ΣΜΒΕ: Δεν ζητούμε ελεημοσύνη, αλλά συμπαράσταση

ΣΜΒΕ: Δεν ζητούμε ελεημοσύνη, αλλά συμπαράσταση

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μουσικών αναφορικά με την καταβολή του επιδόματος 800 ευρώ, ανέλυσε μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο» το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Σφίγγος.

Μιλώντας επί του συγκεκριμένου κρίσιμου ζητήματος ο κ. Σφίγγος τόνισε ότι «έχουμε ξεκινήσει να δημοσιοποιούμε το θέμα εδώ και δεκαπέντε ημέρες περίπου και συγκεκριμένα, από την ημέρα ουσιαστικά που ενεργοποιήθηκε το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το σύστημα δηλαδή όπου ο εργοδότης δηλώνει τους εργαζόμενους. Για να το πούμε με απλά λόγια και να μην συμπεριλάβουμε πολλούς τεχνικούς όρους, οι μουσικοί δεν εξαιρούνται με την έννοια ότι η κυβέρνηση έβγαλε ένα φιρμάνι στο οποίο δεν τους συμπεριέλαβε. Απλά οι μουσικοί, οι ηχολήπτες που εργάζονται σε συναυλίες, ακόμη και κάποιοι ηθοποιοί, χορευτές, εργάζονται π.χ. για μία παράσταση και η πρόσληψή τους είναι ορισμένου χρόνου. Δηλαδή σε προλαμβάνει κάποιος Τετάρτη και τα χαράματα σε απολύει.

Εγώ έχω μια διπλή ιδιότητα. Είμαι 35 χρόνια μουσικός και παράλληλα είμαι και εργοδότης καθώς διατηρώ έναν χώρο, μια μουσική σκηνή. Βάζω λοιπόν τα στοιχεία μου στο ΕΡΓΑΝΗ και μου εμφανίζει μόνο τις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Δηλαδή το σύστημα αντλεί απ’ ευθείας τα στοιχεία από τις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Όχι του ορισμένου.

Για να το κάνουμε ακόμη πιο απλό. Εγώ παίζω με τους συναδέλφους μου άλλους τέσσερις στο πάλκο, αυτοί είναι αορίστου χρόνου γιατί παίζουν κάθε Παρασκευή και Σάββατο σταθερά. Μέσα στον Μάρτη ωστόσο έπαιξαν κι άλλα σχήματα, τα οποία τα προσέλαβα με σύμβαση ορισμένου χρόνου γιατί έπαιξαν για μια μέρα. Αυτοί λοιπόν δεν υπάρχουν πουθενά. Και δεν έπαιξαν μόνο σε μένα. Έπαιξαν και σε άλλα δέκα μαγαζιά. Πάλι με ορισμένου χρόνου. Ούτε στα άλλα μαγαζιά εμφανίζονται.

Τούτο αυτομάτως αποκλείει μια μεγάλη μερίδα μουσικών, που είναι και η μεγαλύτερη οι οποία εργάζεται με αυτόν τον τρόπο.

Επιπροσθέτως, το διάστημα στο οποίο εμφανίζονται οι συμβάσεις από κάθε επιχείρηση είναι από 1 έως 20 Μαρτίου. Ναι αλλά στο διάστημα αυτό δεν δούλεψε τίποτα. Οι αποκριές είναι σαν να μην έγιναν και αυτή την περίοδο συνήθως γίνονται εκατοντάδες εκδηλώσεις. Συναυλίες, πανηγύρια, τα πάντα. Αυτό δε συνέβη φέτος, με αποκορύφωμα την 2α Μαρτίου που ήταν Καθαρή Δευτέρα, να μη γίνει καμία απολύτως εκδήλωση. Μοιραία ο κόσμος μαζεύτηκε, δεν μπορούσε να βγει έξω. Εγώ το δικό μου το μαγαζί το έκλεισα 10 Μαρτίου, δηλαδή πολύ νωρίτερα από τη γενική απαγόρευση. Και σαν κι εμένα υπήρχαν κι άλλοι πολλοί.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μουσικοί δεν έκαναν ούτε ένα μεροκάματο, δεν σύναψαν ούτε καν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αποδειχθεί ότι ένας άνθρωπος βιοπορίζεται από αυτό τον κλάδο. Πρέπει να φανούν τα ένσημα. Ο τρόπος υπάρχει και τεχνικά υπάρχει από το υπουργείο Εργασίας, γιατί με τον ίδιο τρόπο δουλεύουν οι σερβιτόροι, οι υλοτόμοι, οι τουριστικοί υπάλληλοι ανήκουν στα εποχικά επαγγέλματα. Τα εποχικά επαγγέλματα επιδοτούνται κάθε χρόνο με ένα ποσό εφάπαξ. Ανάλογα δηλαδή με τα ένσημα που έχεις κολλήσει. Στους μουσικούς ισχύει το εξής: Χρειάζονται από 50 έως 200 ένσημα. Πάνω από 200 και κάτω από 50 δεν το παίρνεις.

