμε όλοι μαζί». Ιδιαίτερη στιγμή στην ενημέρωση αποτέλεσε η ονομαστική αναφορά του σε δεκάδες ονόματα ασθενών με κορονοϊό αλλά και γιατρών και νοσηλευτών που τους περιθάλπουν, μετά από την επίσκεψη του σε νοσοκομείο αναφοράς. Χαρακτηριστικά είπε «ευχόμαστε περαστικά από καρδιάς σε όλους τους ασθενείς» και εξήρε τις προσπάθειες όλων των υγειονομικών στον αγώνα για τον covid-19.
Δεν κρύβουμε τίποτα. Ανακοινώνουμε όλη την αλήθεια
Ο κος Τσιόδρας αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, ανακοίνωσε 81 νέα κρούσματα και άλλα 20 που εντοπίστηκαν σε κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο έχουν ήδη ελεγχθεί 380 άτομα. Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται στα 1415. Αρκετοί ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους αλλά και 90 βρίσκονται διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη. Από αυτούς 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, οι περισσότεροι με υποκείμενα νοσήματα ή μεγάλης ηλικίας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος στη χώρα, ανεβάζοντας το σύνολο των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό στην Ελλάδα στους 50. Από τους νεκρούς, 38 ήταν άνδρες και 12 γυναίκες, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν υποκείμενο νόσημα και ήταν μεγάλης ηλικίας.
Ο κος Τσιόδρας έκανε κι ένα σχόλιο για κάποιους που υποστηρίζουν ότι ίσως να μην καταγράφονται όλοι οι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία του ΕΟΔΥ με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα συμπληρώνοντας «δεν φοβούμαστε την αλήθεια, αν είχαμε περισσότερες απώλειες θα είχαν καταγραφεί».
Οι μάσκες και οι «αβεβαιότητες» του κορονοϊού
Στο ζήτημα των προστατευτικών μασκών επανήλθε σήμερα ο κος Τσιόδρας τονίζοντας ότι υπάρχει μια διχογνωμία καθώς κάποιοι λένε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι μάσκες γιατί είναι σε έλλειψη και άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι χρήσιμες για τη μη μετάδοση του ιού. Ο κος Τσιόδρας έκανε λόγο για πανδημία «αβεβαιοτήτων» τονίζοντας ότι είναι πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε αλλά με βάση τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών οι μάσκες σίγουρα προσφέρουν το μέγιστο όφελος στον χώρο του νοσοκομείου. «Αν όλοι τηρούσαμε τις αποστάσεις, δεν θα χρειάζονταν οι μάσκες, οι οποίες είναι σε έλλειψη αλλά απαραίτητες για ασθενείς και υγειονομικούς». Ο κος Τσιόδρας κατέληξε επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και χθες, ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες σε όσους έχουν συμπτώματα ή νοσούν από κορονοϊό αλλά και σε αυτούς που τους φροντίζουν κι όχι για τους υγιείς.
Η ανοσία και οι επιπτώσεις της νόσου στους πνεύμονες
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό έκανε ξεκάθαρο για μια ακόμη φορά ότι στην ήπια νόσο δεν υπάρχει ανάγκη να πάει κάποιος στο νοσοκομείο «γιατί θα εκθέσει στον ιό και θα εκτεθεί» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τις νεώτερες θεραπείες σε ασθενείς που περνούν τον κορονοϊό στο σπίτι, είπε ότι ήδη εξετάζονται τα κριτήρια με τα οποία θα χορηγούνται. Ερωτηθείς για το αν η νόσηση από κορονοϊό αφήνει βλάβες στους πνεύμονες εξήγησε ότι «φαίνεται ότι όσοι κάνουν ελαφρά πνευμονία, δεν έχουν κάποιο κατάλοιπο όσον αφορά τη λειτουργία των πνευμόνων. Είναι νωρίς ακόμη για να πούμε οτιδήποτε. Αυτό που γνωρίζουμε ότι όσοι αρρωσταίνουν σοβαρά και μπαίνουν σε ΜΕΘ θα πρέπει να παρακολουθούνται μακροχρόνια για μήνες, ακόμη και για 1-2 χρόνια»
Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η στρατηγική μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας, είπε ότι όσοι άνθρωποι έχουν αναπτύξει υψηλά αντισώματα θα έχουν « ένα τύπου διαβατήριο αντισωμάτων για να μπορούν να δουλεύουν στην πρώτη γραμμή. Ο ιός φαίνεται ότι δημιουργεί ανοσία η οποία σύμφωνα με κάποιους ενδέχεται να διαρκεί από 2-3 χρόνια. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το φθινόπωρο» απάντησε ο κος Τσιόδρας σε ερώτηση για το πότε θα έχουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η στρατηγική για εμβολιασμό για τη γρίπη από το ερχόμενο φθινόπωρο είναι σωστή καθώς όπως είπε «δεν θες να υπάρχουν ταυτόχρονα δυο επιθετικοί ιοί στην κοινότητα».
