Κατά 25 δισ. ευρώ περιορίστηκαν τα «κόκκινα» δάνεια σε τράπεζες και servicers το γ’ τρίμηνο πέρυσι σε σχέση με το 2019, από τα 92 δισ. ευρώ στα 67 δισ. ευρώ. Η σημαντική αυτή μείωση του ιδιωτικού χρέους αποτελεί έναν από τους λόγους για τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Τα στοιχεία αυτά έχουν καταγραφεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο αναφέρει ότι η μείωση αυτή συνδέεται με νομοθετικές πρωτοβουλίες που βελτίωσαν τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Έως σήμερα, ο συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων διαμορφώνεται σε 30.515 ρυθμίσεις, με τη συνολική αξία των ρυθμισμένων οφειλών να ανέρχεται στα 10,01 δισ. ευρώ.
Η αύξηση των ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό κατά 81% μεταξύ 2023 και 2024, καθώς και οι νέες πρωτοβουλίες αναφορικά με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, διευρύνουν το πλαίσιο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες.
Ειδικότερα, οι προτάσεις περιλαμβάνουν την αυτόματη αποδοχή προτάσεων αναδιάρθρωσης χρέους, ένταξη ατόμων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% στους ευάλωτους οφειλέτες, και δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο από νομικά πρόσωπα σε λύση ή εκκαθάριση.
Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» οι τράπεζες πέτυχαν αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με το ποσοστό να φτάνει το 4,6% το γ’ τρίμηνο του 2024.
Τέλος, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός περιλαμβάνουν αύξηση των εισοδηματικών ορίων για επιλέξιμους οφειλέτες και υποχρέωση των πιστωτών να καταθέτουν έγγραφες προτάσεις ρύθμισης τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από πλειστηριασμούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