Siemens: Πάνω από 69 εκ. ευρώ η ζημιά από τις μίζες

Ακόμα μεγαλύτερη από τα 69 εκατομμύρια ευρώ, χρηματικό ποσόν στο οποίο ανέρχονται οι μίζες που μοιράστηκαν από την Siemens, είναι η ζημία του ΟΤΕ από τη σύμβαση 8002, τόνισε σήμερα στην αγόρευση της η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων Αθήνας.

propoli

Όπως εξήγησε η κ. Σκεπαρνιά αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία της, ναι μεν η επιλογή της Siemens για το επίμαχο έργο της ψηφιακοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ ήταν τεχνικά και οικονομικά ορθή, πλην όμως ζημίωσε τον Οργανισμό καθώς καταβλήθηκε πολύ υψηλότερο τίμημα από εκείνο που θα μπορούσε να συμφωνηθεί.

Το αρχικό κόστος από 158 δις δραχμές εκτινάχθηκε στα 236 δις δραχμές εξαιτίας ενεργειών των στελεχών του που λειτούργησαν προς όφελος της Simenes. Όπως μάλιστα επεσήμανε η εισαγγελέας μετά τη υπογραφή της επίμαχης σύμβασης άρχισε ο χρηματισμός και μεσαίων στελεχών του ΟΤΕ «ώστε να μην διατυπώνουν καμία αντίρρηση και κανέναν έλεγχο».

Ακόμα η εισαγγελέας:

*Αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες επαφές που είχε ο Μιχ. Χριστοφοράκος με ηγετικά στελέχη του ΟΤΕ,με τον Θ. Τσουκάτο και τον Τ. Μαντέλη , πριν την υπογραφή της σύμβασης.

Έκανε μάλιστα μνεία στην παραίτηση του τότε υπουργού Μεταφορών Χάρη Καστανίδη, ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι αντιλαμβάνονται την παρουσία μου ως εμπόδιο στα σχέδια τους».

«Ο κ. Καστανίδης – ανέφερε η εισαγγελέας- αντικαταστάθηκε αμέσως από τον Τάσο Μαντέλη που από το 1987 ως πρόεδρος του ΟΤΕ είχε συνάψει συμβάσεις με την c».

Επί της ενοχής

Κατά τη διάρκεια της σημερινής της αγόρευσης η κ.Σκεπαρνιά ως προς την ενοχή, πρότεινε:

*Να κηρυχθούν ένοχοι έντεκα πρώην στελέχη του ΟΤΕ . Πρόκειται για τους Γιώργο Σκαρπέλη, Αθανάσιο Γρεβενίτη, Παναγιώτη Βεργή, Δημήτριο Κόκκινο, Κωνσταντίνο Γκόγκα, Νικόλαο Νίντο, Γεώργιο Καραπλή, Γεώργιο Αργυρόπουλο, Δημήτριο Γυφτόπουλο, Δημήτριο Κουβάτσο και Παναγιώτη Νικάκη.

*Την αθώωση του πρώην προέδρου του οργανισμού, Νίκου Μανεσή, καθώς όπως είπε ήταν ο μοναδικός που προέβη σε συγεκριμένες ενέργειες για την προάσπιση συμφερόντων του ΟΤΕ.

*Την ενοχή για τους τρεις υπεύθυνους της γερμανικής και ελληνικής εταιρίας PricewaterhouseCoopers καθώς και την αθώωση άλλων τριών στελεχών της.

*Την αθώωση του Θεόδωρου Τσουκάτου και των συγκατηγορουμένων του (παρένθετα πρόσωπα) για το ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα.

Κατά την εκτίμηση της εισαγγελέως ο Θεοδ. Τσουκάτος είπε ψέματα πως τα χρήματα αποτελούσαν «χορηγία» στο ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε η εισαγγελέας «από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε πως τα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα το διέψευσε από την αρχή. Οι ταμίες στην προδικασία δεν επιβεβαίωσαν τον Τσουκάτο. Όσα όψιμα ισχυρίστηκαν εδώ δεν είναι πιστευτά και γι αυτό διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία οι καταθέσεις τους να ελεγχθούν για ψευδορκία. Από τα ημερολόγια του Χριστοφοράκου προέκυψε πως ο Τσουκάτος έλεγε ψέματα ότι τον είδε για πρώτη φορά το 1998. Στην πραγματικότητα το 1997 είχε τουλάχιστον έντεκα επαφές μαζί του».

Κατά την εισαγγελέα ο κ. Τσουκάτος επέλεξε να πει περί χορηγίας ώστε να καλύψει με σχετικά ανώδυνο τρόπο τον δικό του χρηματισμό καθώς και άλλων προσώπων.

*Ακόμα η εισαγγελέας πρότεινε:

*Την ενοχή των Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και Φανή Λυγινού για άμεση συνεργεία σε δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος.

*Την ενοχή της συζύγου του Χρήστου Καραβελα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα.

«Αποδείχθηκε -είπε- το ότι γνώριζε, από το ότι ήταν συνιδρύτρια και συνδιαχειρίστρια της off shore εταιρίας η οποία βάσει εγγράφων αποδείχθηκε ότι δέχθηκε εμβάσματα από τη Siemens. Δεν δικαιολογούνται οι αγορές και ο τρόπος ζωής της από τα εισοδήματα του Καραβέλα. Προχώρησε σε μεταφορά ποσού 11 εκ ευρώ από ελβετική τράπεζα σε ελληνική και μετέπειτα σε off shore και μάλιστα μόλις δυο ημέρες πριν την εντολή δέσμευσης των εισαγγελικών αρχών που χειρίζονταν την υπόθεση».

*Την ενοχή των πρώην στελεχών της μητρικής Siemens Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Ρούντολφ Βόλφγκανγκ, Ερνστ Κάιλ Φον Γιανγκεμάν και Φράνσις Γιόσεφ Ρίχτερ.

Loading