Ν. Χαρδαλιάς: Δεν θα ανεχθούμε ανεύθυνη στάση που υπονομεύει την πατριωτική προσπάθεια των πολλών
Σε καραντίνα τίθεται από σήμερα στις 20:00 και για 14 ημέρες η κοινότητα Φούστανη της Δημοτικής Ενότητας Εξαπλατάνου στην Εδεσσα. «Το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 48 ωρών μας αναγκάζει να προχωρήσουμε στην απόφαση και επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ανάληψη πρωτοβουλιών ανάλογα με τις εξελίξεις», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού.
Επίσης με στόχο την προφύλαξη περιοχών που δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα και ειδικά των νησιών θα απαγορευθούν άμεσα οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς η εικόνα σήμερα στις τράπεζες και τις λαϊκές ήταν σαφώς βελτιωμένη, σε σχέση με τη χθεσινή, ωστόσο προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα των προηγούμενων ημερών που παρατηρούνται στις λαϊκές αγορές προωθείται διάταξη από το υπουργείο Ανάπτυξης όπου, με απόφαση των φορέων λειτουργίας των υπαίθριων αγορών, παράλληλα με τις αδειοδοτούμενες λαϊκές αγορές, όταν κριθεί αναγκαίο, θα υποχρεούνται να λειτουργούν νέες λαϊκές αγορές στις ευρύτερες ίδιες περιοχές την ίδια μέρα και ώρα για την αποφυγή συγχρωτισμού.
Πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε επίσης ότι το επιβατηγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρίσκεται αρόδου έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Όπως είπε, ξεκίνησε από το Τσεσμέ της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου με τελικό προορισμό την Ισπανία. Στις 23 Μαρτίου η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και κατέπλευσε στον Πειραιά. Σχεδιάστηκε η διαδικασία επαναπατρισμού των 383 επιβατών του και πριν την οριστικοποίηση του σχεδίου επαναπατρισμού που θα γινόταν στις 29 Μαρτίου το Ινστιτούτο Παστέρ ενημέρωσε για θετικό αποτέλεσμα κορονοϊού. Αφορούσε Ελβετό υπήκοο, 73 ετών, μέλος του πληρώματος του πλοίου ο οποίος φέρεται να εμφάνισε συμπτώματα στις 26 Μαρτίου και λόγω επιδείνωσης αυτών μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Νίκαιας στις 28 Μαρτίου. Μετά την ενημέρωση για κρούσμα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, την επομένη (30 Μαρτίου) μετέβη στο πλοίο. Έγινε έλεγχος σε 27 άτομα, στενές επαφές του 73χρονου, εκ των οποίων 20 βρέθηκαν θετικά. Έγινε διαχωρισμός του προσωπικού σε υψηλού, μετρίου και χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Χθες πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο υπόλοιπο πλήρωμα, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται.
