Στην τελική ευθεία η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης

Στην τελική ευθεία η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η προετοιμασία του σχεδίου για τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, μαζί με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα μεσαία εισοδήματα των μισθωτών.

Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέσω των αλλαγών, αφενός να κλείσουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής, αφετέρου να διορθωθούν οι στρεβλώσεις του σημερινού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο μισθωτοί και συνταξιούχοι καταλήγουν να είναι τα μεγάλα θύματα της τσιμπίδας των τεκμηρίων.

Οι αλλαγές, που αναμένονται να οριστικοποιηθούν έως τον Ιανουάριο του 2025, θα γίνουν βάσει πορίσματος που επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, με βασικό στόχο τη μείωση των τεκμηρίων μεσοσταθμικά κατά 30%, τη βελτίωση του τρόπου υπολογισμού τους και τη διόρθωση αδικιών στα ελάχιστα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι για επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα 5,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1,34 δισ. ευρώ αφορούν μισθωτούς, το 1,15 δισ. ευρώ συνταξιούχους, το 877,6 εκατ. ευρώ ελεύθερους επαγγελματίες και το 278,8 εκατ. ευρώ αγρότες.

Ειδικότερα εξετάζονται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής, καθώς και στα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ή όσους έχουν συνάψει Σύμφωνο Διαβίωσης.

Οι φορολογούμενοι διαθέτουν σήμερα βάσει των φορολογικών διατάξεων μια σειρά από δυνατότητες για να δικαιολογήσουν τυχόν επιπλέον εισοδήματα που απέκτησαν και να αποφύγουν την παγίδα των τεκμηρίων.

Ειδικότερα μπορούν να επικαλεστούν εισοδήματα που απέκτησαν ως αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, επιδόματα ανεργίας, τόκους τραπεζικών καταθέσεων, το εφάπαξ που έλαβαν ως συνταξιούχοι ή την αποζημίωση που εισέπραξαν από την ασφαλιστική τους εταιρεία.

Επιπλέον, μπορούν να δηλώσουν έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως ακινήτων, αυτοκινήτων και κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας, καθώς και χρηματικά ποσά που εισήγαγαν στην Ελλάδα, εφόσον δικαιολογείται η απόκτησή τους.

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν δάνεια από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους, ποσά από δωρεές, και κέρδη από τυχερά παιχνίδια του Ο.Π.Α.Π.

Loading

Play