EUROKINISSI @ Γ. Κωνσταντίνιδης

Συλ. Ξεναγών Θεσσαλονίκης: Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του Λευκού Πύργου πραγματοποίησαν σήμερα τα μέλη του Συλλόγου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και η πρόεδρος, Αναστασία Γαϊτάνου, μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο» εξήγησε τους λόγους της κινητοποίησης αυτής και αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του ψηφίσματος που επιδόθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, η κ. Γαϊτάνου εξήγησε ότι «τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και σαφώς δεν πληττόμεθα μόνο εμείς από Θεσσαλονίκη ή τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά όλοι οι ξεναγοί της χώρας. Γι’ αυτό και η κινητοποίηση είναι πανελλήνια. Ταυτόχρονα δηλαδή έγιναν κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα.

EUROKINISSI @ Γ. Κωνσταντινίδης

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε δουλειά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν έχουμε δουλέψει από το τέλος της περσινής σεζόν, δηλαδή Οκτώβριο – Νοέμβριο, μέχρι σήμερα. Και είμαστε και εποχικό επάγγελμα. Δουλεύουμε το μισό χρόνο για να μπορέσουμε να ζήσουμε και τον υπόλοιπο. Αυτό, δεν το λέω σαν παράπονο, αλλά σαφώς η σεζόν για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ολόκληρο τον χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό σκεφτείτε τον περασμένο χειμώνα με τα έξοδα να τρέχουν, μία σεζόν που στον Μάρτιο πρόλαβε να δουλέψει μόλις για δύο εβδομάδες γιατί μετά ήρθε ο κορονοϊός. Και όταν άρθηκαν τα μέτρα και άνοιξαν τα σύνορα δε σημαίνει ότι θα έχουμε δουλειά. Διότι μπορεί να λέμε ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι είναι θάλασσα, αλλά εμείς δεν δουλεύουμε με αυτούς τους τουρίστες. Εμείς δουλεύουμε κυρίως με αυτούς που κάνουν περιηγητικό τουρισμό, δηλαδή με γκρουπ που κάνουν πολυήμερες εκδρομές καθώς επίσης και με κάποιους που έρχονται για μπάνια μεν αλλά κάνουν μονοήμερες εκδρομές στα μνημεία και στα αξιοθέατα που είναι σχετικά κοντά στον προορισμό τους. Αυτοί λοιπόν δεν έχουν έρθει και δεν προβλέπεται και να έρθουν.

EUROKINISSI @ Γ. Κωνταντινίδης

Εμάς οι εργοδότες μας είναι τα τουριστικά γραφεία, εάν το τουριστικό γραφείο δεν έχει δουλειά δεν έχουμε και εμείς δουλειά. Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σαφέστατα η υγεία είναι το πρώτιστο αλλά δημιουργούνται πάρα πολλά πρακτικά προβλήματα σε μια οργάνωση εκδρομής. Διότι σε ένα λεωφορείο επιτρέπεται πληρότητα μέχρι 65% που σημαίνει ότι μπορούν να μπουν μέχρι 30 με 35 ανθρώπους αλλά σε έναν αρχαιολογικό χώρο δεν επιτρέπονται πάνω από 15, ενώ σε ένα μουσείο δεν επιτρέπονται περισσότεροι από οκτώ.

Οπότε δεν μπορείς να έχεις ένα γκρουπ να το ξεναγήσεις. Πρέπει να το «σπάσεις» σε περισσότερα με αποτέλεσμα το κόστος να ανέβει περισσότερο. Και αυτά που απορρέουν από αυτό το μεγάλο ζήτημα είναι ότι εφόσον δεν έχουμε έσοδα, δεν έχουμε και ένσημα. Που σημαίνει ότι αν δεν έχουμε έσοδα και ένσημα δεν έχουμε και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν έχουμε συντάξιμα, δεν έχουμε τίποτα.

Μέσα σε όλο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι έχουμε πάντα την υποστήριξη του υπουργείου Τουρισμού, ωστόσο για το δικό μας θέμα, δεν είναι το αρμόδιο υπουργείο».

EUROKINISSI @ Γ. Κωνσταντινίδης

Σε ερώτηση για το αν η οικονομική υποστήριξη από την πλευρά της Πολιτείας είναι ικανοποιητική, η πρόεδρος του ΣΞΘ, τόνισε ότι «υπήρξε αλλά ήταν μία και αφορούσε τα πρώτα μέτρα. Κάποιοι από εμάς δικαιούνται επίδομα ανεργίας, οπότε όσοι έπαιρναν, πήραν και τη δίμηνη παράταση που δόθηκε από την κυβέρνηση. Οι υπόλοιποι που δεν το δικαιούμασταν αυτό πήραμε την έκτακτη επιδότηση των 800 ευρώ. Χρήματα που είναι πάρα πολύ λίγα. Σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχουμε το ποσό αυτό εξανεμίζεται. Και ουσιαστικά από τον Μάιο δεν έχουμε καθόλου στήριξη.

Και μπορεί να ακουστεί λίγο κλισέ αλλά είμαστε ένα σημαντικό κομμάτι του τουρισμού και νιώθουμε λίγο…ξεχασμένοι».

Για το αν βλέπουν «φως στο τούνελ» κατά το άμεσο μέλλον, η κ. Γαιτάνου υπογράμμισε πως «δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό. Η σημερινή κινητοποίηση ήταν το τελευταίο μέσο που απέμεινε. Μέχρι σήμερα, έχουμε στείλει πάρα πολλές επιστολές τόσο στο υπουργείο Εργασίας και στο Οικονομικών και στο Τουρισμού, ακόμη και στον πρωθυπουργό, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα μας θυμηθούν. Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουμε, ότι είμαστε και εμείς εδώ».

Τέλος για το περιεχόμενο του ψηφίσματος που παρέδωσαν σήμερα με την κατάληξη της πορείας που πραγματοποίησαν από τον Λευκό Πύργο μέχρι το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ξεναγών, είπε πως «κάναμε μια μικρή εισαγωγή για να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση αλλά και το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε πλέον θέμα επιβίωσης, ενώ παράλληλα ενημερώσαμε για τα αιτήματά μας. Τα αυτονόητα δηλαδή».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της προέδρου του Συλλόγου Ξεναγών Θεσσαλονίκης στον Flash 99,4:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διπλ/ούχοι Ξεναγοί: 100% άνεργοι και χωρίς προοπτική

YouTube
YouTube