Ενίσχυση των Δήμων
Στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιπλέον 12 εκατ ευρώ για την σίτιση πολιτών που πραγματικά έχουν ανάγκη, προχωρά η κυβέρνηση. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», λέγοντας ότι αποτελεί βασικό εργαλείο στην προσπάθεια που καταβάλλεται. Υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί περίπου 75.000 πολίτες σε καθημερινή βάση. Συμμετέχουν 273 Δήμοι και απασχολούνται 3047 υπάλληλοι. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε με περίπου 1200 εργαζομένους από τις δημοτικές υποδομές που έκλεισαν. Κάθε δήμος, όπως είπε ο υφυπουργός, δημιουργεί τηλεφωνικό κέντρο όπου θα μπορεί να απευθυνθεί όποιος έχει ανάγκη, ενώ σχεδιάζεται να διανέμονται κατ΄ οίκον μερίδες φαγητού σε αυτούς που μέχρι πρόσφατα σιτίζονταν από συσσίτια.
Δεν θα ανεχθούμε ανεύθυνη στάση
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε και «σε κάποιους που μιλούν για αυστηρό ύφος». «Όπως είπε ο πρωθυπουργός είμαστε μια δημοκρατία της πειθούς.Την ηθική της ατομικής ευθύνης την έχουμε κάνει όλοι πράξη και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε όσο άδικη κριτική και αν δεχθούμε. Γιατί την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνική συνείδηση μένει στο σπίτι, την ίδια στιγμή που το σύνθημα, στόχος αλλά και στοίχημα, “μένουμε σπίτι” είναι η σύσταση του συνόλου του πολιτικού κόσμου, κάποιοι λίγοι συμπολίτες μας δυστυχώς αδιαφορούν. Οι συνεχείς εκκλήσεις μας και προειδοποιήσεις και η αυστηρότητα μας είναι γι αυτή την μικρή μειοψηφία που θέτει με τόση απερισκεψία σε κίνδυνο όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια υποδειγματική για πολλές χώρες και θέλουμε να έχει το ανάλογο αποτέλεσμα. Θα είμαστε αδιαπραγμάτευτα δεικτικοί και προειδοποιούμε τους ελάχιστους σε αριθμό, αδιάφορους και απερίσκεπτους που δυσκολεύονται να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους που υπονομεύει την πατριωτική προσπάθεια των πολλών, που δημιουργεί προφανείς κινδύνους για την εξάπλωση της νόσου. Δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν αλλά είναι ζήτημα ευθύνης για μια ολόκληρη κοινωνία». Ο κ. Χαρδαλιάς κετέληξε:«Πολιτεία και πολίτες δίνουμε από κοινού τη μάχη. Μόνο μαζί μπορούμε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».
Β. Κοντοζαμάνης: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί όλο τον κόσμο
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί τον κόσμο, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κορoνοϊού.
«Δεν υπάρχουν μόνο οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν κορoνοϊό, υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι έχουν ανάγκη από υπηρεσίες υγείας. Τις υπηρεσίες αυτές τις προσφέρει το κράτος τόσο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο όσο και σε δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο», τόνισε. Είπε, ότι όλες οι δομές του συστήματος υγείας λειτουργούν κανονικά, όλες οι ειδικότητες είναι στα νοσοκομεία, όλα τα Κέντρα υγείας λειτουργούν και διαχειρίζονται κόσμο, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην επαρχία. Πρόσθεσε ότι ο κόσμος προσέρχεται είτε είναι ύποπτο κρούσμα είτε όχι και λαμβάνει τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη. Σε ότι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επανέλαβε ότι παίζει και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση για τον κορoνοϊό, διότι «θέλουμε τα ήπια και μέτρια περιστατικά να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο».
Ο κ. Κοντοζαμάνης είπς πώς πέραν από τα Κέντρα Υγείας που θα είναι αποκλειστικά για κορoνοϊό (6 στην Αττική), όλα τα άλλα προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες υγείας και μάλιστα, όπως τόνισε για να μην πηγαίνει και άσκοπα σε αυτά ο κόσμος, μπορεί να εξυπηρετείται και τηλεφωνικά.
Κυρ. Μητσοτάκης: Παρακολουθούμε την υγεία μας, παραμένουμε ενημερωμένοι, μένουμε ασφαλείς
«Παρακολουθούμε την υγεία μας, παραμένουμε ενημερωμένοι, μένουμε ασφαλείς» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και παραθέτει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους συμπολίτες μας που νοσούν στο σπίτι με ήπια συμπτώματα αλλά και για όσους τους φροντίζουν.