Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν κάνει ήδη τις πρώτες επαφές με τις Βρυξέλλες, με κατεύθυνση της δημιουργία “κακής τράπεζας” στην Ευρωζώνη, ώστε να απομακρυνθούν τοξικά χρέη από ισολογισμούς τραπεζών.
Δεν αποτελεί μυστικό ότι στην Κεντρική Τράπεζα υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι η Πανδημία θα προκαλέσει νέα και ραγδαία αύξηση στα “κόκκινα δάνεια”, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις τράπεζες να δανείζονται σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία.
Σύμφωνα επίσης με το ίδιο δημοσίευμα, οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ΕΚΤ και Κομισιόν είναι θετικοί προς αυτό το ενδεχόμενο, αλλά οι Βρυξέλλες αντιδρούν. Όπως αναφέρουν οι FT το σχέδιο συναντά τη σθεναρή αντίσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι άνθρωποι της οποία δεν θέλουν να υπάρξει παρέκκλιση από τους κανόνες της ΕΕ και ειδικά αυτούς που απαιτούν την παροχή κρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες μόνο εφόσον υπάρξει εξυγίανση.
Στο ίδιο δημοσίευμα, υπάρχουν και δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα ο οποίος τονίζει την άμεση ανάγκη για την δημιουργία της “κακής τράπεζας”: “Το μάθημα από την κρίση είναι μόνο με μία κακή τράπεζα μπορούμε να απαλλαγούμε γρήγορα από τα “κόκκινα δάνεια”. Θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊκή ή εθνική. Εκείνο όμως χρειάζεται είναι να δημιουργηθεί γρήγορα” τονίζει χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας.
Στο πλαίσιο αυτό οι FT τονίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μακράν το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους στην Ευρωζώνη, “σουβενίρ” από την κρίση χρέους του 2010 – 15, γεγονός που τους έφερε πολύ κοντά και στην έξοδο της.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν μειώσει τα επισφαλή δάνεια κατά 40% περίπου, όμως η πρόθεση των τραπεζών να πουλήσουν περισσότερα από 32 δισ. ευρώ “κόκκινα δάνεια” ενδεχομένως να ανακοπεί από την διαφαινόμενη κρίση στην οικονομία που θα προκληθεί από τον κορονοϊό.