Αυτό στοιχειοθετείτε από τη μια με τα ένσημα και από την άλλη με βεβαίωση του οικείου σωματείου. Δηλαδή και εμείς έχουμε αρχείο. Μπορούμε να βοηθήσουμε δεν πάμε βάλουμε στη λίστα τυχαίους για να πάρει το επίδομα».

Αναφορικά με την αντίδραση που έχει εισπράξει ο Σύλλογος από το υπουργείο Εργασίας για τις προσπάθειες που καταβάλλονται ο κ. Σφίγγος υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή εμείς περιμένουμε απάντηση. Δηλαδή έχουμε στείλει τρεις επιστολές. Οι δύο πρώτες εστάλησαν όταν ακόμη τα πράγματα ήταν στον αέρα, αλλά αυτή η τελευταία που έχουμε στείλει είναι πιο συγκεκριμένη. Επιπλέον ενημερώσαμε επώνυμους του χώρου μας, όπως τον Γιώργο Νταλάρα που την συνυπογράφει, μαζί με άλλους 1.500 ανθρώπους της τέχνης. Ανάμεσά τους είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, η Χάρις Αλεξίου, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Βασίλης Καρράς, ο Αντώνης Ρέμος, ο Ζαφείρης Μελάς, οι αφοί Κατσιμίχα. Και για να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν διεκδικούν αυτοί οι άνθρωποι το 800αρι. Απλά μας στηρίζουν. Είναι αλληλέγγυοι, γιατί γνωρίζουν το πρόβλημα και γιατί δεν ξεχνούν ότι κάποτε και αυτοί ξεκίνησαν ως άσημοι. Γνωρίζουν τι είναι να παλεύεις για ένα μεροκάματο».

Επιπρόσθετα, μιλώντας για έλλειψη από εργόσημα το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Μουσικών Βορείου Ελλάδος, συμπλήρωσε ότι «είναι εξίσου βασικό θέμα. Το εργόσημο ουσιαστικά το κολλάς όταν δεν υπάρχει εργοδότης με αριθμό μητρώου. Έτσι, αγοράζεις εργόσημο ανάλογης αξίας στο οποίο προστίθεται το ασφάλιστρο για το ΙΚΑ, κίνηση η οποία περνάει στην εφορία για να φορολογηθεί. Οπότε εγώ πληρώνω, είμαι σωστός απέναντι στο κράτος και περιμένω ότι σε μια δύσκολη στιγμή το κράτος θα σταθεί στο πλάι μου. Δεν κάνουν όλοι μεροκάματο για να μαζέψεις τα 300 της χρονιάς. Κάποιοι μουσικοί έχουν φτάσει στα 60 – 65 τους χρόνια και ακόμη δεν έχουν πιάσει το όριο της μειωμένης σύνταξης. Αυτοί οι άνθρωποι, έχουν βγει να παίξουν στο δρόμο για να συμπληρώσουν ένα μεροκάματο. Δεν πρέπει σήμερα ειδικά να μεριμνήσουμε και γι’ αυτούς; Δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Ζητάμε να στηριχτούν για να μην πεθάνουν της πείνας».

Και πρόσθεσε πως «είναι πολύ πιθανό το ζήτημα να είναι θέμα αβλεψίας. Εμείς εδώ δεν κάνουμε τους έξυπνους. Ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Αντιλαμβανόμαστε ότι και οι κυβερνώντες έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση και πρέπει να βρουν λύσεις για εκατοντάδες κλάδους και επαγγέλματα. Ωστόσο αυτό που ζητάμε εμείς είναι πιθανό να λύνει ένα συνολικότερο πρόβλημα».

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον Δημήτρη Σφίγγο στον Flash 99,4:

Loading

Play