Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Αγιά Σοφιά δε θα γίνει τζαμί

Ο αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβης των ΗΠΑ, Σαμ Μπράουνμπακ τοποθετήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις της Τουρκίας για καθιέρωση της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί, λέγοντας πως δε θα γίνει αυτό καθώς είναι μνημείο της UNESCO.

Σε δημοσίευση του στο twitter ο Σαμ Μπράουνμπακ δήλωσε τα εξής: «Η Αγία Σοφία έχει τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να τη διατηρήσει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους υπό το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της».

Ταυτόχρονα Ακάρ απειλεί για τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία

Σε νέες απειλές προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη ανατολική Μεσόγειο. 

Ο Ακάρ απηύθυνε από τη μία πρόσκληση για διάλογο και από την άλλη προειδοποίησε ότι θα στεναχωρηθούν όσοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία.

«Θα προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα και το δίκιο μας. Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας. Σας λέμε “ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε”. Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα το μετανιώσετε», προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο ΥΠΕΞ Τουρκίας κατηγορεί την Ελλάδα

«Τα σχόλια από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ χθες στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι πάνω απ’ όλα μια απόδειξη της προσπάθειας της Ελλάδας να καλύψει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα σε βάρος αιτούντων άσυλο υπό την ομπρέλα της Ε.Ε.. Κι άλλο ένα παράδειγμα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συνεργός σ’ αυτό.

Υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, σε αυτούς που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας ότι η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιγιάτοβις εξηγεί ότι “προστατεύοντας την τιμή των προσφύγων είναι ηθική και νομική υποχρέωση που ένα κράτος μέλος πρέπει να σέβεται”.

Αντί να ρίχνουν ευθύνες στην Τουρκία, καλούμε, για άλλη μια φορά, την Ε.Ε. και την Ελλάδα να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο».

Δείτε ακόμη:

Γκιούλ: Η Αγιά Σοφιά τζαμί, είτε έτσι, είτε αλλιώς

Loading

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com