«Πιαστήκαμε λίγο αδιάβαστοι» στη συγκεκριμένη κρίση με τη Λιβύη δήλωσε στον Flash 99,4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι» ο υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α, Στέλιος Φενέκος.
Όπως εξήγησε «αυτά τα δείγματα για τη Λιβύη είχαν ξεκινήσει από το 2016. Για να προλάβεις τις κρίσεις πρέπει να δουλεύεις με σενάρια οπότε όταν συμβεί κάτι να έχουμε έτοιμα πράγματα να κάνουμε. Τώρα τρέχουμε να προλάβουμε».
Μάλιστα εξέφρασε το φόβο ότι η κρίση με την Τουρκία θα κλιμακωθεί αν δεν καταφέρουμε να παρακινήσουμε διεθνείς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. “Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία και να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λυθεί αυτό το πρόβλημα γιατί βλέπω ότι η Τουρκία είναι ένας ταραξίας σε όλη την ανατολική Μεσόγειο”.
Ερωτηθείς για το ποια στάση θα κρατούσε ο ίδιος αν ήταν στη θέση του κ. Παναγιωτόπουλου απάντησε πως θα προσπαθούσε να είναι πιο φειδωλός στις δηλώσεις. «Διαφωνώ με την αποκάλυψη των συνομιλιών που έγιναν στο τραπέζι με τον Ερντογάν εκτός αν το πει ο πρωθυπουργός. Διότι όταν δημοσιοποιούνται οι δηλώσεις αυτής της μορφής και η υπόθεση εμπλέκει το διεθνές δίκαιο και οι δηλώσεις αποτελούν στοιχεία που μπορεί να τα λάβει υπόψιν του το διεθνές δικαστήριο», τόνισε.
Ο κ. Φενέκος υπογράμμισε πως η χώρα μας δεν διαθέτει αυτό το όργανο που θα μπορούσε να συνθέτει μία ενιαία στρατηγική. «Θα μπορούσε να είναι ο ΠτΔ, άλλα όλοι οι πρόεδροι της δημοκρατίας προτίμησαν το φαίνεσθαι και όχι την ουσιαστική παρέμβαση στο πολιτικό σύστημα» επεσήμανε.
Σχολιάζοντας τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη είπε πως «μπήκε ορεξάτος στην υπόθεση και η ρητορική του είναι λίγο πιο οξυμμένη , όμως πιστεύω ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει την πρωτοβουλία και με την προηγούμενη κυβέρνηση και με την τωρινή. Το θέμα είναι πως η καινούργια δική μας κυβέρνηση θα αναλάβει την πρωτοβουλία και δε θα σύρεται,και αυτό είναι δύσκολο».
Μάλιστα τόνισε πως οι περισσότερες χώρες στον πλανήτη, όπως η Αμερική,έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ μονομερώς . «Εμείς έχουμε μία αντίληψη για τη νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο που είναι περιοριστική. Οι περισσότερες χώρες βλέπουν το διεθνές δίκαιο τί δυνατότητες τους δίνει και όχι τί περιορισμούς τους βάζει. Και την ισχύ την αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο».
Ακούστε τη συνέντευξη του Στέλιου Φενέκου στον Flash 99,4 .