Στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα λόγω φυσικών καταστροφών

Στη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα λόγω φυσικών καταστροφών

Λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ζητούν από τους υπεύθυνους των Βρυξελλών ολοένα και περισσότερα Κράτη-Μέλη των «27».

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα, καταστρέφοντας εκτός από καλλιέργειες και γεωργικό εξοπλισμό πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την ένταση και τη συχνότητα των δυσμενών φαινομένων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα βιώνει τις καταστροφικές της επιπτώσεις και σαφώς υποστηρίζει, όπως και άλλα Κράτη Μέλη, την ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ειδικά στον αγροτικό τομέα.

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν γίνει συζητήσεις αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων και στο «τραπέζι» έχει πέσει η σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ειδικού Ταμείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών στον πρωτογενή τομέα από τις φυσικές καταστροφές.

Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει δια στόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, είναι θετική στη δημιουργία ενός τέτοιου εργαλείου από την Ε.Ε.

Ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι «το Ευρωπαϊκό αυτό πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει ευέλικτους κανόνες στη διαχείριση των Παρεμβάσεων της ΚΑΠ, αλλά και εργαλεία μετριασμού των κινδύνων, όπως στήριξη της καινοτομίας και των στοχευμένων επενδύσεων».

Πάντως, όπως τόνισαν οι αρμόδιοι φορείς, οι όποιες αλλαγές αλλά και μια ενδεχόμενη σύσταση του Ειδικού Ταμείου αναμένεται να προγραμματιστούν μετά το 2027, όταν θα εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η ΚΑΠ 2023-2027 προβλέπει γεωργικό αποθεματικό, το οποίο καλύπτει ζημιές από φυσικές καταστροφές, ενώ οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2027 περιλαμβάνουν προτάσεις για ενίσχυση του προϋπολογισμού και δημιουργία νέων ταμείων.

Οι λύσεις που προτείνονται περιλαμβάνουν τη δημιουργία μηχανισμού πιστώσεων για την άμεση ανακούφιση παραγωγών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Η Ελλάδα και η Ιταλία ζητούν την ενίσχυση των εργαλείων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.

Loading

Play